De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 1 december

---

Tijdloos papier

Het is goedkoper, handzamer en vooral een stuk lichter. De voordelen van een e-reader ten opzichte van een papieren boek zijn groot en je zou je bijna afvragen waarom niet iedereen zijn boeken inwisselt voor de inmiddels bekende tablet. Ook ik was laaiend enthousiast toen ik twee jaar geleden mijn gloednieuwe e-reader uit de doos mocht halen. Dat enthousiasme werd iets minder toen bleek dat het aantal gratis boeken zeer beperkt is en je zelfs met een betaald abonnement nog niet alle beschikbare boeken kunt lezen.

Toch heb ik behoorlijk wat uur al lezend achter de tablet doorgebracht. In het vliegtuig, op de bank en ’s nachts in bed. Nu ligt hij al een jaar te verstoffen in een kastje ergens op zolder, want hoe leuk een e-reader ook is, het zal nooit zo tijdloos zijn als een papieren boek. Denk maar aan de boeken die al tientallen jaren bij opa in de kast liggen en die je als kind helemaal kapot las, al was het taalgebruik zo ouderwets dat je de helft niet begreep. Misschien is dit alleen mijn eigen jeugdherinnering, maar ik kijk nog altijd met liefde terug op die boeken. Je e-reader zal er waarschijnlijk binnen een paar jaar mee ophouden, terwijl een boek altijd opnieuw gepakt en gelezen kan worden. Of denk aan de geur van een nieuw boek, net uit het plastic en klaar om gelezen te worden. Het moment dat je zover in je boek zit dat je je in andere landen en tijden bevindt, terwijl je vingers zonder dat je het doorhebt bladzijde na bladzijde omslaan. Dat zal je niet snel hebben met een e-reader. Want hoewel het een geweldige uitvinding is, zal het nooit hetzelfde gevoel geven als papier.

Rinke van der Plaat
Redactie-stagiair Boekenkrant
Rinke@uhb.nl

---
Interview David Mitchell: ‘Je moet nieuwsgierig blijven naar anderen’

Interview David Mitchell: ‘Je moet nieuwsgierig blijven naar anderen’

Luisa Rey, dr. Marinus, De Zoet, Chronometrie… personages en termen die een lezer van de boeken van David Mitchell direct herkent. Ook in zijn achtste roman Utopia Avenue komen ze voor, al lijkt het gewoon een verhaal over het ontstaan van en leven in de gelijknamige band. In een gesprek met de auteur kreeg ik een inkijkje in zijn unieke universum. 

Lees verder op Boekenkrant.com

---

Recensie: Hard werken en niet zeuren

In 2017 debuteerde Simone Atangana Bekono als dichter met haar bekroonde bundel hoe de eerste vonken zichtbaar waren. Inmiddels is haar debuutroman Confrontaties een feit. Hierin geeft de schrijfster je een inkijkje in het leven van een pubermeisje dat vastzit in een jeugddetentiecentrum. 
Atangana Bekono laat zien hoe de hoofdpersoon de tijd probeert door te komen in het alledaagse leven van de instelling. 

Lees verder op Boekenkrant.com

---

Nieuwe titel: In een ander leven

Als Lydia op haar verjaardag haar verloofde Freddie verliest bij een tragisch auto-ongeluk, weet ze zeker dat ze nooit meer zal kunnen liefhebben. Alles wat ze wil is zich binnenshuis verstoppen en huilen totdat haar ogen eruit vallen. Maar Lydia weet dat Freddie zou willen dat ze doorgaat, dus pakt ze op aanraden van beste vriend Jonah en zus Elle het leven weer op.

Lees verder op Boekenkrant.com

---

Boekfragment: Heideduvel

Dagmar en Thomas wonen afgelegen, aan de rand van een natuurgebied. Samen met baby Sterre lijken zij een normaal, gelukkig gezinnetje. Maar niet alles is wat het lijkt. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Recensie: Misbruik, diefstal en geweld in Nederlands-Indië

Tweehonderd jaar geleden werd Eduard Douwes Dekker geboren. Veertig jaar later debuteerde hij als schrijver onder het pseudoniem Multatuli met Max Havelaar, dat nu beschouwd wordt als het belangrijkste Nederlandstalige boek aller tijden. Jos van Waterschoot en Eric Heuvel maakten er een striproman van. 

Lees verder op Boekenkrant.com

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 7 december verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant, met als bijlage onze young adult-special, de BKYA.

Adverteren in de volgende editie? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com