De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 20 oktober 2015

---

Allende

Het is zondagavond en de Koninklijke Schouwburg in Den Haag is afgeladen met mensen. Even na achten verschijnt ze op het toneel, de vrouw waar het vanavond allemaal om draait: Isabel Allende.

De Chileense auteur is met haar 73 jaar nog steeds een indrukwekkende verschijning, die zonder moeite de ene na de andere gevatte opmerking maakt. Ze windt het publiek en interviewer Niña Weijers met gemak om haar vingers met haar anekdotes. Ze beschrijft hoe ze haar landgenoot, de dichter Pablo Neruda, eens moest interviewen, waarna hij haar de slechtste journalist ooit noemde. Hij raadde haar aan om haar werkveld te verleggen naar het schrijven van romans, een advies dat ze met haar koppige karakter pas vele jaren later ter harte nam. Ze ontlokt wederom een lachsalvo aan de zaal wanneer actrice Lindertje Mans een stuk uit haar roman De Japanse minnaar heeft voorgelezen. Zodra Allende hoort dat het om een erotische passage ging, knikt ze goedkeurend: ‘Goed zo!’

Maar de schrijfster toont ook haar kwetsbare kant als ze vertelt over het einde van haar huwelijk. ‘Ik denk dat ‘thuis’ is daar waar de liefde is’, zegt ze. ‘En op dit moment heb ik geen thuis.’ Uit het publiek komen meelevende geluiden.

Na afloop van het interview staat Allende op, loopt een stukje naar voren en maakt een buiging voor het publiek. Ze krijgt een staande ovatie.

Nina Visser

Redacteur Boekenkrant

nina@boekenkrant.com​ 

---
Nu verschenen: BKKoken editie 2, november 2015 - met een vurrukkulluk kookboek van Ronald Giphart, Kerst met Rudolph van Veen en een heerlijk wintermenu

Nu verschenen: BKKoken editie 2, november 2015 

De tweede editie van de BKKoken staat geheel in het teken van herfstmenu’s en recepten voor het najaar. De foto op de cover is afkomstig uit het Stadskookboek Rotterdam - een boek waarin Frank van Dijl en Wim de Jong je laten kennismaken met de kleurrijke culinaire kanten van de havenstad.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Activiteit van de week:

Stripfestival Oeverloos

23 t/m 25 oktober

 

Amsterdam-Noord – Op 23, 24 en 25 oktober vindt Stripfestival Oeverloos plaats op vijftien locaties in Amsterdam-Noord. Stripfestival Oeverloos is bedoeld als tweejarig festival met tentoonstellingen, muziek, presentaties, workshops, een wedstrijd en een stripmarkt.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Literatuur

Winnaar Man Booker Prize dit jaar geen Brit

Winnaar Man Booker Prize dit jaar geen Brit

Dat de Jamaicanen nog niet klaar zijn met hun grote muziekheld Bob Marley, blijkt wel uit de derde roman van de Jamaicaanse auteur Marlon James (1970). De auteur won afgelopen dinsdag de Man Booker Prize met een boek over de moordaanslag op Bob Marley op 3 december 1976. 

Lees verder op boekenkrant.com

---
Vossenstreken en andere memoires

Vossenstreken en andere memoires

Luc De Vos liet op 29 november 2014 een plotselinge leegte achter. Amper 52 levensjaren kon de muzikant-auteur afvinken, doch telt zijn literaire erfgoed talloze liedjesteksten, zeven romans, maar ook honderden columns. Van die laatste werden een zestigtal gebundeld in De roes van het heden, een bloemlezing door schrijver-dichter Christophe Vekeman.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Spanning

Wraakzucht

Wraakzucht

Kim is de vaste oppas van Max en Suze. Toch is Kim allesbehalve geschikt als oppas: ze houdt niet van kinderen, rookt liever een joint, of vrijt met Anton de buurman, echtgenoot van de bedlegerige, kinderloze Dorien. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Non-Fictie

Een gedroomde samenleving

Een gedroomde samenleving

Tussen droom en daad zit een ‘boughaz’, althans bij Marokkanen die hun geluk willen beproeven in Europa. Boughaz is de term voor de oversteek die zij daarbij moeten maken van het Afrikaanse naar het Europese continent. Ahmed Aboutaleb is zo iemand die deze sprong waagde.

Lees verder op boekenkrant.com

---
Herinneringen aan Sovjet-eten

Herinneringen aan Sovjet-eten

Koelebjaka, oecha, tsjanachi: wel eens van deze gerechten gehoord? Het zijn gevulde pastei, vissoep en Georgische stoofpot. In Mijn Russische geschiedenis vertelt Anya von Bremzen ons haar familiegeschiedenis aan de hand van het Sovjet-eten in de twintigste eeuw.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Poëzie

Een bubbel van poëzie

Een bubbel van poëzie

De jaarlijkse Nacht van de Poëzie is een evenement van tradities en ongeschreven regels. Even verandert de grote zaal van Vredenburg in een literaire wereld met zijn eigen wetboek. Een erg aangename bubbel, die lijkt op een soort verjaardagsfeest van de poëzie. Een nacht vol terloopse ontmoetingen met dichters, sappige anekdotes, voordrachten en tosti’s.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Jeugd

Carry Slee heeft de smaak weer te pakken

Carry Slee heeft de smaak weer te pakken

Tien jaar na de verschijning van haar laatste 12+ boek Paniek is er een nieuwe jeugdroman van Carry Slee verschenen: Kapot. Met deze young adult-roman keert ze terug naar de doelgroep waarbij ze grote successen behaalde met bestellers als Spijt! en Afblijven. ‘Natuurlijk heb ik ook even gedacht: kan ik het nog’, aldus Slee.

Lees verder op boekenkrant.com

---
Waanzinnige wetenschap

Waanzinnige wetenschap

In de Waanzinnig om te weten-serie ga je samen met wetenschappers op ontdekkingsreis. Waarschuwing: voordat je de boeken gaat lezen, moet je je hersenen wel even in een hogere versnelling zetten! 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Strips

Vechten en schilderen

Vechten en schilderen

Men zegt wel dat kunstenaars rebellen zijn. in het geval van Michelangelo Merssi da Caravaggio, kortweg caravaggio (1571-1610), is dit waar. De titel van deel één van zijn stripbiografie spreekt al boekdelen: Met degen en palet. Schrijver en tekenaar Milo Manara volgt trouw de werkelijkheid en drukt tegelijk zijn eigen stempel. 

Lees verder op boekenkrant.com

---
Aanstekelijke kantoorhumor

Aanstekelijke kantoorhumor

Enkele jaren geleden begon Dirk van de Wiel op Facebook een strip vol kantoorhumor onder de naam Van 9 tot 5. Nu heeft hij 20.000 volgers! 

Lees verder op boekenkrant.com

---
Boekenkrant op Facebook nu definitief verhuisd

Volg ons op Facebook

Volg je het laatste Boekenkrant-nieuws via

Facebook
? Je kunt ons vinden via www.facebook.com/deboekenkrant.
---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 30 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogeljik om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar info@uhb.nl ovv “Boekenkrant abonnement” .

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 2 november verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant. Adverteren? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com