Boekenkrant Nieuwsbrief - 19 maart 2019

---

Televisieherinnering

Mijn dierbaarste televisieherinneringen zijn verbonden aan de zaterdagochtend. Als kind sloop ik naar beneden om Telekids te kijken, met als favoriete programmaonderdelen Pittige Tijden en de Mega Blubber Power Race. In mijn gedachten was de studio waar het programma werd opgenomen een soort huiskamer waar Carlo en Irene ook de rest van de week verbleven.

Deze illusie werd tenietgedaan toen Telekids stopte, maar ook toen ik voor het eerst op het Media Park was. Ik stond voor de deur bij de talkshow JENSEN, waar op dat moment mijn favoriete band te gast was. Los van de vraag of we last minute nog naar binnen mochten, was ik vooral verbaasd over hoe het epicentrum van de Nederlandse televisie eruitzag: als elk willekeurig industrieterrein. Mijn idee van glitter, glamour en showbizztrappen was direct vervlogen.

Vorige week was ik er weer even terug in Hilversum voor een interview met programmamaker Arnout Hauben. Op de terugweg kwam ik midden in een groep scholieren terecht die net het Instituut voor Beeld en Geluid hadden bezocht. Vertwijfeld vroegen zij zich af: ‘Wie kijkt er nu nog televisie? Iedereen heeft toch internet?’ De oplossing kwam van een medeleerling, waardoor mijn herinneringen nog oubolliger leken. ‘Er zijn ook mensen die heel afgelegen wonen en geen internetsignaal hebben, voor hen worden er nog televisieprogramma’s gemaakt.’     

Nicole van der Elst 

Hoofdredacteur Boekenkrant
nicole@boekenkrant.com

---

De nieuwe Boekenkrant verschijnt op 1 april

Voor de april-editie interviewen we Graeme Simsion over zijn langverwachte nieuwe boek Het Rosie resultaat, vertellen kinderboekenambassadeurs Hans en Monique Hagen ons meer over hun missie om kinderen enthousiast te maken voor poëzie en praat oud-correspondent Peter Brusse ons aan de hand van zijn boek Ach, Engeland bij over de naderende Brexit. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Boekenkrant fotowedstrijd!

Heb je de nieuwe Boekenkrant al bij jouw boekhandel opgehaald? Vanaf deze maand zijn er in alle 160 boekhandels ook posters te zien waarop iedereen wordt uitgenodigd de Boekenkrant gratis mee te nemen. Neem een foto van de poster in je boekhandel en maak kans op een boekenpakket ter waarde van 50 euro!

Lees verder op boekenkrant.com

---

Literatuur

Artikel: de nieuwe schrijfgeneratie

De Boekenweek is de gelegenheid om het werk van gevestigde auteurs te vieren, maar ook om dat van nieuw talent te verwelkomen. Wij lichten vier recent verschenen debuten uit, die allemaal gaan over de zoektocht die millennials kunnen ervaren. Opmerkelijk, en ook weer niet, want de schrijvers vertegenwoordigen allemaal dezelfde generatie. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Recensie: Mijn moeders strijd

Na het winnen van de Libris Literatuurprijs 2018 is de naam Murat Isik definitief gevestigd als romanschrijver die ertoe doet. Het is daarom niet verwonderlijk dat hij gevraagd is voor het Boekenweekessay. Met 'Mijn moeders strijd' sluit hij aan op het Boekenweekthema ‘De moeder, de vrouw’. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Jeugd

Boekfragment: Mij pak je niet

Floor eet bij de familie van haar vriendin Pip. Ze praten over de rare gebeurtenissen in hun woonplaats. Dat leidt tot een onderwerp waar Floor het liever niet over heeft: Big Tobacco (BT). 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Strips

Boekfragment: Volwassen worden is optioneel

Wat als je leeftijdstechnisch gezien wel volwassen bent, maar je je totaal niet zo voelt? Daar weet illustrator Marloes de Vries alles van. In haar strips tackelt ze de #struggles van het leven. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Volg je ons al op social media?

• facebook.com/deboekenkrant

• twitter.com/boekenkrant

• instagram.com/boekenkrant

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 36 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 1 april verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant, inclusief de BKFilosofie

Adverteren in de volgende editie? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com