Laat ze graphic novels lezen!

Strip heeft te maken met een hardnekkig vooroordeel. Het genre zou enkel bedoeld zijn als entertainment: beeldverhalen zijn niet serieus en mogen pas gelezen worden na belangrijkere zaken als schoolwerk. De strip heeft echter zo veel te bieden.

We kennen het allemaal: de verplichte leesopdrachten voor school. Boekbesprekingen leren kinderen aandachtig te lezen en een mening te formuleren. Helaas zijn de bijbehorende leeslijsten niet ideaal: meer dan de helft van de titels die passeren zijn klassiekers en stammen uit de tijd van de leerkracht. Op zeldzame momenten mag de leerling zelf een boek voorstellen. Er is dan wel eens bezorgdheid dat het gekozen boek te veel prentjes bevat. Het betreft dan een graphic novel, oftewel een strip in boekvorm.
De graphic novel onderscheidt zich van een geïllustreerd boek door het aantal tekeningen en de verhouding van het beeld tot de tekst. De tekeningen zijn niet enkel sporadische aanvullingen bij de tekst, maar maken deel uit van het verhaal.
Beelden zijn in onze samenleving alomtegenwoordig. Ook het goed begrijpen van beelden en de combinatie van woord en beeld moet geoefend worden. Lezen van graphic novels in schoolverband kan daarbij helpen. Het stimuleert de visuele ontwikkeling en leert kinderen na te denken over wat ze nu eigenlijk zien. In die zin kan een graphic novel evengoed als een ‘gewoon’ boek gebruikt worden voor het aanleren van begrijpend lezen.
Strip kan bovendien moeilijke onderwerpen toegankelijk maken, juist omdat met dit medium abstracte zaken visueel gemaakt kunnen worden. Een graphic novel kan zo het vertrekpunt zijn om maatschappelijke onderwerpen te ontdekken. Een goed voorbeeld hiervan is de graphic novel Ben X, geschreven door Nic Balthazar. Het verhaal is gebaseerd op een waargebeurde geschiedenis en gaat over Ben, een zeventienjarige jongen met het syndroom van Asperger, die op school wordt gepest. Ben ontsnapt aan de moeilijke realiteit via een computerspel. Wanneer Ben voor de zoveelste maal slachtoffer wordt van zijn pestende klasgenoten, slaan de stoppen door. Hij wil dood.

Ben xBen X brengt de gevaren van pesten op school en de gevolgen ervan onder de aandacht. Het laat jongeren kennis maken met autisme en anders zijn; thema’s waar heel wat kinderen mee te maken krijgen, maar waar ze niet gemakkelijk over praten. Doordat het verhaal zich deels afspeelt in de wereld van een computerspel worden de jonge lezers geprikkeld en wordt het ijs gebroken om de moeilijke thema’s bespreekbaar te maken.
Tekenaar Veerle Colle, beter bekend als nDurlie, laat het verschil zien tussen realiteit en virtuele wereld door voor beide werkelijkheden een andere tekenstijl te gebruiken. Dankzij het beeld wordt de problematiek van de hoofdpersoon herkenbaar. Ben is prachtig weergegeven als een stuntelige jongen met weinig waarneembare emoties. Op sommige momenten zijn de verwarring en angst die hij voelt duidelijk zichtbaar. De lezer voelt daardoor dat de wereld voor Ben als één grote onbegrijpelijke puzzel is. Voor de lettering is een computerletter gebruikt als weerspiegeling van de dagelijkse routine van mensen met autisme, die voor buitenstaanders robotachtig over kan komen.
Een strip als Ben X maakt duidelijk dat de graphic novel een medium is met een eigen manier van vertellen. Een manier die bovendien het leesplezier bij kinderen bevordert. Het wordt tijd dat opvoeders en leerkrachten de strip accepteren als volwaardige kunstuiting.

Ben X II

Boekgegevens

nDurlie en Nic Balthazar, met medewerking van Senne De Beul, Ben X, Uitgeverij Lannoo, ISBN 978 94 014 2283 3 (€19,99)

Dit artikel verscheen eerder in BKStrips, editie juni 2015

Berichten gemaakt 5283

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven