De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 4 februari 2014

Spoken word

Een gedicht kan me raken, maar een goede voordracht kan me omver krijgen. De briljante slammers Gijs ter Haar, Maaike Haneveld, Lotte Dodion en Daniël Vis kregen het voor elkaar tijdens het NK Poetry Slam. Gek genoeg ben ik voor het eerst verliefd geworden op poëzie dankzij een groep hakkelende studenten. 

Toen ik als student Nederlands Hendrik Marsmans Tempel en kruis opensloeg - episch qua inhoud en al helemaal qua lengte - zakte de moed me in de schoenen. Onze docent liet iedereen twee gedichten uit de bundel uit het hoofd leren, en ik wist niet of mijn hoofd zo veel zwaar vers kon dragen. Totdat ik daadwerkelijk de woorden hardop uitsprak. 

En opeens zag ik mezelf door het Utrechtse dwalen, langs de 'zwarte kathedraal', die 'uit den oertijd opstijgt in den nacht.' Tijdens het college droeg iedereen zijn gedeelte uit de bundel voor, en werden we van een Nederlandse stad naar de Middellandse Zee vervoerd. '‘Wie schrijft, schrijv' in den geest van deze zee,' dicht Marsman in zijn laatste gedicht. En dat was het moment waarop ik van gedichten ben gaan houden. Ook al werd er voorgedragen door studenten die zich stotterend door de woorden heen werkten.

Anouk Abels - Webmaster Boekenkrant

Nu verschenen: Boekenkrant, editie 3 februari 2014 – Met Allende, Brown en Murakami

Onze redactie is voor de februari-editie van de Boekenkrant in de nieuwe Isabel Allende gedoken. De Zuid-Amerikaanse auteur heeft met Ripper voor het eerst een thriller geschreven. Op de spanningspagina’s kunt u niet alleen ons oordeel lezen, maar ook een interview met Rikkie Degenaar, die al twaalf jaar lang de boeken van Allende naar het Nederlands vertaalt. 

Lees verder op boekenkrant.com

Het NK Poetry Slam 2014: strijd tussen het hart en de lachspieren

Ze zijn zeldzaam: dichters die niet alleen goed kunnen schrijven, maar ook goed kunnen voordragen. Het talent dat tijdens het uitverkochte NK Poetry Slam 2014 het podium betreedt, doet anders vermoeden. Het niveau van de voordrachten is verrassend hoog. En dan baal je dat je als publiek toch echt maar één favoriet mag bekronen tot ‘Slampion 2014.’

Lees verder op boekenkrant.com

Activiteit van de week:

Café Livre Poétique: Lucebert

Café Restaurant Oncle Jean, Breda - Tijdens de Week van de Poëzie staat deze avond met inleidingen, voordrachten, muziek en filmfragmenten dichter-kunstenaar Lucebert centraal. Prof. dr. Anja de Feijter, hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen, zal de inleiding houden. Paul van Capelleveen is dichter, medewerker bij de Koninklijke Bibliotheek en sinds enige jaren ook verbonden aan het Museum Meermanno. Klik hier voor meer informatie.

Literatuur

Kanshebbers Libris Literatuurprijs bekendgemaakt

Deze week werd de longlist van de Libris Literatuurprijs bekendgemaakt, met daarop een aantal grote namen. Het is wachten op 13 mei, wanneer de winnaar wordt gekozen.

Uit alle spraakmakende romans van het afgelopen jaar is een longlist geselecteerd van 18 titels die op een positieve manier zijn opgevallen en die wat hebben bijgedragen aan de Nederlandse literaire wereld. Op 3 ...

Lees verder op boekenkrant.com

Nieuwe titel: Niet alle smeerlappen komen uit Wenen

In november 1917 vorderen de oprukkende Oostenrijkse en Duitse troepen in het noordoosten van Italië het landhuis van de familie Spada. Enkele officieren worden er ingekwartierd..

Lees verder op boekenkrant.com

Spanning

Moord in San Francisco

Isabel Allende is, als één van Zuid-Amerika’s populairste auteurs, een pionier op het gebied van het magisch realisme. Met Ripper betreedt ze compleet nieuw terrein.

Lees verder op boekenkrant.com

Nieuwe titel: Tankstelle

Duitsland 1998. Douwe werkt naast zijn studie in een tankstation, waar hij bevriend raakt met Mehmet en Toni. Via Toni maakt Douwe kennis met VOWA, een koeriersdienst die beschikt over luxe zakenauto’s.

Lees verder op boekenkrant.com

Poëzie

Antoine de Kom wint VSB Poëzieprijs

Dichter Antoine de Kom is de gelukkige winnaar van de VSB Poëzieprijs, die jaarlijks wordt uitgereikt aan de auteur van de beste Nederlandstalige poëziebundel. De uitreiking van deze prijs kondigde ook het begin aan van de Poëzieweek 2014.

Lees verder op boekenkrant.com

Poëzie van De Harmonie

De Poëzieweek 2014 is inmiddels in volle gang. Geheel in stijl viert Uitgeverij De Harmonie het feestje mee.

Lees verder op boekenkrant.com

Non-fictie

Nieuwe titel: Een ridder van Engelse drop

Willem Jan Otten won recentelijk de P.C. Hooftprijs 2014 voor zijn essayistisch oeuvre. Ter gelegenheid van deze prijsuitreiking verschijnt nu Een ridder van Engelse drop.

Lees verder op boekenkrant.com

Jeugd

Nieuwe titel: Stille getuige

Vlak na een schoolfeest wordt de populaire Diane ontvoerd. Nikki ziet hoe ze een busje in wordt getrokken. Een paar dagen later blijkt Diane vermoord te zijn.

Lees verder op boekenkrant.com

Volg ons op Facebook

Volg je het laatste Boekenkrant-nieuws via Facebook? Je kunt ons vinden via www.facebook.com/deboekenkrant.

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 30 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 3 februari verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant. Adverteren? Stuur een mail naar info@boekenkrant.com voor meer informatie.

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com