De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 28 juli 2020

---

Niet voor de poes

Afgelopen week paste ik een weekje op het huis (en de kat) van mijn ouders. Natuurlijk moest ik even een kijkje gaan nemen bij de plaatselijke boekhandel, die onlangs verhuisd was. Een ruime, mooie winkel waarbij ik bij het binnenkomen meteen werd begroet door Het dagboek van een hond van Sander Kollaard, de winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2020. Ik was eerst niet van plan om hem te gaan lezen, de titel sprak me niet zo aan (‘Toch niet weer zo’n boek vanuit het perspectief van een hond?’). Maar omdat ik net als zovelen had  verwacht dat Manon Uphoff er met de prijs vandoor zou gaan, was ik nu toch wel nieuwsgierig geworden.

Ik ben nog niet op de helft, maar ik begin al door te krijgen waarom het de prijs waard is. De hond blijkt gelukkig een bijpersonage; dit verhaal draait om Henk. Henk is een beetje eenzaam, niet de jongste meer, denkt overal te veel over na. En toch is het boek niet zwaarmoedig. Integendeel: het is lichtvoetig, fijnzinnig en sympathiek, opgebouwd uit gedachtes die even komen aanwaaien: ‘Die achteloosheid [van zijn geheugen] attendeerde op een gebrek aan soliditeit dat geregeld aan Henk knaagt. Er is zo weinig, beseft Henk, dat Henk bij elkaar houdt.’ Een roman die zich perfect leent om te lezen met de kat – of hond – op schoot.

Mirjam Mulder

Redacteur Boekenkrant 

mirjam@boekenkrant.com 

---

De nieuwe Boekenkrant verschijnt op 3 augustus

Deze maand besteden we aandacht aan fijne boeken die vakantieproof zijn. Of je nu weggaat of niet, met de titels die de redactie voor je heeft uitgezocht zit je wel goed. Voor de liefhebber van dikke boeken is er Suikerbastaard, maar ook worden er diverse 'feelgood'-zomertitels zoals Dansen op de Piazza Navona uitgelicht. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Literatuur

Recensie: Wensvogels

Van sneeuwgors tot wilde zwaan, van roerdomp tot staartmees: cabaretier en schrijver Hans Dorrestijn neemt de lezer in Wensvogels mee in de wondere wereld van de vogels. Niet in eerste instantie vanuit de rol van vogelaar of kenner, maar vooral vanuit die van liefhebber.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Boekfragment: Zeg maar Joe

Zeg maar Joe is de prikkelende en actuele roman van Martin van Es en bestsellerschrijver Andrew Crofts. Hoopgevende inzichten in een spannende feelgood vorm.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Spanning

Interview: Samantha Stroombergen

Eind mei verscheen het tweede boek van Samantha Stroombergen: Zij die zwijgt. Het is het spannende vervolgop De witte kamer, het thrillerdebuut waarmee ze vorig jaar als jongste auteur ooit de Gouden Strop won. ‘Ik was al heel erg verbaasd dat ik de shortlist had gehaald. Ik was toen nog een twintiger én vrouw, statistisch gezien had ik heel weinig kans om te winnen, en toen won ik ineens!’

Lees verder op boekenkrant.com

---

Jeugd

Boekfragment: Kalle en het oerwoudgoud

In dit derde deel van de stoere serie Kalle-boeken duikt onze held op in Suriname.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Non-fictie

Interview: London Loy

London Loy werkt als chef-kok in het Rotterdamse restaurant The Ballroom, kookt één keer per week in Koffietijd! en maakte furore bij tv-programma’s zoals Dance Dance DanceFood Truck Challenge en Topchef Academy. Als kers op de taart verscheen in mei zijn eerste kookboek: Mijn recepten. Van appeltaart tot saotosoep. Voor de Boekenkrant belde ik met deze ‘happy chef’.  

Lees verder op boekenkrant.com

---

Boekfragment: Coronacrisis

De eerste uitgave van dit boek verscheen in 2008. Daarin voorspelt Robin de Ruiter niet alleen een wereldwijde lockdown, maar hij legt ook uit waarom die hoogstwaarschijnlijk zal plaatsvinden. Naar aanleiding van de coronacrisis pakt hij met dit boek de draad weer op waar hij de eerste uitgave mee eindigde. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 3 augustus verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant.

Adverteren in de volgende editie? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com