De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 19 januari

---

Een hele opgave

Je weet dat je een boekenwurm bent (en het coronatijd is) als het hoogtepunt van je weekend het indelen van je nieuwe boekenkast is. Het in elkaar zetten ging verrassend makkelijk: hij bestaat simpelweg uit twee zwart-metalen constructies waar vier losse houten planken op komen te liggen. Een paar schroeven erin, en klaar.
Het indelen van de boeken is echter een opgave van een hele andere orde. Welk categorisatiesysteem ga je gebruiken? Alfabetisch? Naar genre? Op kleur? Ik ben allereerst gegaan voor een grove tweedeling: non-fictie en fictie. Binnen die laatste groep heb ik het verder opgedeeld in talen: oorspronkelijk Nederlandstalig, Engels, Italiaans, en vertaalde literatuur. Logisch toch?
Maar er kwam nog een complicerende factor bij: de boekenkast staat in het midden van de kamer, als een soort afscheiding, en dus moet de indeling er van beide kanten leuk uitzien. Dat heb ik opgelost door aan de ‘achterkant’ een aantal boeken met mooie kaften te etaleren, zoals Russische sprookjes van Thé Tjong-Khing en Thuis in mezelf van Rupi Kaur (deze kant vind ik stiekem mooier!).
Uiteindelijk ben ik er dus uitgekomen. Het enige probleem is dat deze kast ook alweer bijna vol staat… Zal ik vast gaan kijken naar een volgende?

Mirjam Mulder
Hoofdredacteur Boekenkrant
mirjam@boekenkrant.com 

---

De nieuwe BKJunior verschijnt 1 februari

In de februari-editie bezoeken we het Kinderboekenmuseum met Sjoerd Kuyper, kamperen we in een tent met Tiny Fisscher en komen we oog in oog te staan met het enge monster de Ickabog. En nog veel meer!

Lees verder op boekenkrant.com

---

Help de boekhandels staande te houden

Lokale boekhandels vinden allerlei manieren om overeind te blijven ondanks de nieuwe  lockdown. Veel van hen bezorgen nu bij klanten aan huis, wat een hoop positieve reacties  oplevert. Om hen te steunen, is het nu belangrijker dan ooit om bij je lokale boekhandelaar je bestellingen te doen. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Literatuur

Boekfragment: Raaf

Boekfragment: Raaf

Debuutroman. Tussen de jonge Raaf en zijn moeder loopt een lijntje, een dun wit glinsterend lijntje, iets dikker dan spinrag. Raaf is het verhaal over de grenzeloze relatie tussen een zoon en zijn moeder. 

Lees verder op boekenkrant.com

---
Recensie: Het mysterie van afdeling C

Recensie: Het mysterie van afdeling C

Nadat de Marokkaanse filmmaker en schrijver Ahmed Bouanani door tuberculose in een ziekenhuis belandde, besloot hij die plek als inspiratiebron voor zijn roman De Kliniek te gebruiken. Het boek verscheen voor het eerst in 1990 en is nu ook in de prachtige Nederlandse vertaling van Hester Tollenaar te lezen.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Spanning

Recensie: Een verontrustend herkenbaar scenario

Recensie: Een verontrustend herkenbaar scenario

De wereld wordt geteisterd door een levensgevaarlijk virus. Mensen die besmet raken, krijgen symptomen van hondsdolheid en gaan andere mensen te lijf. Als Nathalies man wordt gedood tijdens een aanval van een besmette buurman, wordt ze in een poging hem te redden zelf ook gebeten.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Jeugd

Interview Christopher Paolini: ‘Ik wist meteen dat ik aliens met tentakels wilde’

Interview Christopher Paolini: ‘Ik wist meteen dat ik aliens met tentakels wilde’

Negen jaar na het laatste deel van de Erfgoed-serie is er eindelijk weer een nieuw boek van de hand van Christopher Paolini. Alleen nu niet met draken, maar met aliens! In Slapen in een zee van sterren volgen we xenobioloog Kira Navárez op haar intergalactische race tegen de klok om de mensheid te redden.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Non-fictie

Interview Caroline van der Lee en Hans van Oudenaarden

Interview: Caroline van der Lee en Hans van Oudenaarden

Hoe geef je een stripboek uit? Striptekenaar Hans van Oudenaarden, bekend van onder meer de series Bob Evers en Rhonda, heeft daar al heel wat ervaring mee, maar besloot het dit keer over een andere boeg te gooien. Samen met zijn vrouw Caroline van der Lee maakte hij de kleine stripreeks Puppy Love, die nu bij boekhandels én dierenwinkels verkrijgbaar is.

Lees verder op boekenkrant.com

---
Boekfragment: Bladgoud

Boekfragment: Bladgoud

In Bladgoud leggen klimaatspecialist Reinier van den Berg en coauteurs Suzanne Valkman (hoofd Bossen Wereld NatuurFonds) en Simone Groenendijk (directeur Trees for All) uit wat precies de onschatbare waarde van bomen inhoudt. Ze doen dit aan de hand van vier waarden: klimaat, habitat voor flora en fauna, gebruikswaarde en gezondheid.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 1 februari verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant.

Adverteren in de volgende editie? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com