Boekenkrant Nieuwsbrief - 7 januari 2020

---

Een nieuw jaar, een nieuw boek

Allereerst wil ik alle lezers van de Boekenkrant een gelukkig nieuwjaar wensen! Ik hoop dat iedereen een vrolijke (en veilige!) oudjaarsavond heeft gehad. 

Na het vuurwerk en de champagne starten we het nieuwe jaar vaak met goede voornemens. Minder drinken, stoppen met roken, groener leven en vaker schoonmaken zijn een paar van de plannen die ik het vaakst voorbij hoor komen. Het lukt echter niet altijd om de maand januari door te komen zonder deze voornemens te breken. Mijn boodschap aan de mensen die hier moeite mee hebben is: geef niet op! Je hebt het hele jaar nog om aan jezelf te werken, ook als je een keertje de mist in gaat en per ongeluk een sigaret rookt hoef je niet op te geven.

Hoewel ik niet groot fan van goede voornemens ben, heb ik mezelf wel één kleine belofte gedaan. Afgelopen Kerst heb ik namelijk de boeken Aan de grond in Londen en Parijs van George Orwell en Sapiens van Yuval Noah Harari gekregen. Deze boeken liggen nu op mijn stapel 'boeken die ik nog moet lezen' stof te vangen. Mijn goede voornemen van dit jaar is dan ook om alle boeken die ik heb gekregen daadwerkelijk (uit) te lezen, zodat ik 2021 zonder achterstand kan beginnen. 

 

Jeroen van Wijk

Redactie Boekenkrant

jeroen@uhb.nl

---
Nu verschenen: Boekenkrant editie januari 2020 - met Louis Theroux, Alice in Wonderland en Mazen Maarouf

Nu verschenen: Boekenkrant editie januari 2020 - met Louis Theroux, Alice in Wonderland en Mazen Maarouf

Deze eerste Boekenkrant-editie van het nieuwe jaar, hoewel traditiegetrouw wat dunner, staat weer vol leestips om 2020 goed te beginnen. Zo bezoeken we een Book Talk van Louis Theroux, waarin hij ons met Geen taboe voor Theroux meeneemt op reis door zijn succesvolle carrière als documentairemaker.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Redactie-stagiair(e) gezocht!

Tijdens een stage op de Boekenkrant-redactie ben je constant aan het schrijven. Je werkt aan stukken voor op de website en in onze fysieke kranten en speelt een belangrijke rol in het runnen van de sociale media. Onder begeleiding van ervaren redacteuren werk je aan de ontwikkeling van een eigen schrijfstijl binnen het spectrum van de Boekenkrant, en krijg je advies op het gebied van inhoud, stijl, taal en opbouw. Bovendien ga je regelmatig op pad om verslag te doen van evenementen en auteurs te interviewen.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Literatuur 

Interview: Nino Haratischwili

Interview: Nino Haratischwili

Sinds het verschijnen van het maar liefst 1280 pagina’s tellende Het achtste leven (voor Brilka), is Nino Haratischwili niet meer weg te denken uit de boekhandel. Van de Georgische theaterregisseuse en schrijfster is nu ook een tweede roman in het Nederlands verschenen, dat slechts half zo dik, maar even indrukwekkend is. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Spanning

Recensie: De jachtpartij

Recensie: De jachtpartij

Negen studievrienden vieren oudjaarsavond in een huis in de Schotse wildernis. Maar één van hen zal de nacht niet overleven. Eén van hen is een moordenaar. Maar wie? De jachtpartij is een feest dat je niet wilt missen.

 

 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Non-fictie

Boekfragment: De zeemogendheden

Boekfragment: De zeemogendheden

Op hoogst originele wijze vertelt Andrew Lambert in De zeemogendheden het verhaal van de vijf klassieke zeemogendheden: Athene, Carthago, Venetië, de Republiek der Nederlanden en Engeland. De identiteit van de zeemogendheid kende belangrijke beperkingen. Zwakke staten op het vasteland die ervoor kozen om deze identiteit aan te nemen, bleven de gevangenen van de geografie die hen nog altijd kwetsbaar maakt.

Lees verder op boekenkrant.com

---
Column: Van Appelbol tot Zeeuwse bolus

Column: Van Appelbol tot Zeeuwse bolus

De redactie van Onze Taal zet iedere maand een bijzonder taalboek in de schijnwerpers. Deze keer het gebakwoordenboek Van Appelbol tot Zeeuwse bolus van René Dings. Hoe noemen ze een Bossche bol eigenlijk in Den Bosch? Gewoon ‘bol’ – ‘Doet u mij maar twee bollen.’ –  of toch ook ‘Bossche bol’?

Lees verder op boekenkrant.com

---

Jeugd

Boekfragment: Jane Doe

Als een aardbeving het eiland Bluehaven treft en haar vader verdwijnt, begint voor Jane een koortsachtige zoektocht in het Slot. Treed binnen. Kijk niet om… Ik raak de toegangspoort aan. De kamer schokt en rommelt en ik doe het bijna in mijn broek omdat de poort in één keer openschuift – niet in een zwaaibeweging naar buiten toe, zoals de hoofdpoort bovenaan de trap, maar omhoog het plafond in.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Volg je ons al op social media?

• facebook.com/deboekenkrant

• twitter.com/boekenkrant

• instagram.com/boekenkrant

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 3 februari verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant. 

Adverteren in de volgende editie? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com