De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 12 januari 2016

---

Een stukje Bowie

Precies een jaar geleden mocht ik een stukje Bowie in het echt aanschouwen. Ik was bij de jaarlijkse voorstelling van De Harmonie in de Kleine Komedie, waarmee de uitgeverij haar aanbiedingsfolder presenteert. Ook popjournaliste Elly de Waard was aanwezig. Zij kwam vertellen over Het jasje van David Bowie, een boek dat gedeeltelijk ging over het kledingstuk dat ze in de jaren zeventig van meneer Stardust ontvreemdde. Het moment waarop een medewerkster van de Harmonie met het jasje aan het podium op kwam lopen, zal ik niet gauw vergeten. Het was net alsof Bowie er die avond een beetje bij was.

Gisteren was ik wéér bij de jaarlijkse presentatie van de Harmonie. En ik kan u vertellen: het jasje ook. Presentator Erik van Muiswinkel verwees naar het overlijden van Bowie en haalde het ding vervolgens tevoorschijn. Na een kort gesprek met Elly, die weer van de partij was, drapeerde hij het over een stoel op het podium. En daar bleef het jasje liggen, terwijl talloze auteurs het podium bestegen om hun eigen boeken te presenteren. We genoten van de spitsvondige poëzie van Karel Eykman en de briljante tekeningen van Peter van Straaten. Van Pépé Smits prentenboek over Evert-Jan, een poepvlieg met smetvrees. Van debuterende dichteres Maartje Smits. En van Kees van Kooten, nog altijd een komische grootheid, die inhaakte op het belang van ‘lekjes in de werkelijkheid’ – momenten waarop je geniet en niet aan de ellende van de dag denkt. Ik lachte. Ik genoot. En af en toe keek ik even naar dat jasje. Heerlijk, dat die auteurs vanavond het podium mochten delen met een stukje Bowie. Een prachtig eerbetoon aan een iconische popster.

Anouk Abels

Hoofdredacteur Boekenkrant

anouk@boekenkrant.com​ 

---
Bowie’s Boekenkast

Bowie’s Boekenkast

De dood van David Bowie is een uiterst tragische gebeurtenis, die velen uitnodigt om stil te staan bij de ster, zijn oeuvre en impact op de muziek, film en de boekenwereld. Voor de Boekenkrant biedt het ook een aanleiding om ongegeneerd door zijn boekenkast te snuffelen. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Literatuur

Een roerig liefdesverhaal

Een roerig liefdesverhaal

Amba of de kleur van rood van Laksmi Pamuntjak gaat over Amba, die haar grote liefde Bhisma kwijtraakt en jaren later naar hem op zoek gaat om eindelijk de antwoorden en de kracht te vinden om het verleden te laten rusten.

Lees verder op boekenkrant.com

---
Er zijn voor Puck

Er zijn voor Puck

Op de achterflap van Lieveling staat een prachtige foto. Een vrouw met donker haar voorziet een blonde dame van een warme, innige omhelsing. De brunette kennen we: het is de auteur van het boek, Kim van Kooten. Maar wie is die blondine? 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Spanning

Spanning en sensatie in de oudheid

Spanning en sensatie in de oudheid

Aan dictators hebben we ook in deze tijd geen gebrek. De titel van het boek Dictator refereert echter aan een reeds lang overleden alleenheerser: Julius Caesar. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Non-Fictie

Een expositie op papier

Een expositie op papier

Geheel van leer en met op de achterkant een Russisch stripfiguur: de jas van David Bowie is de rode draad in de journalistieke carrière van Elly de Waard. Met een knipoog naar die jas blikt ze in Het jasje van David Bowie terug op haar werk. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Jeugd

Aefkes mediawijsheid: Edje Eipetje - Knettergek en leerzaam

Aefkes mediawijsheid: Edje Eipetje - Knettergek en leerzaam

Prins Eduardus speelt altijd binnen. Op zijn schoongeboende kamer, bovenin het paleis. Hij kijkt dan filmpjes op zijn eipetje. Totdat er op een dag iets geks gebeurt… 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Strips

Boekfragment: De geschiedenis van ridder Clap van Rammelsteyn

Boekfragment: De geschiedenis van ridder Clap van Rammelsteyn

Ridder Clap van Rammelsteyn springt uit zijn schilderij om zijn ondeugende nakomelingen te bestraffen. Alleen verschilt onze tijd van zijn oude riddertijd. Dit leidt tot bijzondere avonturen. 

Lees verder op boekenkrant.com

---
De Blauwen en de evangelisten

De Blauwen en de evangelisten

Historische accuraatheid met een zweem van fictie: zo valt de reeks De Blauwbloezen het best te omschrijven. De historische gebeurtenissen worden telkens weer bekeken met een aparte bril: die van de blauwen. 

Lees verder op boekenkrant.com

---
Boekenkrant op Facebook nu definitief verhuisd

Volg ons op Facebook

Volg je het laatste Boekenkrant-nieuws via

Facebook? Je kunt ons vinden via www.facebook.com/deboekenkrant.

 

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 30 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogeljik om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar info@uhb.nl ovv “Boekenkrant abonnement” .

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 1 februari verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant. Adverteren? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com