De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 25 april 2017

---

Een bont gezelschap

Young adult-boeken worden in de meest uiteenlopende genres geschreven. Ze spelen zich net zo gemakkelijk af op ruimteschepen, op toverscholen, in het verleden en in de toekomst, als op de plaatselijke middelbare school in 2017. Toch kun je YA-boeken goed herkennen: ze gaan eigenlijk altijd over jonge mensen die ontdekken wie ze zijn. Coming of age, noemen ze dat. Maar wie leest die boeken eigenlijk?

Ik kon afgelopen weekend de proef op de som nemen tijdens een bezoekje aan Yalfest, het ‘Young Adult Literatuurfestival’ dat dit jaar voor de tweede keer werd georganiseerd. Honderden lezers waren naar Aalsmeer afgereisd om buitenlandse topauteurs te ontmoeten, boeken te kopen en workshops te volgen. Als een onvervalste bioloog bestudeerde ik de YA-lezers om me heen. Ik zag voornamelijk jonge mensen – veel meisjes, maar ook zeker jongens, van een jaar of zestien tot midden twintig.

Ze vormden een bont gezelschap, gekleed in schattige jurkjes, stoere leren jassen, Harry Potter-sjaals en merkkleding; de een met slechts een kleine canvas tas, de ander met een rolkoffer vol pas gekochte boeken. Al die jonge mensen verschilden enorm van elkaar. Toch hadden ze – naast hun leeftijd – één ding met elkaar gemeen. Ik zag ze stuiterend in de rij staan voor signeersessies, gretig vragen stellen tijdens workshops en stapels boeken inslaan. Ik kon mijn conclusie trekken. YA-lezers zijn er in alle soorten en maten, net als de boeken die ze lezen. Maar ook zij hebben een gemene deler: ze vormen het meest enthousiaste lezerspubliek dat ik ooit tegen ben gekomen.

Anouk Abels

Hoofdredacteur Boekenkrant

anouk@boekenkrant.com​

---

Literatuur

Column Lex Jansen: De schrijfwedstrijd

Ons land kent een groot aantal literaire festivals, optredens van auteurs en bijeenkomsten van leesclubs van zeer uiteenlopende signatuur. Daarnaast worden er meer dan waar ook ter wereld schrijfwedstrijden georganiseerd. Soms zijn ze gericht op een bepaald genre (poëzie, het korte verhaal), maar vaker worden ze gerelateerd aan een zorgvuldig gekozen onderwerp.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Boer zoekt vrouw

Rotterdam, 1688. Vijf weesmeisjes vertrekken voor minimaal vijf jaar naar Zuid-Afrika. Zij worden de echtgenotes van de Nederlandse boeren die daar gevestigd zijn. Ariaan stapt vol enthousiasme aan boord, maar is het leven dat haar aangeboden wordt wel zo goed?

Amsterdam, 2017. Druppelend van de stortbui waar ik doorheen moest, sta ik te luisteren naar schrijfster Pauline Vijverberg.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Non-fictie

Lezing van Marco Kroon in Woerden

Op maandag 19 juni 2017 zal Majoor Marco Kroon in Woerden een lezing verzorgen. Marco Kroon, RMWO (1970) is drager van de Militaire Willems-Orde.Deze onderscheiding is hem toegekend als commandant van een peloton van het Korps Commandotroepen in Afghanistan. Tijdens de lezing zal Kroon spreken over leiderschap, teamwork, kameraadschap, communicatie, loyaliteit en opereren onder extreme omstandigheden.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Jeugd

Nieuwe titel: Detectivehond

Een ode aan boeken en bibliotheken van de schrijfster van De Gruffalo.

Een vrolijke stoet schoolkinderen trekt achter Detectivehond de stad door om de dief op te sporen. Zullen ze de boeken terugvinden?

Lees verder op boekenkrant.com

---
Boekenkrant op Facebook nu definitief verhuisd

Volg ons op Facebook

Volg je het laatste Boekenkrant-nieuws via

Facebook? Je kunt ons vinden via www.facebook.com/deboekenkrant.

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 30 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---
---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 1 mei 2017 verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant.

Ook de nieuwe BKJunior komt uit op 1 mei 2017. Op deze dag zal ook voor het eerst de BKMilitaireBoeken verschijnen.

Adverteren? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com