De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 25 september 2018

---

De mooiste zinnen

Een goed boek begint met een goede zin, luidt mijn credo. De mooiste eerste zinnen vind ik altijd degene die een soort miniversie van het hele verhaal zijn. Ze zetten niet alleen de toon, maar bevatten ook de belangrijkste elementen waar het boek over gaat. Een goed voorbeeld daarvan kwam ik laatst tegen in Paolo Cognetti’s De acht bergen: ‘Mijn vader had in de bergen zo zijn eigen manier van wandelen.’ Die zin bevat al meteen de thema’s van de bergen, de vader-zoonrelatie en de kloof die zich tussen hen bevindt. Het boek in een notendop.

Maar ook laatste zinnen verdienen de aandacht. Hoe dik een roman ook is, de afsluiting is vaak bepalend voor hoe je je het herinnert. Een van mijn favoriete laatste zinnen komt uit de roman Herfst van Ali Smith. Als metafoor van verval is de herfst al in het hele boek aanwezig, maar pas op de laatste pagina wordt hij letterlijk. In de tijd van het jaar waarin alles lijkt te verdorren, is er juist ook veel moois te zien. Verkleurende bomen, onverwachte zonneschijn en hier en daar een laatbloeiende roos. Het boek eindigt met een zin die dat herfstgevoel voor mij verwoordt: ‘Kijk die kleur eens.’

Mirjam Mulder

Redacteur Boekenkrant

mirjam@boekenkrant.com

---

De nieuwe Boekenkrant verschijnt op 1 oktober

Op 1 oktober verschijnt er weer een gloednieuwe editie van de Boekenkrant met als bijlage de BKGeschiedenis. Deze special zal helemaal in het teken staan van het thema van de Maand van de Geschiedenis: ‘Opstand’. Ook in de Boekenkrant is er aandacht voor de Maand van de Geschiedenis. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Literatuur

Boekfragment: Blijf bij me

In deze roman verweeft Ayobami Adebayo de breekbaarheid van een huwelijk met de kracht van het moederschap en ze vertelt ons een ontluisterend en ontroerend verhaal over hoe ver mensen gaan om zichzelf en hun geliefden te behoeden voor hartzeer.

Lees verder op boekenkrant.com 

---

Spanning

Een toevluchtsoord voor bedreigde dieren

Wanneer een eindoefening in de jungle van Frans-Guyana ontaardt in een gevecht met dodelijke afloop, is de militaire carrière van Sam de Wild voorbij. Als na enkele maanden de bodem van zijn spaarpot in zicht komt, is de ex-commando de wanhoop nabij. Dan krijgt Sam een kans uit duizenden: hij wordt gerekruteerd als huurling.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Non-Fictie

Boekfragment: Wieteke van Dort

Wieteke van Dort is beeldend kunstenares, schrijfster, actrice en cabaretière, maar vooral 'een kind van twee culturen'. Dankzij haar creatie van de Indische Tante Lien ziet menigeen in haar een ambassadrice van Indisch Nederland. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Jeugd

Interview: Floortje Zwigtman en Ludwig Volbeda

Vorige week werd 'Fabeldieren' van Floortje Zwigtman en Ludwig Volbeda bekroond met het Gouden Penseel voor het best geïllustreerde kinderboek van het afgelopen jaar. Lees hier het gesprek dat we eerder met de makers hadden over alle knotsgekke wezens in deze prachtig vormgegeven encyclopedie. 

Lees verder op boekenkrant.com

---
Interview: Raoul de Jong

Interview: Raoul de Jong

Vrijdag begon de Boekenweek voor Jongeren! In de september-editie van de Boekenkrant spraken we al met Tim Hofman en Nhung Dam over 3PAK en nu vertelt ook Raoul de Jong meer over zijn liefde voor literatuur en het korte verhaal dat hij schreef voor deze verhalenbundel.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Volg ons op Facebook, Twitter en Instagram

Je kunt ons vinden via:

• www.facebook.com/deboekenkrant/

• https://twitter.com/Boekenkrant

• www.instagram.com/boekenkrant/

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 30 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---
---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 1 oktober verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant met als bijlage de BKGeschiedenis, onze special over geschiedenisboeken.

Adverteren? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com