Boekenkrant Nieuwsbrief - 25 februari 2020

---

Grijs verleden

Op de redactie van de Boekenkrant leven wij altijd een maand vooruit. Zo begint de Boekenweek pas over twee weken, maar ligt hij voor mijn gevoel alweer achter me. De afgelopen twee weken ben ik namelijk druk bezig geweest met het nakijken van de artikelen voor de maart-editie, die natuurlijk in het teken van de Boekenweek staat, en zelf interviewde ik Özcan Akyol (beter bekend als Eus), de schrijver van het essay van dit jaar.

We spraken af in een café aan het centrale plein in Deventer, waar de auteur duidelijk een stamgast was. Ik had al veel gehoord over de gastvrijheid van de Overijsselse stad, en was dan ook niet verbaasd dat hoewel het café pas een uur later openging, we alvast in een hoekje mochten gaan zitten. Een van de onderwerpen die in ons gesprek aan bod kwamen, was het feit dat de boekenwereld nogal last heeft van een ons-kent-ons-cultuur, waardoor het er soms vrij ‘incestueus’ aan toe kan gaan. Ik heb hem maar niet verteld dat ik een paar jaar geleden bij zijn uitgeverij heb stagegelopen, en daar een keer ene 'Eus' aan de lijn heb gehad, zonder te weten wie dat was. Dat ligt immers alweer in een grijs verleden.

Mirjam Mulder

Redacteur Boekenkrant

mirjam@boekenkrant.com

---

Literatuur 

Interview: Herman Koch

Schrijvers die op elke vraag van een interviewer antwoorden dat het antwoord al in het boek staat hebben groot gelijk, schrijft Herman Koch in zijn net verschenen autobiografische roman Finse dagen. Met de teleurgestelde blik van een bakker die er net op gewezen werd dat hij geen broden meer kan bakken, schud ik de hand van de auteur.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Boekfragment: Leedvermaak

Leedvermaak (1982) van Judith Herzberg was een mijlpaal in de toneelgeschiedenis. Niet eerder was er zo geschreven over hoe de oorlog doorwerkte in de levens van latere generaties: open en scherp. Samen met Rijgdraad (1995) en Simon (2001) vormen zij de Leedvermaak Trilogie.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Recensie: List en leed

De nieuwe Arie Storm heet List & Leed en voert twee schrijvers op. De één een fictief personage, en de ander, jawel, Storm zelf. August Voois en Arie Storm aanschouwen hun leven en zien het wel zitten om van realiteit te wisselen. Door Katy Hurkmans Schrijver Voois overlegt met zijn uitgever over zijn nieuwe manuscript. Hij schreef een verhaal over …

Lees verder op boekenkrant.com

---

Jeugd

Recensie: Zij ging dood en ik bleef leven

Mary Crockett draagt haar boek Zij ging dood en ik bleef leven toepasselijk op aan ‘alle verloren meisjes’. Misschien dat daarom de verteller ook nooit bij haar naam genoemd wordt: haar verhaal had het verhaal van ieder ander meisje kunnen zijn.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Non-fictie

Recensie: Vanaf de vluchtstrook

Bij uitgever Elik Lettinga van Nijgh & Van Ditmar zorgde het halen van zijn rijbewijs voor een echte existentiële crisis. Gelukkig bleek hij daarin niet de enige: het autorijden ging veel van zijn collega’s in het boekenvak net zo lastig af. Lettinga vroeg daarom de schrijvers bij zijn uitgeverij om hun meest absurde en hilarische rijervaringen te delen. Hij verzamelde ze in het boek Vanaf de vluchtstrook, een bundel vol herkenbare rijlesverhalen.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Volg je ons al op social media?

• facebook.com/deboekenkrant

• twitter.com/boekenkrant

• instagram.com/boekenkrant

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 2 maart verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant. 

Adverteren in de volgende editie? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com