De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 9 december 2014

---

Bril

Mijn moeder had in de jaren negentig een enorme leesbril, met glazen die haar halve gezicht bedekten. In 1996 was zo’n onding ongetwijfeld de meest modieuze optie bij de opticien, maar anno 2014 ziet het er wat belachelijk uit. Toch was ik als kleintje compleet gefascineerd door het montuur op mijn moeders neus. Sterker nog: mochten mijn ouders komen te overlijden, dan wilde ik enkel en alleen de leesbril erven. Ik schijn dit letterlijk gezegd te hebben.

Naast het feit dat ik als kind blijkbaar niet vies was van morbide fantasieën over dode ouders en felbegeerde erfstukken, blijft het voor mij de vraag waarom ik zo graag in het bezit wilde komen van die bril. Misschien staat het ding symbool voor mijn eigen liefde voor het boek, die me met de paplepel werd ingegoten door mijn moeder? Of misschien wist ik dat de enorme bril in deze tijd van hipsters en vintagekleding weer helemaal hip en happening zou zijn? Wie het weet mag het zeggen. Ik ben in ieder geval blij dat zowel mijn pa als mijn ma er nog steeds zijn. Al ga ik mijn moeder binnenkort wel eens vragen of ze die oude leesbril nog ergens voor me bewaard heeft…

Anouk Abels

Eindredacteur Boekenkrant

anouk@boekenkrant.com 

---
Gratis boekje Hendrik Groen bij Boekenkrant­-boekhandels

Gratis boekje Hendrik Groen bij Boekenkrant­-

boekhandels

Een roman over een bejaardentehuis klinkt niet al te flitsend. Toch is Hendrik Groens Pogingen iets van het leven te maken een heerlijk verhaal over het leven achter de geraniums. In samenwerking met de Boekenkrant biedt Meulenhoff boekwinkels die de Boekenkrant verspreiden een gratis boekje van Hendrik Groen aan, dat zij deze maand mee kunnen geven aan hun klanten.

Lees verder op boekenkrant.com

---
Schrijfcursus Kerstvakantie bij Magonia – met korting via de Boekenkrant!

Schrijfcursus Kerstvakantie bij Magonia – met korting via de Boekenkrant!

Geen zin in een traditionele kerst? Laat je creativiteit stromen en maak je schrijfambities waar bij Magonia. Onderdeel van de cursus is een masterclass door schrijver Arthur Japin. Schrijf je in voor 15 december via de Boekenkrant en bespaar 50 euro op het cursusgeld.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Activiteit van de week:

Winters Binnen Festival

12 - 14 december

Amsterdam-Noord - Net op het moment dat de winter echt koud en donker wordt, is er het festival Winters Binnen om je te verwarmen. Drie dagen lang theater, muziek en verhalen in huiskamers, winkels, cafés en op andere onverwachte locaties in Amsterdam-Noord. Laat maar komen die winter!

Klik hier voor meer informatie.

---

Literatuur

Iedereen houdt van Hemingway

Iedereen houdt van Hemingway

Sporters, zuipers, zangers, schrijvers: iedereen kan zich op een bepaalde manier vinden in de persoon Ernest Hemingway. Misschien dat het daarom ook zo'n luchtige, vrolijke bedoening is tijdens de Literaire nachtclub, afsluiting van het festival Literaire meesters, dat geheel in het teken van Hemingway stond.

Lees verder op boekenkrant.com

---
De weg naar mannelijkheid

De weg naar mannelijkheid

Na ruim veertig jaar neemt Arjen van Lith een drastisch besluit: om eindelijk alsnog een echte vent te worden, laat hij zijn snor staan. Ongeacht de gevolgen. Dertig dagen lang houdt hij een nietsontziend logboek bij van zijn reis naar mannelijkheid. Hij komt er al snel achter dat die weg bezaaid is met harige obstakels en krullende verleidingen.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Spanning

Homeland 2.0

Homeland 2.0

In De Zwemmer van de Zweedse schrijver Joakim Zander word je als lezer ondergedompeld in de wereld van lobbyisten, juristen en geheim agenten. Een met vaart geschreven debuut dat zowel spannend als gelaagd is. ‘Ik wilde meer schrijven dan alleen een pageturner,’ aldus Zander.

Lees verder op boekenkrant.com

---
Nieuwe titel: Schakel

Nieuwe titel: Schakel

Lezers van Silo zullen in Schakel een aantal vragen beantwoord zien. Waarom leeft de mensheid in een silo? Wie zit er achter dit plan? De antwoorden zijn te vinden in deze spannende en beklemmende roman. Dit deel is ook goed los van Silo te lezen.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Non-Fictie

De ostalgie van Oost-Europa

De ostalgie van Oost-Europa

De Boekenkrant-redactie gaat op vakantie. We lezen een reisgids. In hoeverre worden we overgehaald om naar de betreffende bestemming af te reizen? Deze maand: Het Oostblokboek, samengesteld door Hellen Kooijman en Guido van Eijck. ‘Een reis langs de sporen van het communistische verleden,’ aldus de ondertitel.

Lees verder op boekenkrant.com

---
Zuid-Afrika verschenen in reisgidsenserie Insight Guides

Zuid-Afrika verschenen in reisgidsenserie Insight Guides

Uitgeverij Cambium heeft in haar serie Insight Guides een volledig nieuwe Nederlandstalige editie van Zuid-Afrika uitgebracht. De 384-pagina’s tellende reisgids gaat uitvoerig in op onder andere de geschiedenis, bevolking, cultuur, politiek en economie, natuur, kunst en de keuken van Zuid-Afrika.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Jeugd

Boekfragment: MainStreet. Een onverwacht spannende vakantie

Boekfragment: MainStreet. Een onverwacht spannende vakantie

Romy en haar vriendinnen sparen al het hele jaar om voor het eerst met elkaar op vakantie te kunnen. Nu de zomervakantie dichterbij komt, is het nog niet zo makkelijk kiezen! Wordt het shoppen, surfen of feesten? Parijs. Spanje of Terschelling? Uiteindelijk kiezen ze voor de Teen Ranch in Schotland: een oud landhuis waar ze helemaal voor zichzelf moeten zorgen.

Lees verder op boekenkrant.com

---
Wie heeft het op Lynn gemunt?

Wie heeft het op Lynn gemunt?

Lynn wordt na een avondje shoppen als uit het niets van haar fiets gerukt, in elkaar geslagen en ze belandt in het ziekenhuis. De volgende dag kan Lynn zich bijna niets meer van het voorval herinneren, en dan beginnen de vragen. Waarom zij? Wat is er precies gebeurd? Wie was het?

Lees verder op boekenkrant.com

---

Strips

In de schaduw van de Twin Towers

Het is een lange tijd stil geweest rond de strip Soda. Deel 12, Code Apocalyps, stamt uit 2005. Een traag producerende scenarist en een tekenaar die zijn heil elders zocht leek het einde van deze humoristische avonturenstrip te betekenen. Onlangs verscheen dan eindelijk het dertiende deel van Soda dat zich afspeelt in het New York dat nog altijd 11 september 2001 probeert te verwerken.

Lees verder op boekenkrant.com

---
Nostalgie in stripvorm

Nostalgie in stripvorm

Het Friese kinderboek Afke’s Tiental (1900) werd in de jaren negentig verstript door Dick Matena. Zijn versies van de semi-autobiografische verhalen van Nienke van Hichtum, die toen in de Donald Duck te lezen waren, zijn recentelijk in boekvorm verschenen. Afke’s Tiental speelt zich af rond 1900 en gaat over een groot, arm, Fries boerengezin.

Lees verder op boekenkrant.com

---
Boekenkrant op Facebook nu definitief verhuisd

Volg ons op Facebook

Volg je het laatste Boekenkrant-nieuws via

Facebook
? Je kunt ons vinden via www.facebook.com/deboekenkrant.
---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 30 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogeljik om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar info@uhb.nl ovv “Boekenkrant abonnement” .

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 5 januari verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant. Adverteren? Stuur een mail naar info@boekenkrant.com voor meer informatie.

---
---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com