Pop-up Parijs

Zo ontluikend zag je Parijs nog nooit, tenzij in het echt misschien. Het uitvouwbare, zwart-witverhaal Hier in Parijs is in de eerste plaats geschikt voor de allerkleinsten, maar voor wie graag eens in een boek verdwijnt kan dit evenzeer prettig zijn.

Het 3D-prentenboek Hier in Parijs van Ramona Bãdescu en Joëlle Jolivet is een prentenboek om van te smullen. Rechttoe rechtaan word je door de Franse hoofdstad gegidst door Bãdescu, een Roemeens-Italiaanse actrice, zangeres, model én schrijfster van reeds een tiental kinderboeken. De Franse illustrator Jolivet heeft inmiddels verschillende kleurboeken voor volwassenen op haar naam staan. Gedetailleerde linosneden, ingekleurd met zwarte inkt, zijn haar handelsmerk en maken de tekeningen robuust en mooi. Ze weet perfect het bonte, de chaos, maar ook het charmante en pittoreske in haar tekeningen te vatten.
Het mag duidelijk wezen dat Hier in Parijs ter stadspromotie dient en een jong publiek beoogt. Al kennen de beoogde lezers woorden als caleidoscopisch en de achttien bekenden die op begraafplaats Père Lachaise rusten wellicht niet. Erg meeslepend of poëtisch kun je de tekst niet noemen; daarvoor telt die te veel opsommingen. Hier in Parijs leest dan ook als een reisgids: informatief, duidend en aanwijzend. Alle afgebeelde plaatsen – geen toeristische trekpleister ontbreekt – worden benoemd in zowel doorlopende tekst als onderschriften. Verrassend mooi, zo’n opvouwbare stad. Jawel, pop-up is hip, ook in boekvorm. Noemenswaardig is de Eiffeltoren die omhoog schiet. Hopla, daar gaat ook de Notre Dame de lucht in! Dan het Louvre! Ook de sfeervolle metropool of het panorama aan de Seine kan uitgeklapt worden. Dat maakt van Hier in Parijs een leuke kennismaking voor de kleinsten of voor wereldvreemden die de stad niet kennen. Een certificaat voor originaliteit is wel net een brug te ver.

Hier in Parijs

Boekgegevens

Joëlle Jolivet en Ramona Badescu, Hier in Parijs, vertaling: Barbara van Kooten, ­Uitgeverij De Harmonie, ISBN 978 90 761 7449 5 (€ 19,90)

Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant, editie mei 2015

Berichten gemaakt 867

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven