Vrijheid is te koop

Rina groeit op in het vrije Nederland, Michael in de DDR. Wanneer de liefde groeit, blijkt vrijheid te koop en neemt het jonge naïeve stel het risico om Michael de DDR uit te smokkelen.

Het liefdesverhaal van Michael en Rina begint met een ontmoeting in oorlogstijd tussen zijn vader en haar opa. Wehrmacht-soldaat Paul Ogertschnig sluit tijdens zijn dienst in Nederland een bijzondere vriendschap met boer Jan Brasser. De twee houden contact en beloven elkaar weer op te zoeken. Na de oorlog, in 1952, gaat de grens tussen oost- en West-Duitsland dicht. Het gezin van Paul is niet ontevreden over het leven in de DDR, maar ziet dat het in West-Duitsland beter is. Bij zoon Michael blijft het leven in het vrije Westen lonken. Het contact met de familie Brasser in Nederland wakkert dit verlangen alleen maar aan. Zeker wanneer de dochter van Jan Brasser en haar gezin de familie Ogertschnig komt opzoeken. Michael valt als een blok voor hun dochter: Rina Zijlstra. De twee krijgen een relatie, verloven zich en komen voor een dilemma te staan: wonen in de DDR of Nederland. Ze kiezen voor het tweede. Dit betekent voor Michael het illegaal ontvluchten van de DDR. De assistentie van een West-Duitse hulporganisatie wordt ingeschakeld, die voor een flinke smak geld oost- Duitsers te grens over smokkelt.

[quote]Wehrmacht-soldaat Paul Ogertschnig sluit tijdens de bezetting van Nederland een bijzondere vriendschap met boer Jan Brasser.[/quote]

Dat de DDR ver gaat in het beschermen van de grenzen, wordt wel duidelijk uit het verhaal van Rina en Michael, waarin mensensmokkel, verraad en de gevolgen ervan centraal staan. Schrijfster en journalist Margriet Brandsma heeft het spannend en aangrijpend neergezet via anekdotes van het stel zelf en geschiedenisfeitjes. Vluchtcode vlinder brengt zaken aan het licht waar bewoners van het vrije Nederland vermoedelijk geen weet van hebben.

vluchtcode

Boekgegevens

Margriet Brandsma, Vluchtcode vlinder, uitgeverij Conserve, ISBN 978 90 542 9375 0 (€17,99)

Dit artikel verscheen eerder in de Boekenkrant, editie december 2014.

Berichten gemaakt 5313

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven