Boekenkrant Nieuwsbrief - 24 maart 2020

Uitweg

Ik heb zo het donkerbruine vermoeden dat er na dit jaar een hele reeks nieuwe woorden aan het woordenboek moet worden toegevoegd die met corona- beginnen. Naast de alomtegenwoordige coronamaatregelen heb ik ook al meerdere keren het begrip ‘coronamoeheid’ langs horen komen. Van dat laatste begin ik ook al aardig last te krijgen. Het is natuurlijk logisch dat alles nu in het teken van deze pandemie staat, maar het doet mij in ieder geval wel snakken naar wat afleiding. Dat is ook bij ons op de redactie een dilemma: in hoeverre laten we de huidige situatie terugkomen in de april-editie van de Boekenkrant? Het blijkt vrijwel onmogelijk om het er níét over te hebben. Zelfs mij lukt het niet om deze column coronavrij te houden.

Gelukkig bieden boeken nu een uitweg. Waar verhalen altijd al een manier waren om aan het alledaagse leven te ontsnappen, worden ze nu wel heel letterlijk een manier om buiten de deur te komen, zonder daadwerkelijk je huis te verlaten. Zelf ben ik begonnen in de lijvige roman Achterland van Téa Obreht, die je meeneemt naar het Arizona van eind negentiende eeuw. Een boek dat een zowel realistisch als magisch beeld schetst van het Wilde Westen – verder van mijn huis in Utrecht kan haast niet. Dat is wellicht een van de positieve kanten van deze hele situatie: er lijkt een hernieuwde waardering voor boeken te zijn ontstaan. Of dat ook hierna nog zijn vruchten zal afwerpen? De tijd zal het leren. Voorlopig heb ik gelukkig nog een hele boekenkast vol afleiding.

 

Mirjam Mulder

Redacteur Boekenkrant

mirjam@boekenkrant.com

---

De nieuwe Boekenkrant verschijnt op 6 april

In de april-editie van de Boekenkrant bespreken we boeken die iedereen kan lezen in tijden van zelfisolatie. Stel dat het coronavirus nog een tijd voortduurt, dan hebben we boekentips genoeg! Zo spreken we onder meer met Thomas Verbogt over zijn nieuwe roman, waarvan de titel op slag een andere lading krijgt: Als je de stilte ziet.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Literatuur 

Interview: Dido Michielsen

Adembenemende landschapsbeschrijvingen en miraculeuze aspecten uit de oosterse belevingswereld. Lees Heren van de thee van Hella S. Haasse of De stille kracht van Louis Couperus en je leert hoe de Nederlanders naar Indonesië keken. De roman Lichter dan ik schreef Dido Michielsen vanuit een heel ander perspectief: dat van een jonge Javaanse vrouw.   

Lees verder op boekenkrant.com

---

Boekfragment: Kom Atir kom

Kom Atir kom is een historische roman, gebaseerd op de voetreis uit 1827 van de eerste giraffe in Frankrijk, een diplomatiek geschenk van de pasja van Egypte aan Koning Karel X. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Spanning

Recensie: Dans om de troon

Toen ik Engels studeerde, had ik een vak dat Old and Middle English heette. Daarvan is me met name één ding bijgebleven: in 1066 vond de Slag bij Hastings plaats waarbij Willem de Veroveraar overwon. Het staat in m’n geheugen gegrift en wie had gedacht dat die kennis me nog eens van pas zou komen?

Lees verder op boekenkrant.com

---

Non-fictie

Van klacht naar kans: de dokter houdt je ziek

Van klacht naar kans is de nieuwe visie op klachten van dwarsdenkende huisarts Juriaan Galavazi. De reguliere geneeskunde is en blijft de basis, maar Juriaan geeft de mogelijkheid om breder naar klachten te kijken.

Lees verder op boekenkrant.com

---
Recensie: Dochters van China

Recensie: Dochters van China

Aan de hand van drie bijzondere vrouwen neemt Jung Chang je mee naar het China van 1912 tot 2003. Tegen het decor van de republiek ten tijde van Sun Yat-sen, Chiang Kai-shek en Mao Zedong beschrijft zij de levens van de invloedrijke zussen Soong in het boek Dochters van China.

Lees verder op boekenkrant.com

---
Nieuwe titel: Socrates op de fiets

Nieuwe titel: Socrates op de fiets

Bereid je alvast voor op de Maand van de Filosofie met Socrates op de fiets van topwielrenner en filosoof Guillaume Martin. Topwielrenner Guillaume Martin werd in 2019 twaalfde in de Tour de France. En hij is filosoof. Die combinatie vinden mensen soms moeilijk te begrijpen. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Volg je ons al op social media?

• facebook.com/deboekenkrant

• twitter.com/boekenkrant

• instagram.com/boekenkrant

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 36 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 6 april verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant. 

Adverteren in de volgende editie? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com