De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 18 februari 2014

Schermpje

Voor het maken van de Boekenkrant is het af en toe zaak dat ik een boek op hoge snelheid lees. Soms is het net topsport: het verhaal blijven volgen, notities maken van opvallende dingen, maar tegelijkertijd een zo snel mogelijk slinkende stapel bladzijden aan de rechterkant van een boek creëren.

Deze week gebruikte ik voor het eerst een e-reader. Geen dikke pil meeslepen, maar een dun schermpje in je tas gooien. En geen bladzijdes omslaan, maar op knopjes drukken. Al gauw zat ik in snelleesmode naar het schermpje te staren. Met mijn duim lam van het drukken op het knopje keek ik vertwijfeld naar het paginanummer onderaan het scherm. Hoeveel pagina's had ik nog te gaan?

Gelukkig ontdekte ik al gauw een cijfertje in de bovenhoek van de e-reader, dat me vertelde hoe veel procent van het boek nog ongelezen was. En moest mijn innerlijke snellezer - een vrij conservatief persoon - toegeven dat zo'n e-reader best te doen was.

Nu mijn innerlijke boekomslagliefhebber nog overtuigen.

Anouk Abels - Webmaster Boekenkrant

anouk@boekenkrant.com

De boekhandel biedt meer dan boeken

De opkomst van webshops, het downloaden van illegale e-books, het nieuws rondom het naderende faillissement van Polare: de boekwinkels lijken er slecht voor te staan. Toch zijn er genoeg redenen om te geloven in een mooie toekomst voor de boekhandel.

Lees verder op boekenkrant.com

Activiteit van de week: 

Herman Pleij over het ontstaan van vastenavond/carnaval

Waalse Kerk, Breda - Op deze avond spreekt professor Herman Pleij over de oorsprong en ontwikkeling van vastenavond en carnaval.

Herman Pleij is regelmatig te gast in diverse tv-programma’s waar hij zijn licht laat schijnen over de Nederlandse identiteit. Een identiteit die zich laat kenmerken door de afkeer van nationalisme en volkshelden, het botte en directe optreden, de Oranje- en carnavalsgekte, het zuinige en het polderen, het gelijkwaardigheidsdenken. Klik hier voor meer informatie.

Waar wordt u gelukkig van? Boeken natuurlijk!

Goed nieuws voor boekenliefhebbers. Hoewel de boekenwereld in zwaar weer verkeert, blijk uit recent onderzoek dat veel Nederlanders boven de achttien nog altijd erg gelukkig worden van het kopen van een boek.

Lees verder op boekenkrant.com

Literatuur

De afstand van gemis

Wie De duimsprong ter hand neemt, kan overvallen worden door een gevoel van déjà vu. Het binnenwerk doet sterk denken aan Sebalds literatuur: een intelligente tekst die vergezeld gaat van beeldmateriaal. Net als Sebald meandert Miek Zwamborn van de ene kaft naar de andere, het plot onderhevig makend aan haar interesses.

Lees verder op boekenkrant.com

Vertaalrechten 'Bonita Avenue' verkocht

De vertaalrechten van de populaire roman van Peter Buwalda zijn verkocht aan een Amerikaanse uitgever.

Lees verder op boekenkrant.com

Liefdesverhaal van Aragorn en Arwen bijna in de prullenbak

Het verhaal van een beroemd literair liefdeskoppel was bijna in de prullenbak geëindigd. In een brief uit 1955 beschreef J.R.R. Tolkien, de bedenker van de In de Ban van de Ring-trilogie, hoe collega W.H. Auden hem adviseerde het liefdesverhaal van Aragorn en Arwen te schrappen omdat hij het ‘onnodig en oppervlakkig’ vond.

Lees verder op boekenkrant.com

Spanning

Boekfragment: Tankstelle

Douwe werkt naast zijn studie in het toilet van een tankstation, waar hij bevriend raakt met Mehmet en Toni. Via Toni maakt Douwe kennis met VOWA, een koeriersdienst die beschikt over luxe zakenauto’s. Douwe en Mehmet sluiten zich aan en worden ingewijd in de wereld van snelwegen, hotels en geheime codes.

Lees verder op boekenkrant.com

Roman voor de Facebook-generatie

Dave Eggers’ De Cirkel begint met de jonge high-potential Mae Holland, die intens ongelukkig is met haar kantoorbaantje in het leeglopende dorp van haar ouders. Ze ergert zich aan dit dorp, aan haar baas en wil zielsgraag ontsnappen aan haar kleurloze bestaan.

Lees verder op boekenkrant.com

Non-fictie

Nieuwe titel: Het reizen vereist sterke zenuwen

Deze maand komt uitgeverij Thomas Rap met een heruitgave van het boek Het reizen vereist sterke zenuwen van Bob den Uyl (1930-1992), de grootmeester van het absurde, droogkomische verhaal - en van het reisverhaal in het bijzonder.

Lees verder op boekenkrant.com

Poëzie

Nieuwe titel: Hier kijken we naar

Na verhalenbundel De kermis van Gravezuid komt Hannah van Wieringen (1982) nu met haar poëziedebuut Hier kijken we naar.

Lees verder op boekenkrant.com

Jeugd

Gideon Samson verzorgt Annie M.G. Schmidtlezing 2014

De kinderboekenschrijver Gideon Samson organiseert dit jaar de vijftiende Annie M.G. Schmidtlezing in het Kinderboekenmuseum Den Haag.

Lees verder op boekenkrant.com

Nieuwe titel: Goedele

Goedele is dol op tellen. Maar telkens als ze probeert Zebra's strepen te tellen, of Cheeta's vlekken, wil het maar niet lukken. Ze staan namelijk geen moment stil!

Lees verder op boekenkrant.com

Het verhaal van de beste vriendin van Anne Frank

Anne Frank mijn beste vriendin is het verhaal van Hanneli Goslar en haar beste vriendin Anne Frank: 's werelds beroemdste dagboekschrijfster en slachtoffer van de Holocaust. Ook Hanneli maakte als joods meisje de verschrikkingen van de oorlog mee.

Lees verder op boekenkrant.com

Volg ons op Facebook

Volg je het laatste Boekenkrant-nieuws via Facebook? Je kunt ons vinden via www.facebook.com/deboekenkrant.

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 30 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogeljik om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten?  Stuur bericht naar info@uhb.nl ovv “Boekenkrant abonnement” .

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 3 maart verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant. Adverteren? Stuur een mail naar info@boekenkrant.com voor meer informatie.

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com