De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 21 januari 2014

Opmerkelijk

Ik ben verslaafd aan 'opmerkelijk nieuws'. Van die berichten die helemaal onderaan nu.nl gemeld worden, over paarden die de lotto winnen of dieven die vast komen te zitten in een keukenkastje. Het zijn vooral de koppen van die artikelen die tot mijn verbeelding spreken. 

Af en toe mogen we ook op boekenkrant.com zo'n soort berichtje plaatsen. Zo maakten we deze week het artikel '5700 baby's aan de boeken in Den Haag'. Wie naar beneden scrollt in deze nieuwsbrief en doorklikt naar het stukje op onze website, ontdekt al snel dat de inhoud minder bizar is dan de titel. Maar dankzij de kop slaat mijn hoofd op hol en zie ik een zaal vol lezende mini-mensjes voor me.

Ik ben voor een ontwikkeling in het boekenvak waarbij er meer van dit soort mooie, gekke koppen bedacht kunnen worden door de boekenpers. Want zeg nu zelf: een opmerkelijke titel is in principe een literair werkje an sich.

Anouk Abels - Webmaster Boekenkrant

Activiteit van de week: 

Literaturfest XIV

De Rode Hoed, Amsterdam - Drie jongens praten op 24 januari zonder enige kennis van zaken en met een ontroerend enthousiasme over boeken. Dat is Literaturfest, eind 2010 begonnen als podcast en nu een live show in de Rode Hoed en op festivals als Crossing Border en Lowlands.

Tim de Gier (Vrij Nederland), Toine Donk (Das Magazin) en Ernst-Jan Pfauth (NRC Handelsblad) ontvangen drie gasten en bespreken met hen een boek dat veel voor ze betekend heeft. Met deze keer muzikant Erik de Jong a.k.a. Spinvis en schrijver Herman Koch. Klik hier voor meer informatie.

Literatuur

Nieuwe titel: IJstijd

James Dillard laat het leven over zich heen komen. Hij woont in hotels, bestelt Franse kazen en dure wijnen en gaat soms met een meisje naar bed. Maar met Marie is het anders. Voor het eerst voet het alsof er echt iets van hem gevraagd wordt.

Lees verder op boekenkrant.com

De Poolster ontvangt titel 'mooiste boekomslag 2013'

De Poolster van Anna Chojnacka heeft het mooiste boekomslag van 2013, aldus boekhandelsketen Libris. De winnende omslag werd ontworpen door Marry van Baar.

Lees verder op boekenkrant.com

Spanning

Achterflaprecensie-wedstrijd: Isabel Allende

Onze vorige achterflaprecensiewedstrijd over een boek van Gerda Crouset was een daverend succes. We ontvingen complete essays, gedichten en twitterrecensies, en kwamen erachter hoe creatief het Boekenkrant-publiek daadwerkelijk is. Nu heb je opnieuw de kans om je oordeel over een achterflap te geven. En dit keer is Isabel Allende aan het beurt.

Lees verder op boekenkrant.com

Nieuwe titel: Melanie

Als Melanie op gruwelijke wijze wordt vermoord, ontdekt haar zus Saskia dat zij een dubbelleven leidde. Melanie bewoog zich op allerlei duistere chat- en datingsites, waar ze fantasieën uitwisselde met onbekende mannen.

Lees verder op boekenkrant.com

Poëzie

Charles Ducal wordt Belgische dichter des vaderlands

De Nederlandstalige dichter en schrijver Charles Ducal  wordt de aankomende twee jaar de eerste Belgische dichter des vaderlands.

Lees verder op boekenkrant.com

Nieuwe titel: Peter Drehmanns - Graafschade

Peter Drehmanns besloot niet naar de reünie te gaan van zijn ‘klas van 1971’ op de katholieke jongensschool in het Limburgse Haelen.

Lees verder op boekenkrant.com

Non-fictie

Boekfragment: De Eerste Wereldoorlog: Een beknopte geschiedenis

Veertien miljoen doden, twintig miljoen gewonden en vier uiteengevallen rijken. In 2014 is het honderd jaar geleden dat de Eerste wereldoorlog uitbrak. De Eerste Wereldoorlog: Een beknopte geschiedenis is een briljant relaas over de wereldoorlog van honderd jaar geleden, geschreven door voormalig hoogleraar moderne geschiedenis in Oxford Norman Stone.

Lees verder op boekenkrant.com

Jeugd

Column: Patz - Avontuur en Verwondering

Het hoort al een tijdje bij mijn leeftijd dat ik vooral achterom schijn te moeten kijken. Daarbij hoort ook het gevoel dat alles vroeger beter was. Net zoals al die oude mannen en oude vrouwen zich voelden toen ik nog jong was.

Lees verder op boekenkrant.com

5700 baby's aan de boeken in Den Haag

Dankzij het leesbevorderingsprogramma BoekStart zijn in vijf jaar tijd 5700 Haagse baby's en peuters in aanraking gekomen met boeken. Wethouder Ingrid van Engelshoven opende woensdagochtend in Bibliotheek Den Haag de vijfde editie van dit bijzondere programma.

Lees verder op boekenkrant.com

Britse kinderen lezen fantasy

Britse kinderen lezen het liefst spannende boeken met fantasy-elementen. Dit komt naar voren uit de lijst met de meest gelezen jeugdboeken. J.K. Rowling spant de kroon met Harry Potter en De Hobbit volgt dicht daarop. Ook John Green doet het goed bij de Engelse jeugd.

Lees verder op boekenkrant.com

Volg ons op Facebook

Volg je het laatste Boekenkrant-nieuws via Facebook? Je kunt ons vinden via www.facebook.com/deboekenkrant.

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 30 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 3 februari verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant. Adverteren? Stuur een mail naar info@boekenkrant.com voor meer informatie.

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com