Boekenkrant Nieuwsbrief - 2 april 2019

---

Human Library

Tijdens de Boekenweek bracht programmamaker Frans Bromet met de vijfdelige documentaireserie De bibliotheek een prachtige ode aan deze publieke plaats, waar vandaag de dag van alles te beleven valt. Je kunt er niet alleen boeken lenen, maar ook workshops volgen, handwerken, je eigen kwaliteiten ontdekken en bovenal nieuwe mensen ontmoeten. Zo lees je in de Human Library geen boeken, maar ontmoet je mensen. Wat is hun verhaal? Wie gaat er eigenlijk schuil achter wat je enkel op basis van de buitenkant verwacht?

Afgelopen week had ik het genoegen Wael te ontmoeten, een Syrische vluchteling die zijn verhaal liet optekenen door schrijfster Suzanna Jansen. Tijdens ons gesprek werd steeds duidelijker dat wat hij heeft meegemaakt, net zo goed mij of Suzanna had kunnen overkomen ten tijde van oorlog. Los van wat kleine culturele verschillen, zoals dat Wael zich erover verwonderde dat wij hier twee keer ontbijten, één keer lunchen en niet dineren, is hij net als wij gedreven het beste van het leven te maken. Hopelijk worden steeds meer mensen zich ervan bewust hoe belangrijk deze persoonlijke verhalen zijn om elkaar beter te begrijpen – of deze nu zijn opgeschreven of worden gedeeld in een Human Library.

Janneke Blok

Redacteur Boekenkrant

janneke@boekenkrant.com

---

Nu verschenen: Boekenkrant editie 1 april – Met Graeme Simsion, Jón Kalman Stefánsson en Robert Vuijsje

Graeme Simsion vertelt in deze editie over Het Rosie resultaat, waarin hoofdpersoon Don Tillman worstelt met de opvoeding van zijn elfjarige zoon Hudson. We gingen in gesprek met tv-presentator Kefah Allush over hoe het is om als ‘een echte beeldenman’ voor het eerst een thriller te schrijven. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Literatuur

Recensie: Adellijk wild

Aan de hand van de dagboeken van zijn vader Buurt krijgt Maarten van Nispen tot Pannerden  inzicht in zijn familiegeschiedenis. In Adellijk wild brengt hij zijn bevindingen over zijn familie, zijn vader en zichzelf samen tot een boek. ‘Want,’ zo schrijft hij, ‘het verhaal wilde meer worden dan een stripverhaaltje.’ 

Lees verder op boekenkrant.com

---

De redactie tipt: Vrouwelijke personages

In de Boekenweek konden wij het natuurlijk niet laten om onze favoriete boeken te tippen. Aansluitend op het thema 'De moeder de vrouw' beantwoordden we de vraag: wie is voor jou een inspirerend vrouwelijk personage? Maak kennis met drie boeiende fictieve vrouwen uit de Nederlandse, Britse en Amerikaanse literatuur. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Jeugd

Eerste kinderboek over roken

Mij pak je niet is een spannende roman over de gevaren van roken en de gewetenloze tabaksindustrie voor lezers vanaf 13 jaar. Het boek vertelt het verhaal over Thomas, zoon van de directeur van een tabaksgigant. Zijn vader heeft zijn hele leven al voor hem gepland, maar Thomas zelf zou liever een opleiding doen om games te ontwerpen.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Boekfragment: De Eindeling

Wanneer Byx’ roedel wordt uitgemoord, moet de enige overlevende Dariene haar huis verlaten. Zij vindt dan een geheim dat elk schepsel in haar wereld bedreigt. Zij is de eindeling.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Non-fictie

Interview: Mirjam Oldenhave

Mirjam Oldenhave heeft al vele kinderboeken op haar naam staan, waaronder de alom geliefde Mees Kees-serie, maar na haar roman Alles goed en wel heeft ze naar eigen zeggen ook de smaak van de volwassenenliteratuur te pakken. In Weet ik veel schetst ze het portret van haar pleegdochter Esi, een zevenjarig meisje uit Ghana dat in Nederland aan haar lot was overgelaten.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Volg je ons al op social media?

• facebook.com/deboekenkrant

• twitter.com/boekenkrant

• instagram.com/boekenkrant

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 36 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 6 mei verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant en de special de BKGeschiedenis.

Adverteren in de volgende editie? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com