Boekenkrant Nieuwsbrief - 13 augustus 2019

---

Fika

Waar anderen tijdens een citytrip kiekjes nemen van de bekendste trekpleisters, kun je mij niet gelukkiger maken dan met een bezoek aan de plaatselijke boekhandel. Hoewel mijn vriend en ik verliefd zijn geraakt op het land, reikt onze kennis van de Zweedse taal nog niet veel verder dan enkele basiswoordjes als hej hej, bra, hej då, tack, älg en – niet te vergeten – fika, dat je vrij kunt vertalen als een gezellig moment waarop je samen koffie drinkt met iets lekkers erbij. Toch heeft het aantreffen van bekende boeken in een vreemde taal ook iets magisch. Ik zal nooit het studiegenootje vergeten dat ijverig werkte aan een uitputtende verzameling boeken in verschillende talen van de Franse klassieker Le Petit Prince.

Waar ik mij in de boekhandel gelegen naast het geboortehuis van Astrid Lindgren in het lieflijke plaatsje Vimmerby nog veilig op de Engelstalige afdeling waande, waagde mijn vriend een kijkje te nemen bij de Zweedse boeken. Het resultaat: de aankoop van twee prachtig gebonden boeken van Bröderna Lejonhjärta en – onze favoriet – Ronja Rövardotter. Het moet nog blijken of de rovers in hun rovershol in het origineel  aan het zogeheten fika doen, maar met onze Nederlands- en Engelstalige versie van dit laatste boek ernaast moeten we toch een heel eind kunnen komen. En anders kunnen we altijd nog een verzameling als die van Le Petit Prince overwegen!

Janneke Blok

Redacteur Boekenkrant

janneke@boekenkrant.com

---

Literatuur

Recensie: Russische rozen

Martha Hall Kelly is terug met een nieuwe roman: Russische rozen. In het succesvolle Seringenmeisjes diepte de schrijfster het leven uit van Caroline Ferriday in de Tweede Wereldoorlog, nu komt het leven van Caroline’s moeder Eliza in 1914 aan bod. Samen met haar Russische vriendin Sofia geeft Eliza de geschiedenis van de Russische Revolutie een persoonlijk gezicht.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Recensie: Doelloos kijken

Wie ‘zeer korte verhalen’ zegt, denkt meteen aan A.L. Snijders. Met zijn nieuwe bundel Doelloos kijken laat de geestelijke vader van het ‘zkv’ opnieuw zien dat kwaliteit boven kwantiteit gaat en dat er met weinig woorden veel gezegd kan worden.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Jeugd

Boekfragment: Reis door de tijd 11. De achtervolging van Miss Never

Boekfragment: Reis door de tijd 11. De achtervolging van Miss Never

Beste knaagdiervriend, ik heb een muizenissig verhaal te vertellen dat begint met… tiramisu, gi-ga-gantisch veel tiramisu! Luister maar!

Lees verder op boekenkrant.com

---

Non-fictie

Boekfragment: Hoe overleef ik mezelf

Als vervolg op de bestseller Hoe overleef ik moeilijke mensen geeft psychotherapeut Jörg Berger ditmaal inspiratie om aan jezelf te werken. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Strips

Boekfragment: Het eeuwig jeukende zelf

Eindelijk weer een nieuwe bundel tekeningen van de meester van het absurdisme. Het eeuwig jeukende zelf bevat een selectie van de beste, niet eerder gebundelde tekeningen die Gummbah de afgelopen jaren heeft gemaakt.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Volg je ons al op social media?

• facebook.com/deboekenkrant

• twitter.com/boekenkrant

• instagram.com/boekenkrant

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 36 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 2 september verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant. 

Adverteren in de volgende editie? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com