De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 20 oktober

---

Gouden recept

Een van de goede dingen aan dit jaar, is dat ik meer tijd heb gehad voor koken. Een tijdje geleden heb ik het door oud-redacteur Janneke geroemde kookboek De groene bakplaat aangeschaft. Uitgangspunt: gerechten waarbij je de ingrediënten alleen maar op een plaat hoeft te gooien, in de oven te schuiven, en te wachten tot ze heerlijk geurend gaar worden gestoomd. Perfect voor deze tijd van het jaar, waarin de dagen steeds korter en guurder worden.

Zo probeerde ik afgelopen weekend een gerecht uit dat op het eerste gezicht niet zou moeten werken: een ovenschotel met een saus van pindakaas en tomatenblokjes. Say what? Deze combinatie mag bij de eerste hap dan wat vreemd smaken, maar algauw zul je moeten toegeven dat dit je nieuwe favoriete gerecht is. En ook nog eens heel eenvoudig te maken! Men neme: een paar zoete aardappels, een ui, een stukje gember, twee knoflookteentjes, een chilipepertje, een flinke schep pindakaas, een blik tomatenblokjes en een beker groentebouillon. Mix ’t, zet ’t in de oven, wacht een uurtje en smullen maar!

Het bakken van koekjes gaat mij daarentegen nog steeds niet zo goed af; bij mij veranderen ze altijd in één grote plaatkoek. Maar goed dat in de komende Boekenkrant het bakboek Taart ende Koeck besproken wordt!

Mirjam Mulder
Redacteur Boekenkrant
mirjam@boekenkrant.com

---
De nieuwe Boekenkrant verschijnt op 2 november

De nieuwe Boekenkrant verschijnt op 2 november

De bladeren aan de bomen veranderen nu duidelijk van kleur en de wind giert vaker om het huis. Om deze herfstmaand comfortabel door te komen, bieden we in de november-editie van de Boekenkrant sprankelende interviews en scherpe recensies. Onder meer David Grossman en Jeroen Windmeijer komen voorbij.

Lees verder op boekenkrant.com

---
Redactiestagair(e) gezocht!

Redactiestagair(e) gezocht!

Het zijn vreemde tijden, maar gelukkig gaan veel dingen gewoon door. Wij werken met een klein team op een kantoor dat ruim genoeg is om de coronamaatregelen te kunnen handhaven. Ben jij op zoek naar een stage waarin jij jouw schrijftalent kunt ontwikkelen of verfijnen? 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Literatuur

Boekfragment: Lentetuin

Lentetuin van Tomoka Shibasaki is een roman over verlies, vriendschap en architectuur in een buurt van Tokio die langzamerhand gentrificeert.

Lees verder op boekenkrant.com

---
Column Lex Jansen: Schrijven en publiceren

Column Lex Jansen: Schrijven en publiceren

Schrijven en publiceren, het zijn twee totaal verschillende dingen. Iedere auteur kan je daar uit eigen ervaring voorbeelden van geven. De Portugese auteur Ferdinand Pessoa had in 1907 serieus plannen om een eigen uitgeverij te starten. Daaruit zou je toch opmaken dat hij in elk geval veel belang hechtte aan het publiceren van geschriften.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Boekfragment: Het gebeurde

Laatste, postuum verschenen roman van de in 2018 onverwacht overleden Dirk Ayelt Kooiman. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Jeugd

Interview Connie Mitchell: Piloot maakt vliegende start als auteur

Het debuut Thirsa en het spookvliegtuig van Connie Mitchell is een avontuurlijk en fantasierijk verhaal met een glansrijke hoofdrol voor de stoere Thirsa. Samen met haar twee beste vrienden heeft ze een missie: oma Fien weer gelukkig maken.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Non-fictie

Interview Abdelkader Benali: 'Ik draag dit verhaal al meer dan twintig jaar in me'

In zijn essay voor de Maand van de Geschiedenis rakelt Abdelkader Benali het bijzondere verhaal van Jan Janszoon (c. 1570–1641) op, de Nederlandse piraat in Marokkaanse dienst.Benali kon Reizigers van een nieuwe tijd pas schrijven toen hij in die historie ook zijn eigen, persoonlijke verhaal vond. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Boekfragment: 75 jaar bevrijding 1944-1945

In 75 jaar bevrijding 1944-1945 brengt de redactie van NOS de verhalen samen tot een uniek, fraai vormgegeven, en rijk geïllustreerd tijdsdocument, waarin de lezer de bevrijding van Nederland herbeleeft met de kennis van toen, maar door de ogen van nu. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Recensie: De beste dag van je leven

Zitten er in jouw achterhoofd ook wel dingen die je zou willen veranderen aan je leven? Maar is het er nooit het juiste moment voor  om deze voornemens uit te voeren? Ondernemer Tabe Ydo wilde daar iets aan doen en ontwikkelde de OneDay-methode, die hij beschrijft in zijn gelijknamige boek. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 2 november verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant.

Adverteren in de volgende editie? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com