Boekenkrant Nieuwsbrief - 9 juni 2020

---

Uitgeleend

Mijn dag begon vanochtend goed toen ik het nieuwsbericht van de NOS las dat iemand een boek had ingeleverd bij de bibliotheek dat bijna veertig jaar geleden was uitgeleend. Gelukkig voor die persoon is de maximale boete vijf euro, anders zou die zijn opgelopen tot 1530,75 euro. Naast de vele vragen die dit voorval oproept – Waarom het boek alsnog terugbrengen? Heeft de persoon het wel uitgelezen? – bracht het ook vele herinneringen bij mij naar boven, aan uitleenbonnetjes, vakanties en de stress om een boek op tijd uit te lezen.

Zo had ik ooit The Handmaid’s Tale van Margaret Atwood uit de bibliotheek geleend. Ik wist van tevoren nog niets over het boek, en vond het eerst maar een raar verhaal. Toen het me halverwege toch had gegrepen, was mijn uitleentijd alweer verlopen. Ik het probeerde te verlengen, maar het bleek gereserveerd te zijn. Ik leverde het boek in en bleef zitten met een cliffhanger. Zal Offred ooit haar gezin terugzien? Ik weet het nog steeds niet. Vervolgens heb ik er jaren niet meer aan gedacht, tot ik vanochtend dat opmerkzame nieuwsbericht las. Misschien ga ik toch maar eens kijken of het boek weer beschikbaar is.

Mirjam Mulder

Redacteur Boekenkrant

mirjam@boekenkrant.com

---
Boekenkrant-schrijfwedstrijd: Contactverlies

Boekenkrant-schrijfwedstrijd: Contactverlies

Het verhaal 'Contactverlies' van Anoniem (naam bekend bij de redactie) is één van de vijf genomineerde verhalen voor de Boekenkrant-schrijfwedstrijd. De schrijver werkt in een zorginstelling en probeert met dit verhaal de verwarrende belevingswereld van een van de cliënten te vangen. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Literatuur

Interview: Eva Meijer

Plotseling kronkelt er een nieuwe rivier door Koraalboom. Door zijn grillige en veranderende vorm kan de bevolking er moeilijk mee leren leven, bruggen kunnen niet gebouwd worden. Eva Meijer schreef met De nieuwe rivier een roman over de band tussen mens en natuur, verweven met een vleugje mysterie. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Jeugd

Boekfragment: Fred het (heel erg eigenwijze) hert

Boekfragment: Fred het (heel erg eigenwijze) hert

Fred is vijf jaar en dat gaan we vieren! Fred het (heel erg eigenwijze) hert is er nu ook in schattige mini-versie (13,5 X 11 cm)! In dit boek vraagt Fred het Hert zich af waarom hij eigenlijk in een bos woont.  

Lees verder op boekenkrant.com

---

Spanning

Recensie: Onmacht

Sarah Bovens werkt in Den Haag als speechschrijver van minister van Beurzen. Sinds het verlies van haar zoontje probeert ze haar leven weer op de rit te krijgen. Als ze de kans krijgt om voor een fameus spreekvaardigheidsbureau een driedaagse cursus te volgen, grijpt ze die met beide handen aan. Maar het chique instituut herbergt ook een groot geheim. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Non-fictie

Artikel: twee boekhandelaars met een filosofische tip

Omdat het de Maand van de Filosofie is, vroegen we twee enthousiaste boekhandelaars naar hun filosofische boekentip. Bart Jansen van boekhandel Verkaaik in Gouda en Margreet de Haan van boekhandel 't Spui in Vlissingen vertellen je graag over een bijzonder boek.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Boekfragment: In dienst van de nazi's

Een uniek boek over daders in de Tweede Wereldoorlog, gewone mensen als gewelddadige collaborateurs. Tegen het einde van 1943 draaide de destructiemachinerie van het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau op volle toeren. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Volg je ons al op social media?

• facebook.com/deboekenkrant

• twitter.com/boekenkrant

• instagram.com/boekenkrant

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 6 juli verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant.

Adverteren in de volgende editie? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com