De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 6 januari 2015

---

Stamppot

‘Zes uur?!’ riep ik geschrokken. Tijdens de kerstvakantie zou ik met mijn vriend naar het toneelstuk De avonden (Een winterse toneelgebeurtenis) gaan en hij had me zojuist ingelicht hoe lang de voorstelling zou duren. ‘Maar er zit ook een stamppotmaaltijd bij inbegrepen,’ vertelde hij snel. 

Gelukkig eet ik graag stamppot, dus besloot ik met mijn vriend – een enthousiaste Reve-fan – mee te gaan. Een wijze keuze, want de avond was een geniale verkenning van de Reviaanse blik op pijnlijke Hollandse verveling. De vier mannen op het toneel brachten De avonden tot leven via vieze grappen, een college over wratten en kanker, een avonden-quiz, een lepel levertraan én de beloofde stamppot. Via filmpjes en geluidsopnames lieten auteurs als Ronald Giphart, Ingmar Heytze en Elfie Tromp horen wat De avonden voor hen betekende. Het hoogtepunt van de marathonvoorstelling werd gevormd door uitgespeelde tafelscènes, met drie van de toneelspelers als pa, ma en Frits van Egters. Het resultaat? Een serie tragikomische sketches vol pijnlijke stiltes en gedoemde, krampachtige pogingen tot gezelligheid. Ik zal nooit meer hetzelfde aankijken tegen knuffelkonijnen, bessen-appelsap en pleziertjes in Utrecht.

‘Hoe vond je het?’ vroeg ik mijn vriend toen we in de nacht naar huis fietsten. ‘Gek genoeg duurde dit stuk voor mij veel minder lang dan veel andere stukken die twee uur duren,’ zei hij. Ik wist wat hij bedoelde. We keerden huiswaarts van een avond over verveling die was omgevlogen. En die stamppot was ook nog eens verdomd lekker.

Anouk Abels

Eindredacteur Boekenkrant

anouk@boekenkrant.com 

---
Nu verschenen: Boekenkrant editie 5 januari 2015 – Boekfragmentenspecial

Nu verschenen: Boekenkrant editie 5 januari 2015 – Boekfragmentenspecial

De Boekenkrant begint het nieuwe jaar traditiegetrouw met een boekfragmentenspecial. Zo krijgt u een voorproefje van Peter’s zeurkalender 2015 van Peter van Straaten – waarmee u, aldus Uitgeverij De Harmonie, ‘lachend het jaar doorscheurt.’ 

Lees verder op boekenkrant.com

---
Droom jij van je eigen boek?

Droom jij van je eigen boek?

Stel je voor je droomt van een boek. Je wilt een mooi, ontroerend, spannend, persoonlijk of inspirerend verhaal vertellen. Tijdens de Inspirerende Schrijfweek krijg jij de sleutel. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Activiteit van de week:

Afrikaner auteurs en de literaire verwerking van het apartheidsverleden

8 januari

Centre Céramique, Maastricht – Hoe verwerkten Afrikaner auteurs de apartheid in hun romans? Elke schrijver gaat anders om met het apartheidsverleden. Petra Quadvlieg gaat in op het werk van Marlene van Niekerk, Riana Scheepers en Mark Behr. En misschien komt J.M. Coetzee ook nog wel even om de hoek kijken.

Klik hier voor meer informatie.

---

Literatuur

Een bouillonblokje van eigen soep

Een bouillonblokje van eigen soep

Hoewel Adriaan van Dis al jaren in het vak zit, lijken zijn naam en zijn werk niet in de vergetelheid te raken. Na een aantal succesvolle romans over zijn leven in Parijs gaat Van Dis in Ik kom terug terug naar zijn Indische roots. Ik kom terug gaat over een man wiens moeder niet lang meer te leven heeft. 

Lees verder op boekenkrant.com

---
De theorie van geluk

De theorie van geluk

Hoe ver mag je gaan in je jacht op geluk? Dat is de vraag die Patrick van Hees stelt in De geluksprofessor. Wij spraken met hem over deze roman en de zoektocht naar een gelukkig leven. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Spanning

2015 is het jaar van het ‘Gone Girl-effect’

2015 is het jaar van het ‘Gone Girl-effect’

Volgens Sheila O’Reilly, eigenaresse van een onafhankelijke boekhandel, zullen de thrillers in 2015 gaan over vrouwen die zich slecht gedragen; het gevolg van het zogenaamde Gone Girl-effect. Het boek Gone Girl van Gillian Flynn en de verfilming door regisseur David Fincher waren beide een enorm succes, mede dankzij de nieuwe formule die het verhaal bevat. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Non-Fictie

Kookboek van de maand: Casa Benali

Kookboek van de maand: Casa Benali

In de koude maand januari schuiven we aan bij de warme Marokkaanse keuken van Casa Benali. De feestdagen liggen achter ons. Geen uitgebreide diners meer, maar back to the basics in deze januarimaand. Dat kan met het huis-tuin-en-keukenkookboek Casa Benali

Lees verder op boekenkrant.com

---
Meester van de gelaagde dansmuziek

Meester van de gelaagde dansmuziek

Hij is dé Belg van het moment, sinds vijf jaar domineert hij de hitlijsten en zijn wereldwijde concerten verkopen in een mum van tijd uit. Vanaf 2010 ging het erg hard voor Stromae. Niets te vroeg voor een biografie, meende Peter Verbruggen, journalist bij Het Laatste Nieuws

Lees verder op boekenkrant.com

---

Jeugd

Een uil met snode plannen

Een uil met snode plannen

Of het nu gaat om Voldemort, Graaf Dracula of Crimson uit Suske en Wiske: ‘slechte’ personages zijn uitermate fascinerend. Zo ook de Super Uil, die in het gelijknamige prentenboek als meester in vermomming de nacht onveilig maakt – al doet hij dat op een onvoorstelbaar schattige manier. 

Lees verder op boekenkrant.com

---
Een sprookjesachtige trilogie

Een sprookjesachtige trilogie

Er was eens een 33-jarige schrijfster die nu al de meest bekroonde auteur van Finland is. Wij dompelden ons onder in de sprookjesachtige wereld van Salla Simukka, auteur van de Sneeuwwitje-trilogie, en volgden haar tijdens een bezoek aan Nederland. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Strips

Stripschapprijs voor Marcel Ruijters

De Stripschapprijs  gaat dit jaar naar Marcel Ruijters. De Stripschapprijs is de bekendste oeuvreprijs in de stripwereld en wordt jaarlijks in opdracht van het Stripschap uitgereikt. Ruijters is actief als stripmaker en illustrator sinds 1988. Hij stond aanvankelijk bekend als een underground tekenaar. 

Lees verder op boekenkrant.com

---
Column Caroline van der Lee: Een stripfiguur

Column Caroline van der Lee: Een stripfiguur

Half november bereikte ons het bericht dat Dordrecht een nieuw stripmuseum krijgt. Eerder dit jaar werd al bekend dat het Nederlands Stripmuseum in Groningen, dat met sluiting werd bedreigd, open blijft en in 2017 een nieuw onderkomen krijgt binnen het stadsforum in Groningen. Tot die tijd is iedereen nog welkom op de huidige locatie aan de Westerhaven. 

Lees verder op boekenkrant.com

---
Boekenkrant op Facebook nu definitief verhuisd

Volg ons op Facebook

Volg je het laatste Boekenkrant-nieuws via

Facebook
? Je kunt ons vinden via www.facebook.com/deboekenkrant.
---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 30 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogeljik om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar info@uhb.nl ovv “Boekenkrant abonnement” .

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 2 februari verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant. Adverteren? Stuur een mail naar info@boekenkrant.com voor meer informatie.

---
---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com