De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 7 januari 2014

Mooie boeken

Ik heb een zwak voor boeken die er mooi uitzien. Ik word dan ook in de boekhandel regelmatig verleid door een cover. Het maken van een goede boekomslag is een ambacht - één die wij vanaf deze week weer volop roemen via onze achterflaprecensiewedstrijd.

Maar hoe voorkom je nu dat je opgezadeld wordt met een prachtig vormgegeven boek met een saaie inhoud? Dankzij de boekfragmentenspecial van de Boekenkrant kun je deze maand niet alleen kennismaken met de cover van een boek, maar ook met de inhoud. 

Laat je komende maand dus verleiden door boeken die mooi zijn - zowel van binnen als van buiten.

Anouk Abels - Webmaster Boekenkrant

Nu verschenen: Boekenkrant editie 6 januari 2014 – Boekfragmentenspecial

De Boekenkrant luidt traditiegetrouw het nieuwe jaar in met een boekfragmentenspecial. We verzamelden zestien fragmenten uit boeken die al verkrijgbaar zijn, of binnenkort in de schappen verschijnen.

Lees verder op boekenkrant.com

Activiteit van de week: 

De Nieuwjaarsduik in Het Literatuurhuis

Het Literatuurhuis, Utrecht - Norwegian Wood van de Beatles in Murakami’s gelijknamige roman, de poëzie van de teksten van Jim Morrison; de kruisbestuiving tussen literatuur en muziek kent oneindig veel voorbeelden.

Met de opening van het nieuwe concertgebouw TivoliVredenburg is Utrecht in 2014 stad van de muziek. Het jaar gaat op 12 januari meteen muzikaal van start tijdens de traditionele Culturele Nieuwjaarsduik. In het Literatuurhuis kun je de hele middag mini-colleges bijwonen met elk half uur een nieuwe spreker en een nieuw onderwerp.

Achterflap-recensiewedstrijd: Ripper 

‘Don’t judge a book by its cover’, zeggen de Engelsen – maar dat is nu juist wat we van je vragen tijdens de achterflaprecensiewedstrijd! We plaatsen we een achterflaptekst van een boek online. Vervolgens vragen we je om een originele reactie te geven op die inhoud: een recensie van de achterflap.

Deze keer vragen we je om een recensie te in te sturen over Ripper van Isabel Allende. Meer weten? Klik hier!

De Nieuwe Titels-Nieuwsbrief

Wist je dat de Boekenkrant maandelijks een Nieuwe Titels-nieuwsbrief verstuurt? Op de eerste maandag van de maand sturen we een handig overzicht rond van de nieuwste publicaties. Wie op de hoogte wil blijven van interessante nieuwe titels meldt zich dus hier aan om de Nieuwe Titels-nieuwsbrief iedere maand te ontvangen.

Literatuur

Moeder en zoon

Richard Russo schreef het scenario voor de duistere maar hilarische comedy Keeping Mum (2005), waarin een moeder de minnaar van haar dochter vermoordt. Hoewel Ergens anders ook om een moeder draait – in dit geval die van hemzelf – zou het boek niet verder van deze film af kunnen staan.  Russo vertelt  over een moeilijke band tussen moeder en zoon.

Lees verder op boekenkrant.com

Met plezier gelezen

Dennis Smits recenseerde jarenlang literaire romans en verhalenbundels voor de Boekenkrant. Vorige maand publiceerden we zijn laatste twee stukken, Dames en heren van Adam Ross en Bericht vanuit het innerlijk van Paul Auster. Maar: hoe kwam hij tot zijn oordeel?

Lees verder op boekenkrant.com

Nieuwe titel: Marijke Schermer – Mensen in de zon

Vijf vrienden knallen op vakantie in Frankrijk met 100 kilometer per uur frontaal op een andere auto. Twintig jaar later komen Vic Clara, Max, Stella en Leo weer bij elkaar.

Lees verder op boekenkrant.com

Spanning

VPRO publiceert boek in twitterberichten

Het spannende verhaal Black Box van de Amerikaanse schrijfster Jennifer Egan verschijnt vanaf 6 januari op de twitterpagina over boeken van de VPRO. Dit betekent dat elke zin uit maximaal 140 tekens bestaat. Hiermee wordt een nieuwe, moderne vorm van literatuurpublicatie ingeluid.

Lees verder op boekenkrant.com

Non-fictie

Nieuwe titel: Hans Fallada – In mijn vreemde land

Terwijl het in 1944 in Berlijn bommen regent en huizen in vlammen opgaan, zit Hans Fallada in de gevangenis. Hij wordt ervan beschuldigd zijn vrouw met een pistool te hebben bedreigd.

Lees verder op boekenkrant.com

Nieuwe titel: Auke Kok – Tussen Godenzonen

Een jaar lang trok journalist en schrijver Auke Kok vele uren op met Ajaxspelers, hun trainers, families, sponsors en begeleiders. Tussen Godenzonen gaat over hun ambities, spanningen en onzekerheden.

Lees verder op boekenkrant.com

Poëzie

Verhalen als subtiel zingende Sirenen

Beproevingen is raadselachtig. Geen blurb en alleen een korte, zakelijke verantwoording achterin met een lijst van publicaties. De mooie voor- en achterkant tonen twee foto’s: op de achterkant kuiert de dichter (?) eenzaam door een besneeuwd landschap, met een Scandinavisch aandoende ijsmuts op het hoofd en het viaduct van een snelweg op de achtergrond. 

Lees verder op boekenkrant.com

Jeugd

Boekfragment: Wat er gebeurde toen Tom er niet meer was

Die avond probeerde ik Marc aan het praten te krijgen. Ik vertelde hem over mijn ontmoeting met Tom. Dat ik hem opnieuw had gezien, maar nu vlak bij huis en dat tante Margo hem niet had gezien. Dat hij, toen ik direct na het eten naar het raam liep, verdwenen was.

Lees verder op boekenkrant.com

Volg ons op Facebook

Volg je het laatste Boekenkrant-nieuws via Facebook? Je kunt ons vinden via www.facebook.com/deboekenkrant.

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 30 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 3 februari verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant. Adverteren? Stuur een mail naar info@boekenkrant.com voor meer informatie.

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com