Boekenkrant Nieuwsbrief - 21 januari 2020

---

In de stijgers

In de zeven jaar dat ik in Utrecht heb gewoond, heb ik veel zien veranderen in de stad. Zo werd bij het station de grootste fietsenstalling ter wereld geopend, keerde het water terug in de Catharijnesingel en was de tramlijn naar de Uithof – eindelijk – klaar voor gebruik. Maar waar ik al die tijd het meest naar heb uitgekeken, is de verhuizing van de Centrale Bibliotheek naar het Oude Postkantoor op de Neude. Na jaren van plannen en verbouwen, gaan de deuren van het historische pand op 13 maart 2020 voor het eerst weer open.

Afgelopen woensdag mocht ik alvast een kijkje nemen in de 'Bieb 2.0', die niet alleen een nieuw onderkomen, maar ook nieuwe faciliteiten zoals een filmzaal gaat krijgen. Van buiten was het gebouw echter nog aan alle kanten omringd met stijgers, dus het vinden van een ingang was zelfs voor mijn gids nog niet zo gemakkelijk. Gelukkig kwamen we een aardige bouwvakker tegen die ons tussen de stijgers door naar binnen loodste. Met de vloeren grotendeels afgedekt en een dikke laag stof op de muren, kon ik me nog niet helemaal voorstellen hoe de nieuwe bibliotheek er straks uit moet gaan zien. Maar toen we van de imposante ‘kloostergang’ met donkere zuilen naar de met daglicht overgoten ruimtes daaromheen liepen, werd me één ding duidelijk: als dit een voorbeeld is van hoe het oude Utrecht met het nieuwe kan worden verbonden, dan blijf ik hier maar al te graag nog zeven jaar wonen.

 

Mirjam Mulder

Redacteur Boekenkrant

mirjam@boekenkrant.com

---

De nieuwe Boekenkrant verschijnt op 3 februari

In februari begint vaak pas de echte kou. Zo ook reizen wij in deze editie van de Boekenkrant af naar verschillende ijzige oorden. Om te beginnen spreken wij met Herman Koch over zijn nieuwe roman Finse dagen, waarin hij terugkijkt op zijn tijd als tiener in Finland.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Literatuur 

Interview: Mazen Maarouf

De Palestijns-IJslandse schrijver Mazen Maarouf groeide op in het door oorlog verscheurde Libanon. In zijn Man Booker Prize-genomineerde verhalenbundel Grappen voor de schutters confronteert hij zijn herinneringen door ze tot het absurde te verheffen.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Boekfragment: Meneer Peacocks paradijs

Meneer Peacocks paradijs van Lydia Syson is een betoverende roman over het leven op een onbewoond eiland. Een verhaal vol drama, moed en ambitie over een met bloed en tranen verkregen paradijs. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Jeugd

Boekfragment: nijntjes voorleesfeest

Hoera, het is feest! In 1955 verscheen het eerste nijntje-boek en dat betekent dat nijntje dit jaar 65 jaar bestaat. Deze speciale gelegenheid wordt gevierd met de uitgave van een verzamelbundel met vijf klassieke nijntje-verhalen.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Non-fictie

Boekfragment: Het Beestiarium

Boekfragment: Het Beestiarium

Na het populaire, horizontale Dierelirium is er nu een verticale opvolger: Het Beestiarium.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Nieuwe titel: Alegría

Inspirerende non-fictie van een van de auteurs van Ikigai over het vinden van vreugde in het leven van alledag. ‘Alegría’ (vreugde) is anders dan geluk: aan de hand van prachtige voorbeelden leer je uiteindelijk geluk te vinden door dagelijks stil te staan bij alle vreugdevolle momenten die het leven te bieden heeft.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Volg je ons al op social media?

• facebook.com/deboekenkrant

• twitter.com/boekenkrant

• instagram.com/boekenkrant

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 3 februari verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant. 

Adverteren in de volgende editie? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com