Boekenkrant Nieuwsbrief - 30 juli 2019

---

Vogelboeken

Net als iedere student sluit ook ik mijn studie af met een scriptie. Deze kroon op vier jaar academisch zwoegen houdt mij nu al maanden in zijn greep. Afgelopen week sprak ik een vriendin die in hetzelfde schuitje zit. Zij vertelde mij over haar bibliografie van vogelboeken uit de afgelopen twee eeuwen. Met de vele tripjes die ze maakt naar archieven en de Koninklijke Bibliotheek kun je wel stellen dat het een ambitieuze klus is. Desondanks biedt het je een bijzonder inkijkje in de geschiedenis.

Want in tweehonderd jaar aan boeken gebeurt veel. Het lezen van een negentiende-eeuws boek vind ik al een beleving op zich door de enorme veranderingen in de Nederlandse taal. Maar ook grote ingrijpende gebeurtenissen als de Tweede Wereldoorlog hebben hun weerslag gehad op de boekenwereld: papierschaarste en censuur brachten de productie een tijd lang haast tot stilstand. Nog opvallender is hoe de opkomst van de fotografie als rode draad door de geschiedenis van het boek loopt. Werden boeken voorheen enkel aangekleed met tekeningen, kwamen daar langzamerhand de eerste zwart-witfoto’s bij. Weer later verschijnen ook de voor ons zo vanzelfsprekende kleurenfoto’s.

Zo leer ik maar weer dat het weidse aanbod aan rijkelijk geïllustreerde boeken waar ik mee opgroeide lang niet altijd gewoon was.

Linda Albers

Redacteur Boekenkrant

linda@uhb.nl

---

Literatuur

Interview: Niña Weijers

In Kamers antikamers, de nieuwe roman van Niña Weijers, speelt het verhaal een ondergeschikte rol. Het vrouwelijke personage heeft meerdere identiteiten, waardoor Weijers de lezer uitdaagt de samenhang tussen gebeurtenissen te begrijpen. Als iets dit boek typeert, dan is het wel de eindeloze zoektocht naar betekenis.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Recensie: Het onwaarschijnlijke en droevige lot van Ivan en Ivana

De terroristische aanslag op het hoofdkantoor van het satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs vormde de inspiratie voor Het onwaarschijnlijke en droevige lot van Ivan en Ivana, de nieuwe roman van Maryse Condé. Een verhaal over een tweeling, die niet met en niet zonder elkaar kan leven, en over radicalisering.

Lees verder op boekenkrant.com

---
Column Lex Jansen: Herinneringen aan Maria Goos

Column Lex Jansen: Herinneringen aan Maria Goos

Tijdens de Utrechtse filmdagen van 2005 ging de film Leef! in première. Het was een beladen bijeenkomst, omdat regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen een paar dagen eerder was overleden. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Spanning

Nieuwe titel: De stilte van de witte stad

De stilte van de witte stad is het spannende eerste deel uit een serie thrillers van Eva García Sáenz de Urturi, waarin het Spaanse stadje Vitoria wordt opgeschud door huiveringwekkende moorden.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Jeugd

Avontuur op zee

Het raadsel van de zee is een superstoer en spannend boek over een vermiste vader, een vloek, en een innige vriendschap. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Non-fictie

Recensie: De toekomst die nooit kwam

De toekomst die nooit kwam heeft een zwaar onderwerp: het heftige verleden van Rusland en de worsteling om met die historie van oorlogen, revoluties en sociale experimenten om te gaan. Een strijd die zeker nog niet gestreden is, want ‘de dag van vandaag heeft niet afgerekend met de dag van gisteren’.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Volg je ons al op social media?

• facebook.com/deboekenkrant

• twitter.com/boekenkrant

• instagram.com/boekenkrant

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 36 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 5 augustus verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant. 

Adverteren in de volgende editie? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com