De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 30 juni 2015

---

Airco-oorlog

Er is vandaag een ware strijd losgebarsten op het Boekenkrant-kantoor: waar de ene helft vecht voor open ramen, zweren de anderen bij de airco. Dit tot grote ergernis van een collega wiens bureau vlak onder de blazende ventilator staat. Toen ik net aan haar tafeltje voorbij liep, hoorde ik haar bibberend mompelen dat ze eigenlijk een bontmuts mee had moeten nemen.

Dat de jaarlijkse airco-oorlog weer van start is gegaan, kan maar één ding betekenen: de zomer is begonnen. Zelfs als u – net als ik – deze mooie zomerdag binnen heeft moeten doorbrengen, aan uw computer gekluisterd, zal het u niet ontgaan zijn. Het gedrag van de gemiddelde sociale media-gebruiker is bij mooi weer immers ook te voorspellen: waar de een foto’s van in teenslippers gestoken voeten en lekkende ijsjes op zijn Instagram-account zet, klaagt de ander over het feit dat-ie vandaag voor zijn werk binnen moet zitten. En dan zijn er nog de lui die verzuchten dat ze sterven van de hitte. Volgens mij zijn dat dezelfde mensen die in de winter huilen omdat ze het koud hebben.

Alhoewel – volgens familie en vrienden ben ik een echte winterzeurder. Als de wind guur om de huizen blaast en de ijskristallen zich op de ramen vormen, ben ik chagrijning. Alleen een haardvuur of een dikke winterdeken kan mij in november gelukkig maken. Maar op een dag als vandaag? Dan klaag ik niet. Ik hou van de warmte. Al ben ik stiekem wel blij dat kamp airco vandaag de strijd gewonnen heeft. Want eigenlijk is een zacht briesje op een hete zomerdag toch wel het allerlekkerste wat er is.

Anouk Abels

Hoofdredacteur Boekenkrant

anouk@boekenkrant.com 

---
Like-en-win-actie: Schaduwpeloton

Like-en-win-actie: Schaduwpeloton

De Boekenkrant geeft op Facebook drie exemplaren weg van Schaduwpeloton, een dichtbundel waarmee je je eigen Tour d'Utrecht kunt fietsen in 13 gedichten. 

Lees verder op boekenkrant.com 

---
Twee talen, twee verhalen

Twee talen, twee verhalen

Hoe is het om tweetalig te zijn? Ben je in de ene taal precies dezelfde persoon als in de andere? In de tweetalige roman End of story/Einde verhaal onderzoekt schrijver en vertaler Philibert Schogt (1960) het thema van meertaligheid. In het vernieuwde Scheltema in Amsterdam vertelt hij over zijn boek en zijn tweetalige achtergrond.

Lees verder op boekenkrant.com 

---

Activiteit van de week:

Manga zomer

28 juni - 30 september

Nederlands Stripmuseum, Groningen – Tijdens de Manga Zomer in Het Nederlands Stripmuseum kunnen bezoekers kennis maken met de beste Manga en Anime uit Nederland. Het programma bestaat uit een expositie, workshops Manga Tekenen en voor de bezoekers die meer willen weten over Manga en Anime zijn er interessante en leuke lezingen.

Lees verder op boekenkrant.com 

---

Literatuur

Een groot gekkenhuis

Een groot gekkenhuis

In dit omkeerboek staan twee satirische verhalen van twee verschillende auteurs over de Tour de France: Tour de Wobbe en Tour de Farce. Een ding is zeker: nadat je ze uit hebt, kijk je nooit meer hetzelfde naar La Grande Boucle. 

Lees verder op boekenkrant.com 

---
De welwillendheid van Jonathan Littell

De welwillendheid van Jonathan Littell

Anne Solange Noble ijsbeerde nerveus door haar ruime kamer, terwijl ze honderduit vertelde over de nieuwe titels van dat jaar, publicaties van Gallimard, stuk voor stuk buitengewoon geschikt om in het Nederlands te vertalen. 

Lees verder op boekenkrant.com 

---

Spanning

Het verhaal van oorlogsslachtoffers

Het verhaal van oorlogsslachtoffers

In Nordmarka worden drie skeletten gevonden, afkomstig uit de Tweede Wereldoorlog. Later wordt Carl Oscar Krogh, een oude verzetsman, dood aangetroffen in zijn huis. Inspecteur Tommy Bergmann zoekt naar een connectie tussen de vondst en de moord, en openbaart hiermee een complex web van leugens, liefde, en verraad. 

Lees verder op boekenkrant.com 

---

Non-Fictie

Verhoogde tourkoorts

Verhoogde tourkoorts

Met de tourstart in Utrecht zal Nederland langzaam geel kleuren. Om voorbereid aan het parcours, voor de tv of op de camping te verschijnen is er de vierde editie van het Handboek Tour de France. Hierin kijken Michael Boogerd en Manon Colson vooruit naar het grootse wielerevenement ter wereld. 

Lees verder op boekenkrant.com 

---
Boekfragment: Nederland – België.

Boekfragment: Nederland – België

Nederlanders en Belgen verschillen meer van elkaar dan we denken. Paul Wouters onderzoekt de wortels van hun eigenaardigheden in o.a. het recht, de economie en de taal en cultuur. 

Lees verder op boekenkrant.com 

---

Jeugd

Vlaggen, wimpels, griffels en penselen

Iedereen die ook maar iets betekent voor het kinderboek in Nederland en Vlaanderen was woensdagmiddag 23 juni aanwezig bij de MidzomerKinderboekenBorrel. Tijdens de borrel werden de winnaars van de Zilveren Griffels en Penselen voor de beste kinderboeken uit 2014 bekendgemaakt. 

Lees verder op boekenkrant.com

---
Op je paard kan je vertrouwen

Op je paard kan je vertrouwen

Vertrouwen in je paard is het nieuwe boek over Emma, die beeldjes spaart van paarden. Als ze naar die beeldjes kijkt, gebeurt er iets raars: ze komt terecht in de wereld van dat paard. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Strips

Laat ze graphic novels lezen!

Laat ze graphic novels lezen!

Strip heeft te maken met een hardnekkig vooroordeel. Het genre zou enkel bedoeld zijn als entertainment: beeldverhalen zijn niet serieus en mogen pas gelezen worden na belangrijkere zaken als schoolwerk. De strip heeft echter zo veel te bieden. 

Lees verder op boekenkrant.com

---
Nieuwe titel: Het paradijs verloren

Nieuwe titel: Het paradijs verloren

Paradise Lost is het meesterwerk van de 17e eeuwse Engelse dichter John Milton. De bekroonde Spaanse illustrator Pablo Auladell (1972) bewerkte het meer dan 10.000 versregels tellende gedicht tot een beeldroman van ruim 300 pagina's. 

Lees verder op boekenkrant.com

---
Boekenkrant op Facebook nu definitief verhuisd

Volg ons op Facebook

Volg je het laatste Boekenkrant-nieuws via

Facebook
? Je kunt ons vinden via www.facebook.com/deboekenkrant.
---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 30 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogeljik om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar info@uhb.nl ovv “Boekenkrant abonnement” .

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 6 juli verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant. Adverteren? Stuur een mail naar info@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com