De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 3 december 2013

Zwarte zaterdag

In Amerika verkopen grote winkels op de vrijdag na Thanksgiving allerlei producten voor een spotprijs. Het resultaat is Black Friday: klanten vechten, lopen over elkaar heen en besprayen elkaar met pepperspray (!) - en dat alles voor een goedkope breedbeeldtelevisie. 

Afgelopen zaterdag besloot ik Sinterklaasinkopen te doen in de stad. Big mistake. De rest van Utrecht scheen namelijk precies hetzelfde van plan te zijn. Ook in de boekhandel zag het zwart van de mensen. Twee mensen vochten met elkaar om het laatste exemplaar van Het puttertje, verderop werd er gretig gegrepen naar het boek van Carice en Halina, terwijl een kindje huilend aan haar moeders been hing, smekend om het laatste Thea Stilton-boek.

In Nederland hebben we geen Black Friday. Maar de zaterdag voor Pakjesavond? Het komt in de buurt...

Anouk Abels - Webmaster Boekenkrant

Activiteit van de week: 

Caraïbische Letterendag

Openbare Bibliotheek, Amsterdam - De Werkgroep Caraïbische Letteren nodigt u van harte uit voor de vijfde Caraïbische Letterendag. Voor deze lustrumviering pakken we groots uit met drie wereldpremières. Speciaal voor deze avond en in opdracht van de Werkgroep schreven de befaamde componisten René Samson en Randal Corsen muziek op gedichten van Surinaamse en Antilliaanse schrijvers.

Klik hier voor meer informatie.

Nu verschenen: Boekenkrant editie 2 december 2013 – Met Arthur Japin, Louis Couperus en Marco Kroon

Voor de Boekenkrant van december interviewden we Arthur Japin over zijn nieuwe roman De man van je leven, zijn liefde voor het toneel en het schrijverschap. Toen Japin klein was, kwamen er vaak schrijvers op bezoek. ‘Die waren absoluut geen reclame voor het schrijverschap: ze waren vaak dronken, ongelukkig, zwartgallig.’

Lees verder op boekenkrant.com

Literaire nachtclub in Tivoli: Betweters en Bollywood

Maandagavond 25 november was Awateraar Selma van Aken aanwezig bij de Literaire Nachtclub in Tivoli. Geen dansen en drinken op het metrum van een gedicht, zoals de naam doet vermoeden, maar interviews, voorlezen en zere voeten.

Lees verder op boekenkrant.com

Literatuur

‘Ik vind het leuk om puzzels te leggen’

In de Boekenkrant van oktober publiceerden we een recensie van Arthur Japins nieuwe roman De man van je leven. Tijdens de Sociëteit Literair op Kasteel Groeneveld interviewde ik Japin. Dat gesprek ging niet alleen over zijn laatste roman. We bespraken zijn achtergrond in de toneelwereld en het sterke verband daarvan met zijn romans. Hoe werd de toneelman Japin de succesvolle, geliefde romancier?

Lees verder op boekenkrant.com

Ongepubliceerde verhalen Salinger uitgelekt

De in 2010 overleden Amerikaanse auteur J.D. Salinger bleek plots nog een aantal verhalen te hebben liggen die nooit eerder waren gepubliceerd. De drie verhalen werden geveild in New York, waarna ze uitlekten en op het internet terecht kwamen. Dat was natuurlijk niet de bedoeling.

Lees verder op boekenkrant.com

Spanning

Literaire middelen filmisch ingezet

Op dit moment is de literaire verfilming van Het Diner in de bioscoop te zien. Het boek van Herman Koch kwam in 2009 uit, de verfilming werd geregisseerd door Menno Meyjes. In de verfilming worden literaire middelen vertaald naar de mogelijkheden van het medium film, maar er zijn ook mogelijkheden van film die de literatuur niet vermag.

Lees verder op boekenkrant.com

Non-fictie

Richard Hammond – On the road

Richard Hammond is wereldwijd bekend van het BBC-programma Top Gear. Hij beschrijft in deze autobiografie acht avonturen die hem hebben gevormd.

Lees verder op boekenkrant.com

De grootste oorlog ooit

In het oude Griekenland klonk vanaf 431 voor Christus keihard wapengekletter. Op een ongekend grote schaal zetten beide strijdende partijen materieel en soldaten in. Lange tijd gold het conflict als ‘de grootste oorlog ooit’.

Lees verder op boekenkrant.com

Boudewijn Smid – Enclave Volendam

De palingsound, de cafébrand, het cokegebruik, maar ook een Hollands imago: Volendam, roemrucht vissersdorp aan het IJsselmeer, heeft het allemaal. Maar hoe typisch Hollands is Volendam eigenlijk?

Lees verder op boekenkrant.com

Jeugd

Joke Janssen – Lang leve Saai!

Petra is twaalf en vindt haar leven maar saai. Ze besluit een dagboek bij te houden, ook al weet ze eerst niet wat ze daarin moet schrijven.

Lees verder op boekenkrant.com

Strips

Windig & De Jong – Niks mis met de Sint

Er is niks mis met Sinterklaas en trouwens ook niet met de kerstman. Behalve als Heinz zich ermee gaat bemoeien.

Lees verder op boekenkrant.com

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 30 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 6 januari verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant. Adverteren? Stuur een mail naar info@boekenkrant.com voor meer informatie.

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com