De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 16 december 2014

---

De verbouwing

Afgelopen donderdag hebben we het kantoor verbouwd. Gelukkig was dit het type verbouwing waarbij er enkel wordt gesleept met meubels en boeken. En dat was maar goed ook, want als het gaat om hameren, boren en aanverwante klussen ben ik net zo getalenteerd als de onsterfelijke Buurman & Buurman. Bij het in elkaar zetten van Ikea-artikelen leidt mijn gebrek aan ruimtelijk inzicht meestal tot flinke ruzies met mijn medeklussers. Ook heb ik last van chronische onhandigheid: tijdens het ophangen van een fotolijstje schuifelde ik ooit naar achteren om het resultaat te bekijken. Daarbij maaide ik mijn prachtige en, wat duizend scherven en een bezoekje aan de stad later bleek, niet langer leverbare Oilily-theepot van tafel.

Bij de verbouwing van het kantoor moest er natuurlijk gesjouwd worden en was er het nodige gehannes met kabels. Gelukkig beschikken mijn collega's wel ​over klustalent - ik wachtte gewoon hun bevelen af en sleepte daarna al te graag spullen van hot naar her. Zelf werd ik pas echt blij toen we waren aanbeland bij mijn eigen specialiteit: het opnieuw inrichten van onze grote boekenkast. Stuk voor stuk gaf ik onze mooiste reisgidsen, bundels en romans als kunstwerkjes een mooie plek. Toen ik dit keer naar achteren liep om het resultaat te bekijken, viel er niets om. Er was enkel en alleen plaats voor trots. 'Ajeto buur,' fluisterde ik tegen mezelf. 'Ajeto.'

Anouk Abels

Eindredacteur Boekenkrant

anouk@boekenkrant.com 

---
Volgende editie Boekenkrant verschijnt op 5 januari 2015 - boekfragmentenspecial!

Volgende editie Boekenkrant verschijnt op 5 januari 2015 

Traditiegetrouw is de Boekenkrant-editie in januari een boekfragmentenspecial. Dat betekent dat de gehele Boekenkrant wordt gevuld met boekfragmenten.  

Lees verder op boekenkrant.com

---

Een avond met David Mitchell

David Mitchell is op 17 en 18 januari 2015 in Nederland. Op zaterdag 17 januari organiseert uitgeverij Nieuw Amsterdam een unieke lezersavond in De Nieuwe Liefde in Amsterdam. Mis deze avond niet, hij wordt onvergetelijk!  

Lees verder op boekenkrant.com

---

Activiteit van de week:

Maarten van Rossem overnacht in boekhandel Van Stockum

17 - 18 december

Boekhandel Van Stockum, Den Haag - Het tijdschrift Maarten! en boekhandel Van Stockum presenteren: de Nacht van Maarten. Bijna zijn hele leven droomt veellezer Maarten van Rossem ervan een boekwinkel te runnen. In de nacht van 17 op 18 december krijgt hij zijn zin. Gasten tijdens de Nacht zijn Hans Spekman (PvdA), Dick Matena (maker van het nieuwste Bommelboek Tom Poes en de pas-kaart), Annegreet van Bergen (Gouden Jaren), Atte Jongstra (Worst), Ingrid Hoogervorst (Privédomein) en Sis van Rossem (kunsthistorica en zus van).

Klik hier voor meer informatie.

---

Literatuur

Nominaties BNG Literatuurprijs bekend

Nominaties BNG Literatuurprijs bekend

De longlist met genomineerden voor de BNG Literatuurprijs is op 9 december bekend gemaakt. Deze prijs is speciaal bestemd voor jonge schrijvers onder de veertig met een jong oeuvre, ter stimulering van jong talent. De prijs wordt toegekend door een jury en de shortlist met nominaties verschijnt op 22 december.

Lees verder op boekenkrant.com

---
De schoonheid van het alledaagse

De schoonheid van het alledaagse

Dat je alledaagse gebeurtenissen niet altijd aan je voorbij moet laten gaan, bewijst Ester Naomi Perquin in haar verhalenbundel Binnenkort in dit theater. Ogenschijnlijk kleine dingen worden omgetoverd tot poëtische overpeinzingen. Perquin vestigt de aandacht op kleine gebaren, schijnbaar onbeduidende gesprekken en onbetekenende incidenten. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Spanning

Gevaar schuilt in het donker

Gevaar schuilt in het donker

Stalker, het vijfde boek van het Zweedse duo Lars Kepler over inspecteur Joona Linna, gaat over een stalker die zijn slachtoffers filmt voordat hij toeslaat. Deze filmpjes verschijnen op YouTube en worden naar de politie gestuurd. Het is een race tegen de klok om deze seriemoordenaar te stoppen. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Non-Fictie

Vrijheid is te koop

Vrijheid is te koop

Rina groeit op in het vrije Nederland, Michael in de DDR. Wanneer de liefde groeit, blijkt vrijheid te koop en neemt het jonge naïeve stel het risico om Michael de DDR uit te smokkelen. Het liefdesverhaal van Michael en Rina begint met een ontmoeting in oorlogstijd tussen zijn vader en haar opa. 

Lees verder op boekenkrant.com

---
Tachtigjarige Oorlog in woord en beeld

Tachtigjarige Oorlog in woord en beeld

Uitgeverij Vantilt bracht onlangs De Opstand in de Nederlanden 1568-1648 van Anton van der Lem uit. Dit boek geeft een aantrekkelijk overzicht van een van de spannendste tijdvakken uit de vaderlandse geschiedenis. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Jeugd

Why I love this book: I'll give you the sun

Why I love this book: I'll give you the sun

Om de week plaatsen we een video gemaakt door Why I love this book, waarin lezers en schrijvers boekentips geven. Deze keer praat de Bored to Death bookclub over I'll give you the sun van Jandy Nelson, een boek dat in 2015 in het Nederlands verschijnt bij uitgeverij Blossom Books.  

Lees verder op boekenkrant.com

---
Een fantastisch sprookjesboek

Een fantastisch sprookjesboek

In 1992 verscheen bij uitgeverij Lemniscaat een uitgave van het complete sprookjes- en verhalenwerk van de Deense auteur Hans Christiaan Andersen. Er is nu een volkomen nieuwe uitgave uitgebracht met nieuwe illustraties, in kleur. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Strips

Seks, strips en Weltschmerz

Seks, strips en Weltschmerz

Met haar sfeervol getekende verhaal over de bewogen levens van de tweelingzussen Fanya en Esther, een eeuw geleden in de Joodse Lower East Side in New York, kandideerde Leela Corman (1972) zich voor diverse prijzen. 

Lees verder op boekenkrant.com

---
Een familienaam bezoedeld

Een familienaam bezoedeld

Op de cover van  De Schorpioen - De negende familie staat de sensuele maar  onheilspellend kijkende Egyptische zigeunerin Mejaï. Hiermee is de toon van het stripalbum gezet. Wraak is een motief in dit album.  

Lees verder op boekenkrant.com

---
Boekenkrant op Facebook nu definitief verhuisd

Volg ons op Facebook

Volg je het laatste Boekenkrant-nieuws via

Facebook
? Je kunt ons vinden via www.facebook.com/deboekenkrant.
---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 30 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogeljik om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar info@uhb.nl ovv “Boekenkrant abonnement” .

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 5 januari verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant. Adverteren? Stuur een mail naar info@boekenkrant.com voor meer informatie.

---
---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com