Bowie’s Boekenkast

De dood van David Bowie is een uiterst tragische gebeurtenis, die velen uitnodigt om stil te staan bij de ster, zijn oeuvre en impact op de muziek, film en de boekenwereld. Voor de Boekenkrant biedt het ook een aanleiding om ongegeneerd door zijn boekenkast te snuffelen.

Hoewel de Starman zijn sporen heeft verdiend en nagelaten in de muziek en de film, zal ook de boekenwereld nooit hetzelfde zijn. Van een berg biografieën tot een optreden in het boek Christiane F. die Kindern vom Bahnhof Zoo en het verhaal van de diefstal van zijn jasje in de jaren zeventig, hij drukte zijn stempel. Wat deze boeken ook met elkaar verbindt, is dat ze geen van allen voorkomen in de must read lijst van deze grootheid, een lijst met de boeken die man hebben geïnspireerd of die hij met plezier heeft gelezen. Deze werd uitgebracht in verband met de tentoonstelling David Bowie is, die op het moment in het Groninger museum te zien is. Het doorlezen van de lijst voelt als het bekijken van zijn boekenkast. Het verleidt tot psychologie van de koude grond, wat voor conclusies kunnen er getrokken worden uit de boeken van Bowie?

De lijst is in ieder geval verbazingwekkend divers met fictieboeken, boeken over geschiedenis, psychologie en één boek, American Way of Death, over corruptie bij begrafenisondernemers. We dwalen langs de klassiekers die in geen enkele collectie mogen ontbreken zoals Nineteen Eighty Four, A Clockwork Orange, On the Road, Madame Bovary en Lolita, de Illias en Dante’s Inferno. Verschillende schrijvers van de Angry Young men beweging prijken op de plank, niet vreemd voor de zanger van ‘Look Back in Anger’. Daarnaast komen we boeken tegen die passen bij een man die bezig was met symboliek, esthetiek en creativiteit. Hierbij kan je denken aan Writers at Work, over het schrijverschap en Hidden Pursuaders, een boek over reclame, maar ook James Hall’s Dictionary of Subjects and Symbols in Art. Een fascinerende titel is Sexual Personae: Art and Decadence from Nefertiti to Emily Dickinson van Camille Paglia, dat je in de verleiding brengt om toch even uit de kast te halen en te bladeren, ook al is het not done. We zien ook, quel surprise, een rij boeken over muziek.
Wat dit soort lijsten echter interessant maakt, zijn juist niet niet de klassiekers waar een lezer prat op gaat. Wat fascineert is het medicijnkastje in plaats van de salontafel. Een vrij duistere kant valt te herkennen als we kijken naar werken als Strange People van Frank Edwards, the Outsider van Colin Wilsn en the Divided Self, van RD Lain. Stuk voor stuk boeken over psychologie, waanzin en het outsiderschap, het buiten de boot vallen van een individu.
Ten slotte nog de stapel lectuur op het plankje boven de wc. Bowie blijkt een stripfan uit zijn keuze voor het serieuze stripblad Raw, ‘Beano’ (bekend van de Britse Dennis the Menace, niet te verwarren met de blonde variant) en het blad ‘Viz’. Dit laatste is een Engels stripblad dat bekend staat om zijn ronduit vulgaire humor. Het idee dat ook de groten der aarde ook nog wel eens behoefte hebben aan een goeie poep-of pies grap is in het licht van het wegvallen van David Bowie toch een troost, al zij het een schrale.

Nieuwsgierig naar de lijst van boeken die naar aanleiding van de tentoonstelling is gemaakt? Klik hier!

Bron: http://www.theguardian.com/

Berichten gemaakt 5304

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven