De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 13 januari 2015

---

Het jasje van Bowie

Maandagavond presenteerde Uitgeverij De Harmonie haar nieuwe aanbiedingsfolder in de Kleine Komedie in Amsterdam. En als er een feestje is, zijn wij van de Boekenkrant van de partij.

Het zou een leerzame avond worden; van directeur Jaco Groot leerden we dat Perkamentus is vernoemd naar een Zwolse schilder, Hanco Kolk wees ons erop dat Fatima uit de S1ngle-strips maar één oog heeft en Arjen van Lith vertelde over de gevaren voor je portemonnee wanneer je je kledingstijl probeert aan te passen aan je snor. De award voor de meest indrukwekkende anekdote ging wat mij betreft naar Elly de Waard. Zij bleek verantwoordelijk te zijn voor de grootste moderoof uit de popgeschiedenis toen ze in de jaren zeventig het jasje van David Bowie stal. Sterker nog: ze is nog steeds in het bezit van dit jasje, dat op het podium geshowd werd rondom de schouders van een Harmonie-medewerkster.

Het is mooi om te zien dat op zo’n avond niet alleen de auteurs een podium krijgen, maar dat vooral de boeken tot leven komen. Met behulp van dia’s, muziek, filmpjes en anekdotes wisten de meest uiteenlopende kunstenaars – van Henny Vrienten tot Peter van Straaten – hun verhalen te veranderden in tastbare juweeltjes. En al helemaal dat jasje van Bowie, dat we bijna echt konden aanraken. Stiekem had ik het kledingstuk ook willen stelen – maar ja, ik heb niet dezelfde maat als David. Maar die mooie anekdotes? Die heb ik wel mooi mee naar huis genomen.

Anouk Abels

Eindredacteur Boekenkrant

anouk@boekenkrant.com 

---
Omdat zij niet anders kunnen

Omdat zij niet anders kunnen

Tijdens de kerstvakantie las ik het boek Louis Raemaekers. Met pen en potlood als wapen. Raemakers (1869 – 1956) was politiek tekenaar, cartoonist zo men wil. Zijn belangrijkste werk betrof de Eerste Wereldoorlog. Ontzet door het leed van gewone mensen door de oorlog trok Raemaekers fel van leer tegen het met name Pruisische militarisme. 

Lees verder op boekenkrant.com

---
Boekenkrant start leesclub met 'Pogingen iets van het leven te maken'

Boekenkrant start leesclub met Pogingen iets van het leven te maken

Overal ter wereld keken boekliefhebbers verbaasd op toen Mark Zuckerberg vorige week zijn goede voornemen voor 2015 aankondigde. ‘Mijn uitdaging voor 2015 is om de week een nieuw boek lezen,’ aldus de oprichter van Facebook. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Activiteit van de week:

Writers Unlimited Winternachten Festival 2015

15 - 18 januari

Theater aan het Spui, Den Haag - Op deze 20ste editie van het Writers Unlimited Winternachten Festival optredens van schrijvers vanuit de hele wereld. Van de Engelse Karen Armstrong tot de Ethiopische Maaza Mengiste, van ‘onze’ Abdelkader Benali tot David Grossman uit Israël, van de Surinaamse grande dame Cynthia McLeod tot de jonge Nederlandse Niña Weijers.

Klik hier voor meer informatie.

---

Literatuur

Gezelligheid kent geen leeftijd

Gezelligheid kent geen leeftijd

Van een geheim dagboek verwacht je dat de schrijver eens even de vuile was buiten zal hangen. Tenzij je de vieze onderbroek van Hendrik Groen meetelt, is het tegenovergestelde waar in Pogingen iets van het leven te maken. Er gebeurt niets wereldschokkends, maar tegelijkertijd gebeurt er heel veel. Laat ik beginnen met een waarschuwing: lees dit boek gedoseerd, want de kans op een stuiptrekking van al dat lachen is gevaarlijk groot. 

Lees verder op boekenkrant.com

---
Column Lex Jansen: Kreeft

Column Lex Jansen: Kreeft

Er is een kleine groep Nederlanders voor wie de eerste associatie bij het woord ‘agent’ niets te maken heeft met de Nationale Politie, maar alles met de wereld van de literatuur. Die groep bestaat uit uitgevers en redacteuren, een enkele journalist en auteur. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Spanning

Nieuwe titel: Wat je achterlaat

Nieuwe titel: Wat je achterlaat

Wat als alles waarin je geloofde in duigen valt? Twee vrouwen, twee totaal verschillende verhalen. Maar als ze samenkomen, loopt de spanning steeds hoger op. In het prachtige Dartmoor lijkt Anna een zorgeloos en vrij leven met haar familie te hebben. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Non-Fictie

Unbroken: het ongekende doorzettingsvermogen van Louis Zamperini

Unbroken: het ongekende doorzettingsvermogen van Louis Zamperini

In 1943 stortte het vliegtuig van bommenwerper Louis Zamperini neer in de Stille Oceaan. Zamperini bracht zevenenveertig dagen op een vlot en belandde daarna in een krijgsgevangenenkamp. Laura Hillenbrand, bekend van Seabiscuit, beschrijft Zamperini's levensverhaal in het boek Unbroken. In december was de Boekenkrant bij de persvoorstelling van de verfilming van het boek, geregisseerd door Angelina Jolie. 

Lees verder op boekenkrant.com

---
Goede voornemens? Deze boeken helpen je op weg!

Goede voornemens? Deze boeken helpen je op weg!

Je kent het wel: je hebt in december een flinke lijst goede voornemens aangelegd, maar nu het nieuwe jaar aan is gebroken, blijkt het lastig om elke keer naar de sportschool te gaan, gezond te eten en minder te stressen. Steuntje in de rug nodig? Deze boeken helpen je om van 2015 een succesvol, gezond en memorabel jaar te maken. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Jeugd

Het boek is beter. Henrik Tamm: van Hollywood naar schrijftafel

Het boek is beter. Henrik Tamm: van Hollywood naar schrijftafel

Misschien dat de naam Henrik Tamm je weinig zegt, maar het werk van deze in Zweden geboren kunstenaar ken je wel. Als conceptueel designer werkte hij namelijk mee aan de films rond Shrek en De Kronieken van Narnia. Nu publiceert hij met Ninja Timmy en de gestolen lach zijn eerste jeugdboek.

Lees verder op boekenkrant.com

---
Boekfragment: Doe je oogjes maar dicht

Boekfragment: Doe je oogjes maar dicht

“Als je je oogjes dicht doet, kun je een heleboel vogels zien in alle kleuren van de regenboog,” zegt mama tijger. “Misschien kun je dan wel vliegen.” Kleine tijger strekt zijn pootjes uit. “En als ik nou val?” vraagt hij. “Dan ben ik er om je op te vangen,” zegt mama tijger. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Strips

Boekfragment: Peter's Zeurkalender 2015

Boekfragment: Peter's Zeurkalender 2015

In 2015 kunt u weer genieten van de herkenbare situaties die Van Straaten zo meesterlijk schetst. Met deze Zeurkalender scheurt u zich lachend het jaar door. 

Lees verder op boekenkrant.com

---
Documentaire strips van Jules Calis

Documentaire strips van Jules Calis

Preview van 'Het kan een ander altijd gebeuren, maar jou niet' een documentaire strip van Jules Calis. Jules Calis (1985) studeerde Autonome Beeldende Kunst aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Tijdens zijn studie verdiepte hij zich in de journalistieke strip als medium. 

Lees verder op boekenkrant.com

---
Boekenkrant op Facebook nu definitief verhuisd

Volg ons op Facebook

Volg je het laatste Boekenkrant-nieuws via

Facebook
? Je kunt ons vinden via www.facebook.com/deboekenkrant.
---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 30 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogeljik om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar info@uhb.nl ovv “Boekenkrant abonnement” .

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 2 februari verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant. Adverteren? Stuur een mail naar info@boekenkrant.com voor meer informatie.

---
---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com