Boekenkrant Nieuwsbrief - 25 juni 2019

---

Een bijzondere ontmoeting

Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden, maar nog geen paar jaar terug kon ik mijn geluk niet op als student Jeugdliteratuur. Alle prachtige boeken die ik in mijn kindertijd verslond kon ik nu herontdekken en aan diepgaande analyses onderwerpen. Urenlang verdiepte ik mij voor mijn scriptie in het werk van Bart Moeyaert en de invloed van Aidan Chambers op zijn ontwikkeling van schrijver tot auteur. Want, zo luidde de interessante theorie van de Britse jeugdboekenauteur, waar ‘schrijvers’ zich tot een bepaalde lezer richten, schrijven ‘auteurs’ vooral vanuit een innerlijke behoefte en in dienst van de tekst zelf.

Dat Moeyaert zichzelf ook na zijn metamorfose tot auteur is blijven ontwikkelen, werd dit jaar bekroond met de ‘nobelprijs’ binnen de jeugdliteratuur: de Astrid Lindgren Memorial Award, kortweg de ALMA. Hoewel ik als redacteur van de Boekenkrant regelmatig schrijvers interview, kun je je voorstellen dat het wel heel bijzonder was om Moeyaert afgelopen Midzomeravond tijdens de opname van de Grote Vriendelijke Podcast te ontmoeten. Vol enthousiasme vertelde hij ons over het winnen de ALMA, de verhalen over zijn zes broers, zijn nieuwste boek Tegenwoordig heet iedereen sorry, het vinden van werk voor de drie hoofdpersonages voor het boek waar hij nu aan werkt, én … Aidan Chambers.

Tegen het winnen van de ALMA en alle spectaculaire gebeurtenissen daaromheen, zoals een ontmoeting met de Zweedse kroonprinses, kan ik niet op. Maar op de vraag van Moeyaert of ik na het schrijven van mijn scriptie over hem wel een beetje goed terecht ben gekomen, kan ik gelukkig volmondig ja antwoorden.

Janneke Blok

Redacteur Boekenkrant

janneke@boekenkrant.com

---

De nieuwe Boekenkrant verschijnt op 1 juli

Met de juli-editie van de Boekenkrant gaan we goed belezen de zomer in. We spreken Nina Weijers over haar tweede roman Kamers antikamers, waar reikhalzend naar uit wordt gekeken sinds haar verbluffende debuut De consequenties. We gaan ook op reis in een luchtballon met Washington Black uit de gelijknamige roman van Esi Edugyan. 

Lees verder op boekenkrant.com

---
Geert Kimpen op de Schrijven Magazine Schrijfdag

Geert Kimpen op de Schrijven Magazine Schrijfdag

Wil jij genoeg inspiratie opdoen voor een heel jaar schrijven? Kom dan naar de Schrijven Magazine Schrijfdag! Wat kun je verwachten? Workshops en lezingen van de allerbeste schrijfcoaches van Nederland. Én ontmoetingen met redacteuren en literair agenten.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Literatuur

Recensie: Mijn hart gaat door

Het eerste wat opvalt aan de wat zoete omslag van dit boek zijn de citaten van bekende acteurs op de achterflap. Zo vindt Leonardo DiCaprio Mijn hart gaat door ‘het beste wat hij heeft gelezen. Ooit.’ Dat belooft wat. 

Lees verder op boekenkrant.com

---
Column Lex Jansen: Een bijzondere agente

Column Lex Jansen: Een bijzondere agente

Vijfenvijftig jaar geleden pleegden Braziliaanse militairen een staatsgreep. Tot 1985 had het leger het voor het zeggen en was er sprake van een militaire dictatuur. De vorig jaar gekozen Jair Bolsonaro kondigde enige tijd geleden aan dat hij de staatsgreep van ’64 wilde herdenken. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Spanning

Boekfragment: De fluisterman

Na de dood van zijn vrouw besluit Tom Kennedy met zijn zoon Jake te verhuizen naar Featherbank, een klein stadje met een duister verleden. Twintig jaar geleden ontvoerde en vermoordde de zogenoemde Fluisterman er vijf jongens. De man werd opgepakt, maar nu verdwijnt er weer een jongen. En Jake hoort gefluister bij zijn raam.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Jeugd

Recensie: De boom met het oor

Al twintig jaar is Annet Schaap een van de bekendste Nederlandse illustratoren, maar in het veelgeprezen Lampje liet ze zien ook een groot schrijver te zijn. In De boom met het oor is haar kenmerkende taalvirtuositeit zichtbaar en bouwt ze voort op haar poëtische bijdrage aan de kinderliteratuur. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Non-fictie

Boekfragment: Opruimen, dat is de kunst

Hoezeer we ook ons best doen om het netjes te houden, het leven blijft een chaos. Maar daar is heel goed wat aan te doen. Van kerstboom tot parkeerterrein tot voetbalelftal, de aanpak van Ursus Wehrli analyseert en ordent en zorgt daarmee voor een frisse nieuwe blik op de slordige wereld die ons omringt.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Volg je ons al op social media?

• facebook.com/deboekenkrant

• twitter.com/boekenkrant

• instagram.com/boekenkrant

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 36 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 1 juli verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant. 

Adverteren in de volgende editie? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com