Boekenkrant Nieuwsbrief - 26 mei 2020

---

Net als fruit

Er zijn weinig momenten zo teleurstellend als wanneer je in een sappig ogend stuk fruit bijt, en het nog volstrekt onrijp blijkt te zijn. Anderzijds kan een onaantrekkelijk stuk fruit juist verrassend lekker zijn; zo leerde ik laatst dat je een kiwi met schil en al kunt eten (mijn devies: neem dan wel een gele kiwi, die zijn minder harig). Zelfs de champignons die mijn vader in een schoenendoos in de schuur had gegroeid, bleken bijzonder smaakvol.

Hetzelfde geldt voor boeken. Als redacteur van de Boekenkrant merk ik vaak dat hoe sterker een boek wordt aanbevolen door de tekst op de cover, hoe groter de kans is dat het de recensent wat teleurgesteld achterlaat. Andersom werkt vaak beter. Zo schrijft recensent Jacomijn in de komende Boekenkrant: ‘Door de indeling en de vormgeving lijkt het om een droog naslagwerk over herinneringserfgoed te gaan, maar Oog in oog met Paramaribo is zo veel meer dan dat.’ Een boek dat even prachtig is als de cover belooft, is Als je de stilte ziet van Thomas Verbogt. Mijn favoriete zin: ‘Soms zit ik uren voor het raam, kijk uit over het water, naar een verte die van mij is.’ Daar kan geen kiwi tegenop.

 

Mirjam Mulder

Redacteur Boekenkrant

mirjam@boekenkrant.com

---

De nieuwe Boekenkrant verschijnt op 2 juni

In juni kunnen we de zomer al ruiken, en die wordt ook dit jaar traditiegetrouw ingeluid met de Spannende Boeken Weken. Deze editie spreken wij dan ook met M.J. Arlidge, de Britse meester van het misdaadgenre, die het geschenk schreef: Wat jij niet ziet

Lees verder op boekenkrant.com

---
Boekenkrant-schrijfwedstrijd: de nominaties

Boekenkrant-schrijfwedstrijd: de nominaties

Toen wij anderhalve maand de eerste editie van de Boekenkrant-schrijfwedstrijd lanceerden, hadden we geen idee hoeveel reacties we konden verwachten. Meteen na de lancering druppelden de eerste verhalen al binnen, en dat bleef maar doorgaan! Maar liefst 77 thuisschrijvers deden mee aan de wedstrijd. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Literatuur

Column Lex Jansen: Kijkers en lezers

Column Lex Jansen: Kijkers en lezers

Al vanaf het prille begin van de cinematografie bestaat er een warme band tussen literatuur en film. Net als schrijvers zijn filmers in de eerste plaats verhalenvertellers. Over boeken wordt als aanbeveling vaak gezegd dat ze filmisch geschreven zijn. In mijn tijd als uitgever van De Arbeiderspers zijn er verschillende verfilmingen geweest van titels die bij ons in boekvorm waren verschenen. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Jeugd

Interview: Arend van Dam

Arend van Dam heeft een druk jaar: hij is gevraagd om het Kinderboekenweekgeschenk te schrijven, werkt ondertussen aan een jeugdboek en in maart is er ook nog een nieuw boek van zijn hand verschenen. Ik spreek de jeugdboekenauteur over Hoe fel de zon ook scheen, dat de Tweede Wereldoorlog voor kinderen kleur geeft.

Lees verder op boekenkrant.com

Boekfragment: De ijzige verloofde

Een adembenemende wereld met zwevende arken en familieclans vol intriganten… Treed binnen in een fabelachtig universum waar je voor altijd wilt blijven!

Lees verder op boekenkrant.com

---

Non-fictie

Boekfragment: De laatste getuigen

Unieke verhalen, 75 jaar na dato. Vijftien personen die de Tweede Wereldoorlog zelf hebben meegemaakt: een boek met authentieke, unieke en krachtige verhalen. Hoe was het om als kind of tiener op te groeien in de lange jaren van Holland onder het hakenkruis?  

Lees verder op boekenkrant.com

---

Volg je ons al op social media?

• facebook.com/deboekenkrant

• twitter.com/boekenkrant

• instagram.com/boekenkrant

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 2 juni verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant en van onze filosofiespecial de BKFilosofie.

Adverteren in de volgende editie? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com