De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 16 februari 2016

---

Drukkerij

Met open mond staarde ik omhoog. Boven mijn hoofd liep een soort mini-achtbaan met kleine kleerhangertjes in plaats van stoeltjes. Aan iedere hanger hing een krant. Tientallen, honderden bladen zoefden zo de lucht door, op weg naar de volgende ruimte, waar ze bij elkaar gepakt zouden worden en op de post zouden worden gedaan. Ik had een beetje het gevoel alsof ik in de chocoladefabriek van Willy Wonka stond. Al was hier geen chocoladereep te bekennen – alleen maar een heleboel heerlijk ruikende, vers gedrukte kranten.

Vanochtend mocht ik voor het eerst een bezoekje brengen aan de drukkerij die verantwoordelijk is voor het drukken van de Boekenkrant. Ons blad wordt in Utrecht volgeschreven, maar rolt uiteindelijk bij BDUprint in Barneveld van de pers. En ik moet zeggen: het was mooi om de mensen te ontmoeten die van ons blad een echte, fysieke krant maken. Maar boven alles was het buitengewoon magisch om het drukproces eens met eigen ogen te aanschouwen: de grote bakken met inkt, de immense rollen papier en de talloze brommende machines. En al die kranten aan die kleerhangertjes. Die tientallen, honderden, duizenden kranten die daar voor mijn neus ontstonden, klaar om bij iemand op de deurmat te belanden. Of bij de boekhandel, natuurlijk. Klaar om door u, de lezer, verslonden te worden.

Anouk Abels

Hoofdredacteur Boekenkrant

anouk@boekenkrant.com​ 

---

Ontvang je BKJunior graag thuis? Neem dan nu een abonnement!

BKJunior, de kinderboekenspecial van de Boekenkrant, werd vorig jaar geïntroduceerd. Vanaf het eerste nummer bleek BKJunior een hit. Boekverkopers, ouders, leerkrachten, schrijvers en uitgevers waren enthousiast over deze uitgave. En, het allerbelangrijkste, ook de kinderen zelf waarderen BKJunior.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Wat te lezen in de Week van het Korte Verhaal?

Van 14 t/m 21 februari 2016 wordt voor de vijfde keer de Week van het Korte Verhaal gevierd. Wij van de Boekenkrant zijn dol op korte verhalen, en wijzen je in deze week daarom graag op onze favorieten. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Benefietavond Een nieuw hoofdstuk

Twee maanden geleden riep Dimitri Verhulst op tot een ‘mooie avond tegen de onverschilligheid’. Hij zag de migrantenstroom aan en was bang dat de interesse van het grote publiek in de vluchtelingencrisis zou verflauwen en zelfs omslaan naar haat. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Literatuur

Dertien jaar na die zomer

Pas 27 jaar is ze, Lize Spit. Toch heeft ze al een carrière waar menig jong auteur jaloers op zal zijn: ze schrijft scenario’s, proza en poëzie en publiceerde in diverse literaire tijdschriften. Nu heeft ze haar debuutroman afgeleverd: Het smeltHet smelt is een van de eerste boeken die de nieuwe uitgeverij Das Mag heeft uitgebracht. Als deze roman tekenend is voor de rest van Spits oeuvre, dan belooft dat veel goeds.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Boekfragment: Naamloos

Pepijn Lanen schreef met Naamloos een rauw, eerlijk en humoristisch boek over het leven en de liefde. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Spanning

Mannen(boeken): niet zo simpel als ze lijken

Op de overwegend vrouwelijke redactie van de Boekenkrant is men zeer geëmancipeerd. De dames maken alle potjes gewoon zelf open, zetten spinnen resoluut buiten en zelfs de muizenplaag van twee jaar geleden maakte weinig indruk. Het bespreken van de ‘Meer boek voor mannen’-reeks van uitgeverij Karakter bleek echter een brug te ver. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Non-Fictie

Boekfragment: BOEM!

Bert van Dam gaf als managing director leiding aan Planet Internet en later Phonehouse Europa. Hij gooide het roer om. En ontdekte Makbuntu. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Poëzie

Vijftien jaar in één bundel

In zijn veertigjarige carrière als dichter publiceerde Hans Tentije zeventien bundels, van Alles is er tot Gissingen, gebeurtenissenKenmerkend voor Tentijes werk is het verhalende, lyrische karakter, waarbij thema’s als heimwee en verlangen steeds terugkeren.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Jeugd

Een schrijver op stage bij het Jeugdjournaal

Wie jarig is, trakteert. Kinderboekenschrijver Jan Paul Schutten helpt de NOS daar een handje bij met de nieuwe uitgave van zijn Jeugdjournaalboek: Achter de schermen bij het NOS Jeugdjournaal

Lees verder op boekenkrant.com

---

Een indrukwekkend oorlogsverhaal

Ze was 16 is het nieuwe boek van Marlies Allewijn, waarin het heden en het verleden elkaar ontmoeten. Een oorlogsverhaal over vooroordelen, jezelf durven zijn en keuzes maken. Ze was 16 verschijnt in februari bij uitgeverij Kluitman. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Strips

Stripvlogger bespreekt: Kale Kop 1 - werkloos hartje

Wil jij een stripboek van Kale kop winnen? Kijk dan de vlog en doe mee aan de prijsvraag! Marcel Haster, beter bekend de stripvlogger bespreekt Kale Kop 1- werkloos hartje, een ontroerend en tegelijk grappig stripverhaal over een ernstig onderwerp van Ernst en Zidrou.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Boekfragment: Splinter

Splinter draait om Chris, een aardige gast die leeft in een GRAM-maatschappij, waar het leven in het teken staat van Geld, Roem, Aanzien en Macht. Na drie noodlottige gebeurtenissen en een bizarre wandeling krijgt Chris de verantwoordelijkheid voor de restanten van het Christuskruis. Hij ontdekt de helende krachten en besluit tot een queeste. 

Lees verder op boekenkrant.com

---
Boekenkrant op Facebook nu definitief verhuisd

Volg ons op Facebook

Volg je het laatste Boekenkrant-nieuws via

Facebook? Je kunt ons vinden via www.facebook.com/deboekenkrant.

 

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 30 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogeljik om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com ovv “Boekenkrant abonnement” .

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 7 maart verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant. Adverteren? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com