Boekenkrant Nieuwsbrief - 14 mei 2019

---

Stempel

Het was een tijd geleden dat ik over de drempel was gestapt, maar de plek waar ik in mijn jeugd zoveel uren had doorgebracht, voelde nog steeds vertrouwd. Het gebouw stond op dezelfde plek, aan de indeling van de kasten was niet veel veranderd en het was nog steeds een lokale ontmoetingsplek. Achter de computer leende een oudere bezoeker een USB-stick uit aan zijn vijftig jaar jongere buurman en aan de leestafel werd fluisterend het nieuws van de dag doorgenomen.

‘Kan ik je nog ergens anders informatie over geven?’ vroeg de dienstdoende medewerker mij. ‘Het is vijftien jaar geleden dat ik hier voor het laatst was, maar ik vind mijn weg wel,’ antwoorde ik als nieuwbakken lid van de plaatselijke bibliotheek. ‘Vergeet ook de digitale materialen die bij je abonnement horen niet,’ voegde ze daar nog snel aan toe voordat ik tussen de boekenkasten verdween. Dat de digitalisatie ook op deze plek had toegeslagen, bleek toen ik mijn boeken wilde laten afstempelen. Toen ik mij aan de balie meldde, werd ik door dezelfde medewerker doorverwezen naar een computer die dit werk nu voor zijn rekening neemt. ‘Jij bent hier misschien een hele tijd niet geweest, maar een stempel voorin je boek plaatsen doen we al lang niet meer,’ zei ze lachend.  

Nicole van der Elst
Hoofredacteur Boekenkrant     

nicole@boekenkrant.com

---

Nu verschenen: BKGeschiedenis editie mei 2019 

Waar mannen vaak de hoofdrol spelen in  geschiedenisboeken, is er in deze BKGeschiedenis aandacht voor belangrijke vrouwen. Honderd jaar na de invoering van het vrouwenkiesrecht blikken wij terug met het boek De hoogste tijd. Een eeuw vrouwenkiesrecht, de tentoonstelling Strijd! die op dit moment in het Groninger Museum te zien is en de tv-serie Aletta’s reis.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Loop jij mee?

Op zondag 2 juni 2019 vindt de twaalfde editie van de HUGO BOSS Letterenloop plaats. Dit evenement is het sportieve alternatief van het Boekenbal waar uitgevers, schrijvers en lezers een speciaal welkom krijgen. De magische lus door Openluchttheater Caprera en de iconische beklimming van het Kopje van Bloemendaal zorgen voor een uniek parcours. 

Lees verder op boekenkrant.com 

---

Literatuur

Boekfragment: Onder moeders vleugels

In 1868 houdt Louisa May Alcott tevreden haar boek Little Women in handen. Ze heeft al meer boeken gepubliceerd en veel artikelen geschreven, maar dit verhaal maakt haar beroemd. Honderdvijftig jaar later is het uitgegroeid tot het bekendste meisjesboek ter wereld. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Nieuwe titel: QualityLand

Woordkunstenaar en stand-upcomedian Marc-Uwe Kling schreef eerder het succesvolle boek De kangoeroekronieken. Van zijn nieuwe roman QualityLand zijn in Duitsland bijna een half miljoen exemplaren verkocht. En terecht, met zijn gortdroge humor en kritiek op de huidige maatschappij is hij één van de belangrijkste Duitse auteurs van deze tijd. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Spanning

Recensie: De angst

De Britse schrijfster C.L. Taylor heeft inmiddels heel wat succesvolle boeken op haar naam staan, maar niet eerder werd haar werk in het Nederlands vertaald. Met lovende kritieken van auteurs als Sarah Pinborough en Clare Mackintosh zijn de verwachtingen voor De angst hooggespannen.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Jeugd

Artikel: Van de grot naar de iPad

Wie gaat er met Kijken voor kinderen van David Hockney, Martin Gayford en met illustraties van Rose Blake mee op reis door de geschiedenis van de kunst? Het leukste is om het boek het mee te nemen naar het Van Gogh Museum in Amsterdam, waar je de schilderijen van Hockney nog tot 26 mei kunt zien.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Los misdaden op met de Echte Duiven!

De Echte Duiven zijn terug en er zijn weer genoeg misdaden om op te lossen! Help jij ze de wereld te beschermen tegen het kwaad?! 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Volg je ons al op social media?

• facebook.com/deboekenkrant

• twitter.com/boekenkrant

• instagram.com/boekenkrant

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 36 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 3 juni verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant en onze special over kinderboeken BKJunior.

Adverteren in de volgende editie? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com