De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 11 februari 2014

Rouge

Tijdens het lezen van Joséphine, een prachtige biografie over de eerste vrouw van Napoleon, moest ik gniffelen om een tragische voetnoot: een tijdgenoot van Joséphine overleed aan 'excessief make-upgebruik.' Vrouwen moesten het vooral van hun schoonheid hebben en hadden daar klaarblijkelijk alles voor over. Tot het gebruik van giftige, uit lood gewonnen rouge aan toe.

Ook Joséphine vond het uiterlijk zeer belangrijk. Als de Kim Kardashian van het 18de-eeuwse Parijs flaneerde ze door de straten van de Franse hoofdstad. In kranten werden haar outfits en kapsels, maar ook haar vermeende affaires uitgebreid besproken. Later zou ze haar charmes inzetten om Napoleon te versieren, en zou ze ten tijde van zijn keizerschap aan zijn zijde staan.

Voor Joséphine was haar uiterlijk een wapen, een middel om te krijgen wat ze wilde. Een beetje levensbedreigende make-up hield haar daarbij niet tegen. Je bent als vrouw van nu toch blij dat je dagelijkse laagje mascara minder verstrekkende gevolgen heeft.

Anouk Abels - Webmaster Boekenkrant

Win boeken via Facebook!

Om het succes van het Nederlandse schaatstalent op de Olympische Spelen te vieren, mogen we via Facebook drie exemplaren van Johan Boefs Sven weggeven.

Lees verder op boekenkrant.com

Column Aefke ten Hagen: Vrouwen kunnen niet schrijven

‘Vrouwen kunnen niet schrijven’, zei een nieuwe collega die me eigenlijk best aardig leek. ‘Kijk maar eens naar de grootste schrijvers. Dat zijn allemaal mannen’. Hij noemde een paar namen van mannelijke schrijvers die het inderdaad redelijk doen in de boekenwereld.

Lees verder op boekenkrant.com

Activiteit van de week: 

Me, my selfie and I

De Roode Bioscoop, Amsterdam - Eigenliefde is een fenomeen dat in zekere mate inherent is aan het karakter van alle mensen. Maar wanneer slaat het door naar narcisme? Geen betere dag dan Valentijnsdag om de liefde voor onszelf te verkennen. Met: Jannah Loontjens, L.H. Wiener e.a.

We verkennen het thema van de eigenliefde vanuit verschillende invalshoeken. Hoe valt narcisme te definiëren en welke rol speelt deze eigenschap binnen maatschappij en literatuur? Er zijn korte lezingen en schrijvers dragen liefdesbrieven voor aan zichzelf, evenals aan hun favoriete literaire personages. Klik hier voor meer informatie.

Achterflap-recensiewedstrijd: De winnaar

We vroegen onze lezers om een recensie te schrijven over de achterflap van Isabel Allendes Ripper. En nu maken we de winnaar bekend!

Lees verder op boekenkrant.com 

Literatuur

Het rijk der kleuren

De Japanse schrijver Haruki Murakami veroverde Nederland zeven jaar geleden met zijn roman Norwegian Wood. Hoewel dat boek hoog in mijn favorietenlijstje staat, durf ik te zeggen dat Murakami zichzelf met De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren heeft overtroffen.

Lees verder op boekenkrant.com

Alle gekheid op een stokje

Niet alle BN’ers en BV’s hoeven een boek uit te brengen, maar dat Faberyayo niet alleen met een ‘micro’ maar evengoed met een stylo kan rappen, bewijst hij met Sjeumig. Zijn verhalenbundel bevat achttien sprookjes voor volwassenen. Of beter gezegd: korte verhalen met een hoek af.

Lees verder op boekenktant.com

Spanning

Nieuwe titel: De ingreep

In de nieuwste medische thriller van de Gouden Strop-genomineerde Carla de Jong maken we kennis met psychologe Mensje Kramer, die net een ingrijpende operatie heeft ondergaan.

Lees verder op boekenkrant.com

Oud-minister schrijft thriller

Operatie Vuurvogel is het debuut van oud-minister Klaas de Vries. Hij werkte jaren aan zijn boek, bij voorkeur tijdens skivakanties in Oostenrijk.

Lees verder op boekenkrant.com

Non-fictie

550 jaar Staten-Generaal

In januari was het precies 550 jaar geleden dat voor het eerst Staten-Generaal bijeenkwamen. Een bijeenkomst in Brugge van vertegenwoordigers van de gewestelijke standenvergaderingen op 9 januari 1464 wordt namelijk beschouwd als de eerste vergadering van de Algemene (‘Generale’) Staten, oftewel Staten-Generaal.

Lees verder op boekenkrant.com

Nieuwe titel: Joséphine

Joséphine is een meeslepende biografie over de grote liefde van Napoleon Bonaparte. Het is het verhaal van de opkomst en ondergang van een vrouw met grootse ambities.

Lees verder op boekenkrant.com

Poëzie

Anna Enquist eerste vrouwelijke stadsdichter van Amsterdam

Amsterdam heeft een nieuwe stadsdichter. Op de laatste dag van de Poëzieweek werd dichteres Anna Enquist (1945) gisteravond officieel benoemd tijdens het Gedichtenbal in De Brakke Grond in Amsterdam. Zij volgt hiermee Menno Wigman (1966) op en zal zich de komende twee jaar in haar werk laten inspireren door de stad Amsterdam.

Lees verder op boekenkrant.com

Jeugd

Kluitman komt met nieuwe jongensserie

Deze zomer verschijnen bij uitgeverij Kluitman de eerste twee delen van een nieuwe jongensserie (5+) over het jongetje Daan, die de stoerste jongensdromen in het echt beleeft!

Lees verder op boekenkrant.com

Superhelden.nl gaat de grens over

De Nederlandse jeugdromans van Marcel van Driel over de game Superhelden.nl worden binnenkort vertaald naar het Duits. De Duitse uitgeverij Oetinger Verlag ziet wel wat in de spannende trilogie over het eiland Pala.

Lees verder op boekenkrant.com

Naar Rusland met Geronimo Stilton

Net als de Olympische wintersporters gaat Geronimo Stilton in februari op missie in Rusland. Terwijl de sporters naar Sotsji gaan om gouden medailles te winnen, vertrekt Geronimo naar de hoofdstad, Moskou, op zoek naar een setje zeldzame Russische poppetjes.

Lees verder op boekenkrant.com

Strips

Olrik aan de opium

In het 22e deel van deze serie geven de auteurs Dufaux, Aubin en Schréder vervolg aan Het Gele Teken, het in 1956 verschenen legendarische zesde album uit de oorspronkelijke reeks van Edgar P. Jacobs.

Lees verder op boekenkrant.com

Volg ons op Facebook

Volg je het laatste Boekenkrant-nieuws via Facebook? Je kunt ons vinden via www.facebook.com/deboekenkrant.

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 30 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 3 maart verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant. Adverteren? Stuur een mail naar info@boekenkrant.com voor meer informatie.

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com