De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 1 november 2016

---

Fans van het eerste uur

Een boek dat je in je jeugd hebt gelezen, kan nog je hele leven lang blijven nagalmen. Dat bleek maar weer afgelopen zaterdag. Ik was te gast op de Griezelbusmiddag in het Kinderboekenmuseum. Tijdens dit mooie feestje vierden we dat Paul van Loons De Griezelbus alweer 25 jaar in de boekwinkels ligt. Zelf zong ik een liedje voor meneer Van Loon, die er eigenhandig voor heeft gezorgd dat ik een grote griezelfan ben geworden.

De rest van de middag luisterde ik naar anekdotes van andere fans van het eerste uur. Mooi waren de verhalen van Micha Meinderts en Alma Mathijsen, inmiddels zelf schrijvers. Nog leuker was het om met mijn Griezelbus-editie uit 1996 in de rij te staan voor de signeertafel. Daar praatte ik met een aantal superfans over ‘Fiat Zombies’, ‘de Andere Werkelijkheid’ en ‘P. Onnoval’. Een vrouw van rond de dertig liet een foto zien van een ontmoeting met Van Loon in de jaren negentig. De hele week had ze al naar het moment uitgekeken waarop ze haar jeugdheld opnieuw mocht ontmoeten.

Het lijkt me prachtig voor een auteur als Van Loon om te merken dat je zo’n indruk hebt achtergelaten met de woorden die je ooit op papier hebt gezet. Dat is een feestje meer dan waard.

Anouk Abels

Hoofdredacteur Boekenkrant

anouk@boekenkrant.com​ 

---

Vluchten uit de rimboe

Ons bereikte het verdrietige bericht dat op 31 oktober auteur Helen Vreeswijk is overleden. In de meeste recente BKYA vertelde ze ons nog vol enthousiasme over haar meest recente boek Vermist. Lees hier het interview dat we met de YA-auteur hadden. 

Lees verder op boekenkrant.com  

---

Literatuur

Een tweede hashtag voor Laterveer

Als boeken hashtags zouden hebben, zou #zeghet niet misstaan op de cover van Lefbek. Schrijfster Anke Laterveer riep deze hashtag vorig jaar in het leven om de stilte rondom ervaringen met seksueel misbruik te doorbreken. Lefbek, het debuut van Laterveer, wordt verteld vanuit het oogpunt van Lise, een eigenzinnig meisje dat in haar jeugd behoorlijk beschadigd is geraakt. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Limburgse sociale geschiedenis

Tijdens een nachtelijk onweer in de jaren vijftig zitten de grootmoeder, de moeder en de jongen in de keuken, wachtend op het einde van wat voor beide vrouwen een boze droom is, voor de tienjarige jongen niet meer dan een vervelende onderbreking van zijn slaap.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Non-fictie

Chroniqueur van Amsterdam

Als de smid en het aambeeld was Jacob Olie met zijn zelfgebouwde camera's. In de negentiende eeuw struinde hij de Amsterdamse grachten af, op zoek naar verhalen – maar dan in beeld.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Stiftdichterij

Vele dichters krijgen pas na hun dood academische aandacht, maar dat geldt niet voor de nieuwe generatie. In Dichters van het nieuwe millennium belichten kenners de poëzie van nu, en niet Vasalis of Gorter. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Jeugd

Een klein uitvouwbaar feestje

Op een zonnige dag in september presenteert Renske Gerstel in de tuin van de Eerste Bergensche Boekhandel haar kinderboek Hannah. In de tuin van de boekhandel hangen de tekeningen uit Hannah als versiering in de bomen. Kinderen rennen rond op zoek naar de antwoorden voor hun speurtocht. De band Alfon Oekie speelt er vrolijke muziek bij.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Strips

Waarom beeldboeken de letters redden

In boekenland ligt men wakker van teruglopende verkoopaantallen. Bibliotheken worden steeds minder bezocht, leden haken af. Men prevelt het O-woord. Overbodig. De oplossing? Belevingsboeken. Zoals Knekelstad van Joëlle Jolivet en Jean-Luc Fromental. 

Lees verder op boekenkrant.com

---
Boekenkrant op Facebook nu definitief verhuisd

Volg ons op Facebook

Volg je het laatste Boekenkrant-nieuws via

Facebook? Je kunt ons vinden via www.facebook.com/deboekenkrant.

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 30 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 7 november verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant.

De nieuwe BKJunior komt uit op 7 november en de BKYA en de BKStrips op 5 december.

Adverteren? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com