De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 12 februari 2019

---

Eenzame geniën

Als ‘gewoon’ mens had ik altijd een vrij romantisch beeld van schrijvers: dat ze eenzaam opgesloten in een studeerkamertje nachtenlang op hun meesterwerk zitten te zwoegen. Sinds ik bij de Boekenkrant werk, heb ik het geluk gehad om meerdere schrijvers te kunnen vragen naar hun schrijfproces. Toen kwam ik erachter dat het er in werkelijkheid vaak heel anders aan toegaat: uitspraken als ‘Die plotwending was een idee van een vriendin’ of ‘Zonder mijn redacteur was ik er nooit uitgekomen’ zijn niet ongewoon.

Het idee dat boeken rechtstreeks voortkomen uit het hoofd van eenzame geniën, heb ik dus inmiddels wel bijgesteld. Dat neemt niet weg dat dat proces nog steeds heel interessant kan zijn: zo schreef Lineke Breukel onlangs een boek samen met haar online volgers (zie de Boekenkrant van deze maand!). En vanochtend vertelde Mirjam Oldenhave, die je van de Mees Kees-serie kunt kennen, mij dat zij voor haar boeken weleens kinderen om input vraagt. ‘Een jongetje stelde voor om een struik als personage te nemen! En zijn klasgenoten dachten, ja natuurlijk, Struik. Die vonden dat helemaal niet raar,’ aldus Mirjam. Zo zie je maar, boeken worden vaak juist leuker als je er met meer mensen aan werkt. Kom je ook nog eens dat studeerkamertje uit.

 

Mirjam Mulder

Redacteur Boekenkrant

mirjam@boekenkrant.com

---

Nu verschenen: BKJunior editie 4 februari 2019 - Met Het leven van een loser, Klaas kan alles en LEGO Movie 2

De BKJunior staat deze maand helemaal in het teken van waanzinnige weetjes. Zo komen we via auteur Jeff Kinney alles te weten over onze favoriete serie Het leven van een Loser, vertelt Klaas van Klaas kan alles ons over al zijn spannende avonturen en komen we meer te weten over de nieuwe LEGO Movie 2, die nu in de bioscoop draait.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Literatuur

Recensie: Normale mensen

In 2017 bestormde Sally Rooney (1991) de literaire wereld met haar debuut Gesprekken met vrienden, waarna critici haar kroonden tot de ‘Salinger van de Snapchat-generatie’. Met Normale mensen maakt ze deze bijnaam waar en weet ze wederom feilloos de huidige tijdgeest te duiden.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Boekfragment: De vorm van Ierland

De vorm van Ierland is een roman over een vrouw op zoek naar haar eigen seksualiteit.

'Kijk niet zo chagrijnig, zo kom je nooit aan de man,’ zei haar moeder meer dan eens zonder te vragen wat haar somberende dochter bezighield. ‘Ik wil ook geen man,’ gromde ze dan om van het gezeur af te zijn.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Nieuwe titel: Het heterogeen

De poëzieweek was een mooie gelegenheid om een recent verschenen dichtbundel uit te lichten. Elly de Waard, dichter, recensent, popcriticus en vertaler bracht een week geleden haar nieuwe bundel uit: Het heterogeen. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Spanning

Nieuwe titel: De vermisten

Emma Rowley was lange tijd misdaadjournalist en schreef met De vermisten een superstrakke thriller over de nachtmerrie van iedere moeder. Kate werkt als vrijwilliger voor een hulplijn voor vermiste jonge mensen die weggelopen zijn van huis. Kate kan hun boodschap doorgeven aan hun familie, zonder te onthullen waar ze zijn. Op een avond krijgt ze een telefoontje van iemand die klinkt als haar eigen dochter Sophie, die al lange tijd vermist is en van wie elk spoor ontbreekt.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Jeugd

Boekfragment: Klaas kan alles

In Klaas kan alles probeert Klaas, net als in de populaire NPO3 tv-serie, de gekste beroepen uit. Hij gaat de meest onmogelijke missies aan en probeert een expert te verslaan op zijn eigen vakgebied. Dit met behulp van allemaal toffe gadgets. Kan Klaas écht alles? Dat en nog veel meer lees je in dit boek.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Boekfragment: Kruistocht in spijkerbroek

Dolf uit Amstelveen zal door een materie-transmitter teruggeflitst worden naar de middeleeuwen om daar één middag een kijkje te nemen. Maar door een foute berekening komt hij in het jaar 1212 terecht in een Kinderkruistocht die net uit Keulen is vertrokken.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Volg je ons al op social media?

• facebook.com/deboekenkrant

• twitter.com/boekenkrant

• instagram.com/boekenkrant

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 30 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---
---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 4 maart verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant en de BKYA, onze young adult-special.

Adverteren? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com