De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 6 september 2016

---

Woordeloze verhalen

Ik heb een nieuwe obsessie: boeken die niet zijn gemaakt om te lezen, maar om te bekijken. Verhalen zonder woorden die net iets meer doen dan het gemiddelde prentenboek, waar je – ook als volwassene – werkelijk uren naar kunt kijken. Het zijn boeken die je niet op je e-reader kunt zetten, maar ECHT moet voelen en zien.

Zo heb ik onlangs mijn hart verloren aan twee woordeloze verhalen: Babel van Arnoud Wierstra en Hannah van Renske Gerstel. Wierstra’s boek bestaat uit een serie grote, fabelachtige, zwart-witte platen die het verhaal vertellen van een uitvinder die met zelfgemaakte vleugels weg wil vliegen vanaf de top van de Toren van Babel. Hannah is juist een klein, ingetogen boekje over een meisje met een banjo – totdat je het begint uit te vouwen op je keukentafel. Al snel raak je betoverd door de manier waarop Gerstel haar prachtig getekende verhaal van onder naar boven, van links naar rechts en weer terug laat lopen. Hannah klimt, valt, graaft en loopt… En jij doet vrolijk met haar mee.

Titels als Hannah en Babel rekken de grenzen van het boek op. Als boekenliefhebber en recensent vind ik dat een fantastisch spannende gedachte. Je hebt blijkbaar niet eens woorden nodig om een goed verhaal te vertellen; je kunt zelfs een compleet eigen manier van bladzijdes omslaan bedenken en zo een machtig mooi boek in elkaar draaien. Revolutionaire kunstwerkjes voor in de boekenkast, zijn het. Ik ben fan.

Anouk Abels

Hoofdredacteur Boekenkrant

anouk@boekenkrant.com​ 

---

Nu verschenen: Boekenkrant editie 5 september 2016 – Met Ronald Giphart, Mariette Zweers en ­Brecht Evens

De themapagina’s van deze editie staan in het teken van boekverfilmingen. Zo spraken we met de organisatoren van het festival Film by the Sea, vertellen we hoe je van boekverfilmingen kan leren genieten en zetten we aankomende boekverfilmingen op een rijtje. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Nu verschenen: BKJunior editie 5 september 2016 - Met Roald Dahl, Kinderen voor Kinderen en de Kinderboekenweek

Tijdens de Boekenweek van 2016 worden opa's en oma's in het zonnetje gezet. BKJunior werkt daar graag aan mee met deze opa-cover van Kees de Boer. In deze BKJunior zijn grootouders dan ook goed vertegenwoordigd. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Literatuur

Een slag in de strijd tegen het beeld

Als kind wilde Ronald Giphart (1965) acteur worden, later koos hij voor een bestaan als schrijver. In zijn nieuwe roman Lieve keert hij terug naar de wereld van film – maar alleen uit liefde voor het woord. In het restaurant van een Utrechts hotel vertelt Giphart over zijn achtste roman. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Manuscripta 2016: een nieuwe oogst boeken

Als onderdeel van de Boekenparade werd afgelopen zaterdag op Manuscripta het nieuwe boekenseizoen officieel geopend. Lezers uit het hele land waren te vinden aan de Amsterdamse IJpromenade. De Boekenkrant bezocht het evenement en doet verslag. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Spanning

Nieuwe titel: Fatale oversteek

Fatale oversteek van Lone Theils is een debuutthriller die de Engelse crime en de harde Scandinavische thriller verweeft tot een heerlijk boek waarin de tradities van Engelse en Scandinavische thrillers naadloos samenkomen. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Non-fictie

Boekfragment: Madame Manet

Dit boek vol geruchtmakende schilderijen en oude foto's is te lezen als een roman, maar biedt evengoed een sprankelend kunsthistorisch tijdsbeeld, over de Impressionisten in het culturele centrum van de wereld. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Jeugd

Nieuwe BKYA verschijnt op 3 oktober

Maandag 3 oktober 2016 ziet weer een editie van de BKYA het licht. Deze special verscheen voor het eerst in juni 2016 en werd met groot enthousiasme begroet. Daarom gaan we de BKYA dan ook structureel uitgeven. In deze BKYA zal er extra veel aandacht zijn voor Nederlandse young adult-auteurs. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Strips

Boekfragment: Slimme Pim - Nerd alert!

Word net zo slim als Pim met deze dikke stripbundel, met leuke stripjes, spelletjes, weetjes en proeven die je thuis kunt doen. 

Lees verder op boekenkrant.com

---
Boekenkrant op Facebook nu definitief verhuisd

Volg ons op Facebook

Volg je het laatste Boekenkrant-nieuws via

Facebook? Je kunt ons vinden via www.facebook.com/deboekenkrant.

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 30 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 3 oktober verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant.

De nieuwe BKJunior komt uit op 7 november en de BKYA op 3 oktober.

Adverteren? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com