Boekenkrant Nieuwsbrief - 18 maart 2020

---

De Boekenkrant werkt thuis 

In deze vreemde tijden van een rondgaande besmettelijke griep en zelfisolatie zitten veel meer mensen thuis. De meeste personen kunnen gelukkig thuiswerken, want bedrijven compleet stilleggen is geen optie. Zo ook de Boekenkrant! De redactie heeft besloten al het werk mee naar huis te nemen en telefonisch met elkaar te overleggen. We willen uiteraard dat jullie, de lezers, straks weer kunnen genieten van de boekentips die in de april-editie komen. 

In het boekenvak zijn deze week een paar campagnes van start gegaan: de boekhandel roept de klanten op om lokaal te blijven kopen (ook online!) en de CPNB heeft de slogan ‘Zit je thuis vandaag? Gelukkig kun je daar ook veel beleven. Met een boek!’ gelanceerd. Op sociale media gaat de hashtag #ikleesthuis rond, bedacht door Kinderboekenambassadeur Manon Sikkel. Zo deelt iedereen gemakkelijk zijn boekentip en zijn we virtueel toch bij elkaar. 

Een klein bijkomend voordeel van de hele situatie is wel dat de bibliotheek gesloten is en ik mijn dikke boek dus niet snel hoef in te leveren. Nu kan ik het rustig uitlezen, maar eerst moet de volgende Boekenkrant natuurlijk af!

Mireille Bregman

Redacteur Boekenkrant

mireille@uhb.nl

---

De nieuwe Boekenkrant verschijnt op 6 april

In de april-editie van de Boekenkrant bespreken we boeken die iedereen kan lezen in tijden van zelfisolatie. Stel dat het coronavirus nog een tijd voortduurt, dan hebben we boekentips genoeg! Zo spreken we onder meer met Thomas Verbogt over zijn nieuwe roman, waarvan de titel op slag een andere lading krijgt: Als je de stilte ziet.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Literatuur

Artikel: Leon & Juliette

Annejet van der Zijl heeft met Leon & Juliette een historisch Boekenweekgeschenk voor 2020 geschreven. Net als het grootste gedeelte van haar oeuvre, van Sonny Boy tot De Amerikaanse prinses, is ook dit een literair non-fictiewerk, waarin Van der Zijl als een ware archeologe een liefdesverhaal reconstrueert tegen een harde historische achtergrond.  

Lees verder op boekenkrant.com

---

Boekfragment: Lieve Edward

Lieve Edward van Ann Napolitano is een verhaal dat je niet meer loslaat. Wie ben je als je alles bent kwijtgeraakt? Bij de hoofdingang van het ziekenhuis staat hij op uit de rolstoel en krijgt krukken aangereikt. Langzaam loopt hij tussen Lacey en John in naar de auto. Hij is zich op een nieuwe manier bewust van de aanwezigheid van zijn oom en tante. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Jeugd

Recensie: De Torenclub en het geheim van de grafheuvel

Waar veel jeugdboeken zich tegenwoordig ofwel in een andere wereld, ofwel in een ander land afspelen, brengt Marianne van der Wal haar debuut De Torenclub en het geheim van de grafheuvel in een uitgestorven dorpje in de Veluwe tot leven. Een welkome afwisseling. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Non-fictie

Interview: Özcan Akyol

Het omslag van Özcan Akyols Boekenweekessay Generaal zonder leger is veelbetekenend: de rijen lege stoelen lijken een schrijnend symbool voor de status van literatuur in onze maatschappij. Van de leegloop van boekhandels, de ontlezing van jongeren tot het gebrek aan schrijvers die ‘verder kijken dan hun navel’. Kunnen we het tij nog keren? Ja, denkt de auteur, maar dan moeten we de ware problemen wel onder ogen durven te zien. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Recensie: De zonen van Bruce Lee

Bruce Lee, wie kent hem niet? De kungfu-kunstenaar had en heeft wereldwijd miljoenen bewonderaars. Schrijver Alex Boogers is meer dan een fan; hij ziet Bruce Lee als een vaderfiguur en laat in zijn nieuwe roman De zonen van Bruce Lee op indrukwekkende wijze zien waarom.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Centrale Bibliotheek Utrecht is verhuisd

De afgelopen jaren hebben bibliotheken bewezen dat zij een van de meest innovatieve spelers in het boekenvak zijn. De Centrale Bibliotheek van Utrecht waagt nu ook de sprong: op 13 maart verhuist zij van de Oudegracht naar het voormalige Postkantoor op de Neude. Een monumentaal gebouw dat vele nieuwe mogelijkheden met zich meebrengt. Ik sprak met directeur Ton van Vlimmeren en kreeg alvast een rondleiding door het pand. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Volg je ons al op social media?

• facebook.com/deboekenkrant

• twitter.com/boekenkrant

• instagram.com/boekenkrant

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 36 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 6 april verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant met als bijlage de BKFilosofie.

Adverteren in de volgende editie? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com