Boekenkrant Nieuwsbrief - 19 november 2019

---

Invloedrijke boeken

Tegenwoordig lezen mensen verhoudingsgewijs minder boeken dan dertig jaar geleden. Waar mijn ouders vroeger in de vijfde klas in één jaar dertig boeken moesten lezen voor Nederlands, hoefde ik er minder dan tien te lezen. Hoewel lezen misschien minder populair is geworden, is de impact van het boek zowel maatschappelijk als persoonlijk gezien nog steeds gigantisch.

Neem bijvoorbeeld het boek De meeste mensen deugen van Rutger Bregman. Bregmans pleidooi voor een ander mensbeeld staat al wekenlang in de top drie van bestverkochte boeken in Nederland en is al meerdere keren een van de hoofdonderwerpen in het televisieprogramma De Wereld Draait Door geweest. Ook als we kijken naar de Harry Potter-reeks van J.K. Rowling kunnen we ons afvragen in hoeverre haar boeken ons wel niet beïnvloed hebben om anders te handelen of te denken. Zowel Bregman als Rowling hebben veel mensen geïnspireerd om anders te denken over het leven.

Zelf heb ik altijd fijne herinneringen gehad aan het verhaal van Een brief voor de koning van Tonke Dragt. Als kind vond ik het avontuur van de jonge ridder Tiuri fascinerend en wilde ik zelf niets liever dan een ridder worden. Dapperheid, vriendschap en eerlijkheid zijn normen en waarden die ik toentertijd uit het verhaal heb gehaald en nog steeds hoog in het vaandel heb staan. Je kan honderden boeken lezen, maar het blijft vaak dat ene specifieke verhaal dat echt een grote impact heeft gehad op je leven. Zo zie je maar weer dat het gaat om kwaliteit en niet om kwantiteit.  

Jeroen van Wijk 

Redacteur Boekenkrant

jeroen@uhb.nl

---
Nu verschenen: Boekenkrant editie november 2019 – Met Jonathan Safran Foer, Oek de Jong en Ellen Deckwitz

Nu verschenen: Boekenkrant editie november 2019 – Met Jonathan Safran Foer, Oek de Jong en Ellen Deckwitz

Het einde van het jaar is een tijd voor reflectie. Deze november spreken we onder andere met Jonathan Safran Foer, die ons vertelt over de angstaanjagende gevolgen van de veehouderij op het klimaat en ons met Het klimaat zijn wij concrete adviezen geeft om daar iets tegen te doen. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Literatuur

Boekfragment: Het kangoeroemanifest

Ze zijn er weer! In het vorig jaar verschenen De kangoeroekronieken maakten we kennis met Marc-Uwe Kling die een communistische, maatschappijkritische kangoeroe als overbuurman kreeg.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Spanning

Nieuwe titel: Een heel gewoon gezin

Boeiend voor wie geïnteresseerd is in de drijfveren en het gedrag van mensen, vooral als ze het vuur na aan de schenen wordt gelegd. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Jeugd

Recensie: Het Geheime Boek van Sinterklaas

Dat Sinterklaas bestaat, dat weten we natuurlijk allemaal, toch? Maar wie was hij echt en komt hij nou uit Spanje of uit Turkije? In Het Geheime Boek van Sinterklaas is niet alleen de waarheid rondom de Goedheiligman te vinden, maar ook allerlei achtergrondinformatie voor nieuwsgierige kinderen (en volwassenen).

Lees verder op boekenkrant.com

---
Interview: Aefke ten Hagen

Interview: Aefke ten Hagen

Aefke ten Hagen heeft al haar hele leven een kinderboek willen schrijven. Met Mijn moeder kookt soep van tafelpoten is niet alleen deze droom uitgekomen, maar ook haar wens om ouders met psychische problemen te helpen dit meer bespreekbaar te maken onder hun kinderen. Een onderwerp waar de auteur zelf als geen ander over kan meepraten. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Non-fictie

Boekfragment: Leonardo da Vinci. De nalatenschap van een genie

Hét kunstboek over Leonardo da Vinci, zijn mooiste schilderijen en tekeningen.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Volg je ons al op social media?

• facebook.com/deboekenkrant

• twitter.com/boekenkrant

• instagram.com/boekenkrant

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 36 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 2 december verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant. 

Adverteren in de volgende editie? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com