De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 31 januari 2017

---

Oude bieb

Het is gek om te beseffen dat sommige plekken die ooit heel belangrijk voor je waren, er niet meer zijn. Zo bestaat de bibliotheek uit mijn jeugd niet meer. Ik zie mezelf nog zo over de kinderafdeling struinen, langs de kleurige versiersels en bestickerde boeken. Om aan de balie te vragen of ik nou echt de volgende naam op de wachtlijst was voor de nieuwe Carry Slee. Of om neer te ploffen in de grote kussens in de hoek, met een vers uit de kast getrokken boek in mijn handen.

De bibliotheek uit mijn jeugd is inmiddels vervangen door een veel hippere, en eigenlijk veel mooiere bibliotheek. Het gebouw is groter en lichter, er zijn veel meer boeken en er is zelfs een cafeetje op de begane grond te vinden. Als je deze bieb binnenstapt, snap je dat er onlangs in het nieuws was dat steeds meer jongeren de bibliotheek opzoeken; dit is echt een plek waar je wilt zijn.

En toch… Toch zou ik dat kleine bibliotheekje in onze oude wijk nog eens willen zien. De bruine vloerbedekking, de kussens in de hoek en de balie. Alles zou waarschijnlijk veel kleiner aanvoelen dan dat het deed in 1997. Maar man, wat heb ik van lezen leren houden op die inmiddels verdwenen plek.

Anouk Abels

Hoofdredacteur Boekenkrant

anouk@boekenkrant.com​ 

---

Literatuur

Nieuwe titel: De Iedereen

De Iedereen is de vertaling en bewerking van de bekende vijftiende-eeuwse, oer-Hollandse moraliteit Elckerlijc, Den Spyeghel der Salicheyt van Elckerlijc - Hoe dat elckerlijc mensche wert ghedaecht Gode rekeninghe te doen. Woordgoochelaar Erik Bindervoet veroorlooft zich zoals we van hem gewend zijn een aantal vrijheden, niet alleen in de taal, maar ook in de cast. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Spanning

Boekfragment: Offer in de mist

Drenthe, 1959. Lisette, een jong medium, moet haar gave leren beheersen om een oeroud mysterie op te lossen. Haar zoektocht begint bij het hunebed, in 4000 voor Christus. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Poëzie

Verbanden leggen, verwarring stichten

Jules Deelders nieuwe dichtbundel, Rotterdamse Kost, wordt deze week uitgebracht als geschenk voor de Poëzieweek (26 jan – 1 feb). In het kader van deze nieuwe gedichten over de havenstad en haar eetgewoontes tref ik de nachtburgemeester van Rotterdam in zijn stamcafé. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Veel lezen, veel kijken – een interview met Sjoerd en Margje Kuyper

Door de Noord-Hollandse polders rijd ik met Margje Kuyper naar het huis waar ze samen met haar man Sjoerd Kuyper woont. Met thee en taart praten we over hun nieuwe boek Mooi Leven, waarin Sjoerd’s gedichten en Margje’s schilderijen bij elkaar komen. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Non-fictie

Zwarte bonen en zelfredzaamheid

In De zoetzure smaak van dromen vertelt debutante Sun Li in geuren en kleuren over haar jeugd als dochter van Chinese restauranteigenaren. Het verhaal doet je hart breken en laat je schaterlachen. Bovendien zorgen Sun Li’s sappige beschrijvingen van Chinese gerechten ervoor dat je ongelofelijk veel trek krijgt. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Jeugd

Boekfragment: Schaduwjongen

Drie jaar geleden leerde Emilie Samuel kennen. Hij spoelde aan in een kleine vissersboot op het strand van Gran Canaria. Nu staat hij plots voor haar deur in Oslo. 

Lees verder op boekenkrant.com

---
Boekenkrant op Facebook nu definitief verhuisd

Volg ons op Facebook

Volg je het laatste Boekenkrant-nieuws via

Facebook? Je kunt ons vinden via www.facebook.com/deboekenkrant.

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 30 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 6 februari 2017 verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant.

Ook de nieuwe BKYA en de BKStrips komen uit op 6 februari 2017.

Adverteren? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com