De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 26 mei 2015

---

Littekens

Op een regenachtige middag stond ik rustig te lezen op het perron, toen een ongeduldige spoormedewerker mij aan de kant duwde en ervoor zorgde dat mijn bijna ongerepte editie van Life of Pi in een modderig plasje water viel. Met mijn ogen wijd opengesperd dook ik naar de grond, raapte het vodderige buideltje bladzijdes op, en probeerde zo goed en zo kwaad als het kon de schade te beperken door het boek in de punten van mijn jas te wikkelen.

Het is elke keer hetzelfde liedje: zodra er een vouw in een kaft ontstaat of een druppeltje chocolademelk op een pagina landt, breekt in mijn hoofd paniek uit. Moord! Brand! Mijn boek is verpest! Het duurt dan ook weken, zo niet maanden, voordat de toegebrachte schade voor mij geen doorn in het oog meer is.

Toch is het gek dat ik altijd zo overstuur raak van de deuken en scheuren in mijn boekenverzameling. Iedere vouw en elk vlekje bewijst namelijk dat het boek in kwestie meer is dan een ongelezen baksteen in mijn boekenkast. Zo staat Life of Pi inmiddels al jaren gerimpeld te wezen tussen mijn andere Engelse romans. Elke keer als ik naar de met bruine vlekken bespatte zijkant kijk, weet ik nog precies hoe het was om in dit boek bezig te zijn. Om die conducteur niet aan te zien komen die dag, omdat ik het verhaal niet weg kon leggen. En hoe ik zelfs verder bleef lezen nadat ik de roman uit het plasje gevist had. Het boek leefde voor mij, die middag op dat perron. En de littekens die erop achterbleven, zijn daar tot op de dag van vandaag het bewijs van.

Anouk Abels

Hoofdredacteur Boekenkrant

anouk@boekenkrant.com 

---
Nieuwe editie Boekenkrantposter vanaf 16 juni op NS-stations

Nieuwe editie Boekenkrantposter vanaf 16 juni op NS-stations

De Boekenkrantposter toont boekomslagen met daarbij een korte introductie van het betreffende boek. De Boekenkrantposter hangt van 16 tot en met 23 juni 2015 in een oplage van 100 posters op NS-stations in heel Nederland. Het potentiële bereik is 2,2 miljoen treinreizigers per dag. 

Lees verder op boekenkrant.com 

---

Activiteit van de week:

Frank Westerman over Ryszard Kapuscinski

28 mei

De Reyghere salon, Brugge – Als geen ander verheft Ryszard Kapucinski Pool, wereldburger (1932-2007), het genre van de reportage tot sprankelende literatuur. Frank Westerman groef diep in het verzamelde oeuvre van Kapuscinski en brengt in de bundel De draagbare Kapuscinski de meest beklijvende stukken bijeen. 

Lees verder op boekenkrant.com 

---

Literatuur

Een dunne Eco

Een dunne Eco

Begin jaren negentig zijn het roerige tijden in de Italiaanse politiek. Tegen deze achtergrond speelt Het nulnummer, de nieuwste roman van de Italiaanse schrijver Umberto Eco. Colonna is een journalist van in de vijftig. Hij leidt geen groots leven en ploetert voort met het beoordelen en corrigeren van manuscripten die niemand eigenlijk echt wil lezen. 

Lees verder op boekenkrant.com 

---
Een romantische obsessie

Een romantische obsessie

De buitenwereld is een meesterlijke vertelling over de liefde en de dood. De filmische stijl van Jorge Franco is even hyperrealistisch en zinderend als poëtisch. 

Lees verder op boekenkrant.com 

---

Spanning

Surinaamse bovennatuurlijkheid

Surinaamse bovennatuurlijkheid

Roué Hupsel won met Blinde muren als eerste Surinaamse auteur de Schaduwprijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige thrillerdebuut. In vrijwel al zijn boeken spelen duistere en bovenaardse krachten een grote rol. ‘Ik heb persoonlijk veel ervaringen opgedaan die moeilijk te verklaren zijn’, aldus Hupsel. 

Lees verder op boekenkrant.com 

---

Non-Fictie

Benali heeft de smaak te pakken

Met zijn vrouw Saida Nadi-Benali schreef Abdelkader Benali een Marokkaans huis- tuin- en keukenkookboek: Casa Benali. ‘Het idee voor dit boek ontstond tijdens de presentatie van mijn boek Bad Boy,’ vertelt Benali.

Lees verder op boekenkrant.com 

---
Postume rehabilitatie

Postume rehabilitatie

Altijd is aangenomen dat Oranjedoelman Wim Landman de eerste Nederlandse profvoetballer was die ooit werd omgekocht. Jan D. Swart twijfelde en deed onderzoek naar de eerste matchfixingzaak in het Nederlandse voetbal. 

Lees verder op boekenkrant.com 

---

Jeugd

Dan Brown voor jongeren

Dan Brown voor jongeren

Blockbusters is een nieuwe boekenserie van kunstkenner Manon Berns, die het beste beschreven kan worden als ‘Dan Brown voor jongeren’. In elk boek staat een beroemd kunstwerk of schilder centraal in een heel spannend verhaal. Het eerste deel, Het Picasso Mysterie, verschijnt in mei en is tijdelijk verkrijgbaar voor slechts € 7,50. 

Lees verder op boekenkrant.com 

---
Nieuwe titel: Ik zal je vinden

Nieuwe titel: Ik zal je vinden

Amsterdam, 1943. In de waanzin van de oorlog zorgt Hannelore voor een klein lichtpuntje: ze is een vinder en weet op slimme manier de zwarte markt voor zich te laten werken, waardoor ze vraag en aanbod bij elkaar brengt. 

Lees verder op boekenkrant.com 

---

Strips

Pop-up Parijs

Pop-up Parijs

Zo ontluikend zag je Parijs nog nooit, tenzij in het echt misschien. Het uitvouwbare, zwart-witverhaal Hier in Parijs is in de eerste plaats geschikt voor de allerkleinsten, maar voor wie graag eens in een boek verdwijnt kan dit evenzeer prettig zijn. Het 3D-prentenboek Hier in Parijs van Ramona Bãdescu en Joëlle Jolivet is een prentenboek om van te smullen.

Lees verder op boekenkrant.com 

---
Gewaagd sprookje kruipt onder de huid

Gewaagd sprookje kruipt onder de huid

Krachtig tekenwerk en een treffend verhaal leveren een overtuigende grafische roman. Er was eens een slagersdochter: Mhulan ‘Mhusha’ Shakhang, die last had van rode vlekken op haar lijf. Een kwade demoon zou bezit hebben genomen van haar lichaam. Veel mensen proberen haar tevergeefs te helpen. 

Lees verder

---
Boekenkrant op Facebook nu definitief verhuisd

Volg ons op Facebook

Volg je het laatste Boekenkrant-nieuws via

Facebook
? Je kunt ons vinden via www.facebook.com/deboekenkrant.
---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 30 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogeljik om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar info@uhb.nl ovv “Boekenkrant abonnement” .

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 1 juni verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant. Adverteren? Stuur een mail naar info@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com