De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 17 maart

---

Onmogelijke keuze

Nu het land in de greep is van zowel corona als de verkiezingen, is het een verademing om toch nog met een groepje mensen (digitaal) bij elkaar te kunnen komen en gewoon over boeken te praten. Gisteravond vond de tweede editie van de online Boekenkrant-leesclub plaats, dit keer over Het leven speelt met mij van David Grossman. Het bleek een roman te zijn waar ieder zo zijn eigen lezing van heeft, wat zorgde voor een interessante discussie.

In deze roman van de Israëlische auteur, gebaseerd op een waargebeurd verhaal, komt de Joods-Kroatische Vera voor een onmogelijke keuze te staan, waarvan de gevolgen nog generaties lang zullen doorwerken. Samen met haar grootse liefde Miloš, een Servische soldaat, nam ze deel aan de partizanenstrijd tegen de nazi’s. Als haar man door de regering van Tito wordt gearresteerd als verrader, moet Vera kiezen tussen haar idealisme en haar jonge dochtertje Nina…

Tijdens de leesclub besloten wij dat het onmogelijk is om je voor te stellen welke keuze jij in Vera’s plaats zou hebben gemaakt, als je je nooit in een dergelijke situatie hebt bevonden. Of je er nu al uit bent op wie je gaat stemmen of niet, laten we onszelf gelukkig prijzen dat we vandaag alleen tussen verschillende partijen hoeven te kiezen, en niet tussen onze dierbaren. 

En ben je benieuwd wat voor boeken onze politici eigenlijk lezen? Kijk dan gauw hieronder!

Mirjam Mulder
Hoofdredacteur Boekenkrant
mirjam@boekenkrant.com

---

De nieuwe BKFilosofie verschijnt op 6 april

De nieuwe editie van de BKFilosofie verschijnt op 6 april 2021. De inhoud sluit aan bij het thema van de Maand van de Filosofie: ‘De natuur was hier’. In 2021 onderzoeken we het thema ‘natuur’. Filosoof Eva Meijer neemt hierin het voortouw als auteur van het essay van de Maand van de Filosofie, Vuurduin

Lees verder op boekenkrant.com

---
Wat lezen onze politici?

Wat lezen onze politici?

Een boekenkast zegt veel over een persoon. Met de verkiezingen in aantocht vroegen wij ons af, wat voor boeken lezen onze politici? We nodigden alle lijsttrekkers uit om hun top 3 in te zenden. De onderstaande zes gaven ons een kijkje in hun boekenkast.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Literatuur

Recensie: Klimaatontkenning

KliFi. Woede in de Republiek Nederland is de nieuwe roman van Adriaan van Dis. In 2015 werd het gehele oeuvre van de auteur nog bekroond met de Constantijn Huygensprijs. In deze nieuwste toevoeging aan zijn oeuvre geeft van Dis een kijkje in de toekomst van Nederland. Het toekomstbeeld stemt echter niet vrolijk en KliFi laat zien dat wij ons wellicht zorgen moeten maken.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Jeugd

Recensie: Laat je stem horen! 

Een democratie is niet vanzelfsprekend. We moeten er samen moeite voor blijven doen. Door naar elkaar te luisteren, je verlies te nemen en tegelijkertijd je stem te laten horen. Letterlijk, als we straks weer naar de stembus mogen. Om kinderen uit te leggen waarom dat stemmen zo belangrijk is, komt het eerste kinderboek dat voormalig SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen schreef als geroepen: Piraten, dieren, bejaarden. Wat stem jij?.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Non-fictie

Interview Annemarie Haverkamp: Zeventig levensverhalen in een boek

Het is Annemarie Haverkamp niet vreemd om heftige verhalen over het einde van een mensenleven te schrijven. Vorig jaar verscheen haar bekroonde roman De achtste dag, over een terminaal zieke man, en de journaliste maakte al eerder verhalen over (jonge) mensen die afscheid nemen van het leven. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Boekfragment: Stilte is iets levends

Elke stilte zegt iets. Tegelijkertijd is stilte alleen maar stilte. Er bestaat niet zoiets als mijn stilte of jouw stilte. Samen stil zijn is een peilloos samenzijn. Verschillende levenservaringen, verschillende gemoedstoestanden kunnen samenwerking of vijandigheid teweegbrengen, bewuste stilte verbindt. De stilte weet. In de stilte leert men. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Nieuwe titel: De twee pausen

De twee pausen vertelt de geschiedenis van twee zeer verschillende mannen, die beiden leven in het Vaticaan. Het laat iets zien van de tragische, maar ook komische situaties in het Vaticaan, en biedt ruimte aan zowel de donkere als lichte details van 's werelds meest ondoorzichtige, maar belangrijkste instituut. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 6 april verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant met als bijlage de BKFilosofie.

Adverteren in de volgende editie? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com