De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 22 december

---

Hoogtepunten en mottenballen

Hoewel we nu allemaal vooral vooruitkijken naar het voorjaar, is december ook de maand om terug te blikken op het afgelopen jaar. Zo woonde ik in maart voor het eerst het Boekenbal bij, al had ik toen nog geen idee dat dat voor mij qua evenementen het hoogtepunt van het jaar zou worden. Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden, een ander leven bijna, hoe we rebels doch stijlvol gekleed samenkwamen in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Handen schudden was toen al uit den boze, maar van de anderhalvemeterafstand-regel had nog niemand gehoord.
Als het gaat om boeken, zou mijn hoogtepunt weleens de roman kunnen zijn die ik op dit moment aan het lezen ben: Het leven speelt met mij van David Grossman. Ik las nog niet eerder een boek van deze Israëlische schrijver, en was meteen erg positief verrast door zijn schrijfstijl. Hij neemt je volledig mee in de gedachten van de hoofdpersoon, die het verhaal van haar oma en haar moeder vertelt. De personages worden tot leven gebracht met een psychologisch vernuft dat je niet vaak tegenkomt. Mijn favoriete zin tot nu wordt uitgesproken door de excentrieke oma van de vertelster, die met een accent spreekt: ‘Ach welja, (…) oma wordt uit mottenballen gehaald.’

Laten we hopen dat we het jaar 2020 gauw in de mottenballen kunnen stoppen.
Fijne feestdagen gewenst!

Mirjam Mulder
Redacteur Boekenkrant
mirjam@boekenkrant.com

---
Help de boekhandels staande te houden

Help de boekhandels staande te houden

Lokale boekhandels vinden allerlei manieren om overeind te blijven ondanks de nieuwe  lockdown. Veel van hen bezorgen nu bij klanten aan huis, wat een hoop positieve reacties  oplevert. Om hen te steunen, is het nu belangrijker dan ooit om bij je lokale boekhandelaar je bestellingen te doen. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Boekenkrant-leesclub

Volgend jaar begint de Boekenkrant alweer aan zijn vijftiende jaargang, en dat jubileum moet natuurlijk gevierd worden! In 2021 willen wij daarom een aantal online leesclubs gaan organiseren voor onze Boekenkrant-lezers. Jullie dus! In januari trappen we af met Utopia Avenue van David Mitchell.  

Lees verder op boekenkrant.com

---

Boekpresentaties tijdens corona: ‘Een filmpje roept emotie op’

Toen bleek dat Cees Bolle zijn nieuwe dichtbundel De reikwijdte neemt toe niet kon presenteren, kwam hij met een nieuw idee. Hij ging op pad en filmde de plekken waar zijn gedichten thuishoren. Oorlogsmonument ‘de verwoeste stad’ in Rotterdam komt voorbij, maar ook ‘gewoon’ een boom of een treinspoor. Op deze manier weet Cees Bolle een beeld bij zijn gedichten te scheppen, met een indrukwekkend resultaat.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Literatuur

Recensie: Een punt lijkt het verboden leesteken

Als er een boek was om naar uit te kijken, dan wel de nieuwste van Marieke Lucas Rijneveld. Met haar vorige boek De avond is ongemak sleepte zij als eerste Nederlander de International Booker Prize in de wacht voor het beste in het Engels vertaalde boek. Net als in die roman draait het in Mijn lieve gunsteling om een obsessieve hoofdpersoon.  

Lees verder op boekenkrant.com

---

Nieuwe titel: Zo tedere schade...

Zo tedere schade… is een charmante roman over verlies en het vinden van nieuwe liefde. Is een onopgeloste moord voldoende afleiding voor een rouwende echtgenoot?  

Lees verder op boekenkrant.com

---

Spanning

Recensie: De start van het eeuwige leven

Trendwatcher Steven van Belleghem schrijft, na een groot aantal managementboeken, zijn fictiedebuut Eternal. Een verhaal dat zich afspeelt over ruim twintig jaar, wanneer we zelfrijdende auto’s hebben, virtuele butlers die het dagelijks leven makkelijker maken en we naast COVID-19 ook COVID-20, -21 en -22 hebben overleefd.  

Lees verder op boekenkrant.com

---

Jeugd

Boekfragment: trakteren met nijntje

Hoera, nijntje is jarig! In twee verhalen volgen we nijntje die op school trakteert en thuis haar feestje viert. Chef-kok en vader Samuel Levie creëerde twintig gezonde(re) en eenvoudige recepten bij deze verhalen om te trakteren en om thuis een spetterend feestje te vieren.  

Lees verder op boekenkrant.com

---

Non-fictie

Boekfragment: Vorsten van Albion

In deze epische geschiedenis vol moed, bedrog en ambitie brengt Dan Jones de dynastie in beeld die regeerde voordat de Tudors aan de macht kwamen. De Plantagenets brachten de beste en de slechtste koningen van Engeland voort. Wie waren de Plantagenets?

Lees verder op boekenkrant.com

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 7 januari verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant.

Adverteren in de volgende editie? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com