Boekenkrant Nieuwsbrief - 12 mei 2020

---

Memorabel

Een boek kun je niet beoordelen op zijn cover, maar wel op zijn eerste zin. Na het lezen van vele ingezonden manuscripten tijdens een stage bij een uitgeverij, wist ik vaak na de beginzin al of het een duidelijke ‘nee’ was of een ‘misschien’. Het manuscript dat begon met ‘Ik werd badend in het zweet wakker’ belandde dan ook linea recta op de ‘nee’-stapel. Goede eerste zinnen kunnen heel memorabel zijn. Zo kan ik die van Virginia Woolfs bekendste roman nog steeds uit mijn hoofd opzeggen – ‘Mrs. Dalloway said she would buy the flowers herself’ – en heb ik ooit het eerste dagboek van Hendrik Groen gekocht na het lezen van de eerste zin: ‘Ik hou ook komend jaar niet van bejaarden.’

Een aantal weken geleden zijn wij gestart met een schrijfwedstrijd voor korte verhalen. Een van de dingen waar wij op letten bij het beoordelen van de inzendingen, zijn de beginzin en de slotzin. Bij korte verhalen in het bijzonder is die laatste van groot belang: deze moet een echte uitsmijter zijn. Dat is een belangrijke les die ik heb geleerd tijdens mijn opleiding aan de VertalersVakschool. Bij het vertalen van korte verhalen verdienen die zinnen altijd extra aandacht: ze moeten staan als een huis. Zo hebben we eens een hele avond gediscussieerd over de laatste woorden van een verhaal van Luigi Pirandello: ‘e buonanotte’. Twee ogenschijnlijk simpele woorden, die echter niet alleen een letterlijke uitsmijter van het verhaal zijn, maar er ook meerdere symbolische lagen van blootleggen. Vertaal je die simpelweg met ‘en welterusten’, en het verhaal zal niemand lang bijblijven. En dat terwijl het over een wandelende dode gaat.

 

Mirjam Mulder

Redacteur Boekenkrant

mirjam@boekenkrant.com

---

De nieuwe BKFilosofie verschijnt op 2 juni

De nieuwe editie van de BKFilosofie verschijnt op 2 juni 2020. De inhoud sluit aan bij het thema van de Maand van de Filosofie: ‘Het uur van de waarheid’. In 2020 onderzoeken we het thema ‘Waarheid’. Filosoof Alicja Gescinska neemt hierin het voortouw als auteur van het essay van de Maand van de Filosofie.

Lees verder op boekenkrant.com

---
Boekenkrant lanceert schrijfwedstrijd

Boekenkrant lanceert schrijfwedstrijd

Zoek jij een nieuwe uitdaging, of heb je juist een uitlaatklep nodig? Doe mee met onze schrijfwedstrijd en maak kans op een publicatie in de Boekenkrant!

Lees verder op boekenkrant.com

---

Literatuur

Interview: Alice Hoffman

Het is 1941 en de Joods-Duitse Hanni Kohn staat voor een onmogelijke beslissing: de enige manier om haar twaalfjarige dochter Lea te redden, is door haar weg te sturen. Ze roept de hulp in van Ettie, de intelligente dochter van de rabbijn, en samen scheppen ze een magisch Joods wezen: een golem.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Jeugd

Boekfragment: Fred en de rare vogel

In dit kakelverse nieuwe deel loopt Fred een rare vogel tegen het lijf, eentje die nog wat opvoeding gebruiken kan, want er komen wel heel rare woorden uit zijn bekje.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Non-fictie

Recensie: Alles! En wel nu!

Woodstock, Provo, de Parijse studentenrevolte, de Maagdenhuisbezetting en voor het eerst naakt op tv. Historicus Piet de Rooy probeert met zijn boek Alles! En wel nu! orde te scheppen in de gebeurtenissen van een woelig decennium. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Door de juiste voeding je hormonen in balans en meer energie

Voel je je niet fit? Ben je te zwaar, extreem hongerig vlak voor je menstruatie of slaap je slecht? Neem je voeding eens onder de loep! Voeding heeft een grote invloed op je hormonen. Door je dagelijkse voeding te veranderen kun je je hormonen in balans brengen.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Volg je ons al op social media?

• facebook.com/deboekenkrant

• twitter.com/boekenkrant

• instagram.com/boekenkrant

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 2 juni verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant. 

Adverteren in de volgende editie? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com