De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 18 september 2018

---

Literaire prijs

Op de dag van de uitreiking van een literatuurprijs ontvang ik vaak een mailtje in mijn inbox waarin onder embargo de winnaar wordt vermeld. Naast dat het de spanning van de daadwerkelijke prijsuitreiking wegneemt, ben ik toch vooral benieuwd hoe de desbetreffende jury tot een oordeel is gekomen. Waren ze het unaniem met elkaar eens, of zijn ze elkaar in de haren gevlogen om tot een winnaar te komen?

Twee weken geleden mocht ik aanwezig zijn op de zeer geheime vergadering van de jonge jury van de Thea Beckmanprijs, een onderscheiding die jaarlijks wordt uitgereikt aan het beste historische jeugdboek. Willen volwassenen nog weleens politiek correct zijn als ze een oordeel vellen over een boek, deze kinderen tussen de 11 en 15 jaar waren goudeerlijk. Zo hadden boeken die niet over de Tweede Wereldoorlog gingen al een streepje voor, omdat de auteurs op deze manier een originele periode van de geschiedenis behandelden. 

Uiteindelijk riepen ze Anna’s grote reis van Inez van Loon tot winnaar uit. Naast de duidelijke verhaallijn, werd ook de beschrijving van verliefdheden in dit verhaal geroemd. Zoals een mannelijk jurylid het verwoordde: ‘Er zit liefde in het boek, maar het was nergens slijmerig.’ Hoe eerlijk en oprecht wil je het hebben?       

Nicole van der Elst 

Eindredacteur Boekenkrant

nicole@boekenkrant.com

---
Redactiestagiair(e) gezocht!

Redactiestagiair(e) gezocht!

Tijdens een stage op de Boekenkrant-redactie ben je constant aan het schrijven. Je werkt aan stukken voor op de website en in onze fysieke kranten en speelt een belangrijke rol in het runnen van de sociale media. Onder begeleiding van ervaren redacteuren werk je aan de ontwikkeling van een eigen schrijfstijl binnen het spectrum van de Boekenkrant. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Literatuur

Interview: Sarah Winman

In 2006 schreef Sarah Winman al een eerste versie van De blikman. Toen ze tien jaar later de kans kreeg om deze te bewerken, gooide ze het over een andere boeg en veranderde ze de insteek van het verhaal. ‘Ik was tien jaar geleden niet ervaren of volwassen genoeg om tot dit eindresultaat te komen,’ vertelt de Britse auteur. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Spanning

Recensie: Cody

Misleidend. Dat is Cody, de thriller die je telkens op het verkeerde been zet. De schattige witte schoentjes en het gestipte kleedje op het omslag houden je vanaf de aanschaf van het boek al voor de gek. De Nederlandse variant van Gone Girl, dat is Bernice Berkleefs thrillerdebuut. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Boekfragment: Een onbreekbare band

Uit de as van onze vernietigde levens zullen wij herrijzen, sterker dan ooit tevoren…

Een onbreekbare band is een meeslepend verhaal over moeilijke keuzes, diepe banden aangaan en een wanhopige strijd om te overleven. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Non-Fictie

Nieuwe titel: Tommie in de zorg

‘Ik ga toch geen mensen wassen?’ zei Tommie Niessen toen zijn moeder hem voorstelde om een tijdje in de zorg te gaan werken nadat hij met school was gestopt. Maar na een jaar ICT en een jaar marketing werd het tijd voor een nieuwe wending. Tommie ging de opleiding tot verzorgende volgen en meteen voelde het goed.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Strips

Recensie: Hotel Dorado

Voor Pepijn Lanen geen strandvakantie in Hotel Dorado, maar wel verdovende middelen die een weergaloze trip garanderen. De eerste graphic novel van De Jeugd van Tegenwoordig-rapper en illustrator Floor van het Nederend beoogt geen groot publiek, maar lijkt vooral een manier om hun ontembare fantasie uit te leven. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Volg ons op Facebook, Twitter en Instagram

Je kunt ons vinden via:

• www.facebook.com/deboekenkrant/

• https://twitter.com/Boekenkrant

• www.instagram.com/boekenkrant/

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 30 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---
---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 1 oktober verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant met als bijlage de BKGeschiedenis, onze special over geschiedenisboeken.

Adverteren? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com