De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 17 december 2013

Woord van het jaar

22.000 mensen hebben 'selfie' als woord van het jaar verkozen. Voer deze term in op Google en al gauw komt er een parade van zelfportretten voorbij. Niet zelden tref je bij de fotomodellen een 'duckface' aan: alweer zo'n 2013-woord dat de moeite waard is om te googlen. Als dat je ding is.

Als je dan toch jezelf gaat fotograferen, zijn er leukere manieren te bedenken. En wij van de Boekenkrant betrekken daar natuurlijk graag wat boeken bij. Neem bijvoorbeeld de 'Book-selfie', waarbij je niet alleen jezelf, maar ook je boekenkast op de gevoelige plaat vastlegt.

Zelf hadden we graag gehad dat de 22.000 stemmers voor 'Boekface' waren gegaan. Want wie maakt er nu niet graag een kunstige foto van zichzelf met een boek voor de kop?

Anouk Abels - Webmaster Boekenkrant

P.C. Hooft-prijs 2014 voor essayist Willem Jan Otten

De Stichting P.C. Hooft-prijs voor de Letterkunde heeft bekendgemaakt dat de P.C. Hooft-prijs 2014 naar Willem Jan Otten gaat. De prijs wordt in mei 2014 officieel aan hem uitgereikt in het Letterkundig Museum in Den Haag.

Lees verder op boekenkrant.com

De Nieuwe Titels-Nieuwsbrief

Wist je dat de Boekenkrant maandelijks een Nieuwe Titels-nieuwsbrief verstuurt? Op de eerste maandag van de maand sturen we een handig overzicht rond van de nieuwste publicaties. Wie op de hoogte wil blijven van interessante nieuwe titels meldt zich dus hier aan om de Nieuwe Titels-nieuwsbrief iedere maand te ontvangen.

Activiteit van de week: 

Bart Chabot signeert

Boekhandel Den Boer, Baarn - Bart Chabot komt langs om zijn boek Triggerhappy te signeren. U bent van harte welkom! Tevens is Boekhandel Den Boer op deze zondag van 12:00 tot 17:00 open. Klik hier voor meer informatie.

Literatuur

Angst en schoonheid

Bas Heijnes’ Angst en schoonheid, Couperus, de mystiek der dingen is een bevlogen essay over het leven en werk van een auteur met een rijkgeschakeerd en uitgebreid oeuvre dat ooit in 50 delen verzameld werd. Met zijn essay laat Heijne zien dat de rauwe en schurende levensvragen die Couperus zich stelde, in onze tijd nog steeds actueel zijn.

Lees verder op boekenkrant.com

Column: Het vlindereffect

Dit is mijn laatste column voor de Boekenkrant. U heeft me op deze pagina’s drie jaar lang gelezen. In die tijd heeft u me, via mijn website, vele mails gestuurd. Eigenlijk is het vooral door uw – meestal – fraaie en bemoedigende woorden in mijn mailbox, dat ik deze ruimte langer heb gevuld dan aanvankelijk de bedoeling was. 

Lees verder op boekenkrant.com

Trots op eigenzinnigheid

Dertig jaar geleden debuteerde Bart Moeyaert met Duet met valse noten. Zo’n 35 boeken later is hij niet meer weg te denken uit de literatuurwereld. Speciaal voor Boekenkrant.com interviewden we de Vlaming over zijn eigenzinnige oeuvre.

Lees verder op boekenkrant.com

Spanning

Hollandse horror

Fantasy lijkt wel een Engelstalig genre. Wie aan heksen, spoken en demonen denkt, ziet al gauw boeken van Neil Gaiman, Terry Pratchett of Stephen King voor zich. Nederland houdt zich grotendeels afzijdig, terwijl we juist over een cultuur vol horrorelementen beschikken. Het schokkende Hex van Thomas Olde Heuvelt brengt hier verandering in.

Lees verder op boekenkrant.com

Tupla M. – Val

Caro had een veelbelovende toekomst als jurist, maar is nu een overwerkte echtscheidingsadvocaat die te veel drinkt en fouten maakt.

Lees verder op boekenkrant.com

Non-fictie

Nieuwe titel: Kees van Kooten & Wim de Bie - Het Groot Bescheurboek

Wie denkt niet met weemoed terug aan de Bescheurkalender? Deze serie scheurkalenders die Kees van Kooten en Wim de Bie tussen 1973 en 1986 samenstelden, wordt door velen gezien als de moeder aller kalenders.

Lees verder op boekenkrant.com

Boekfragment: Danger Close

Openhartig, zelfkritisch, rauw en dicht op de huid schrijft Marco Kroon over zijn tijd als pelotonscommandant van een groep Nederlandse Special Forces in Afghanistan. Maar ook beschrijft hij de Ridderslag, de beschuldigingen die volgden en zijn veroordeling door de media.

Lees verder op boekenkrant.com

Poëzie

Martijn Teerlinck, ook wel bekend als 'The Child of Lov', overleden

De 26-jarige dichter en artiest Martijn Teerlinck, ook wel bekend als 'The Child of Lov' is overleden. Trey Reames, de manager van Teerlinck, bevestigt het overlijden van de dichter aan 3voor12. Teerlinck is overleden aan complicaties die optraden na een hartoperatie. Zijn langverwachte livedebuut op State-X in Den Haag zou komend weekend plaatsvinden.

Lees verder op boekenkrant.com

Een schommelige bundel

Dat Wim Hofman naast dichter ook kinderboekenschrijver en illustrator is, herken je in Laat ons drinken. Eenvoudige taal, eenvoudige boodschappen in korte verdichte vertellingen, nadruk op herhaling en een vleugje verwondering.

Lees verder op boekenkrant.com

Nieuwe titel: Les Murray – De planken kathedraal

Les Murray bezingt de rijkdom van het leven in verhalende gedichten, aforistische fragmenten en portretten van mensen, dieren en de Australische outback, nu eens vol zelfspot en humoristisch provocerend, dan weer liefdevol en intens.

Lees verder op boekenkrant.com

Jeugd

De jongen die tien concentratiekampen overleefde

De jongen die tien concentratiekampen overleefde vertelt het waargebeurde verhaal van Yanek, een Joods jongetje tijdens de Tweede Wereldoorlog in Polen. Als de nazi’s de jacht op de joden openen in het land, verandert zijn vertrouwde leventje in een nachtmerrie die helaas werkelijkheid is .

Lees verder op boekenkrant.com

Onder de kerstboom

Op zoek naar een leuk kindercadeautje voor kerst? Deze boeken misstaan zeker niet als presentje onder de kerstboom.

Lees verder op boekenkrant.com 

Boekenkrant op Facebook nu definitief verhuisd

Volg je het laatste Boekenkrant-nieuws via Facebook? Vanaf vandaag zijn we alleen nog maar te vinden via onze Facebookpagina: www.facebook.com/deboekenkrant.

Lees verder op boekenkrant.com

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 30 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 6 januari verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant. Adverteren? Stuur een mail naar info@boekenkrant.com voor meer informatie.

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com