Boekenkrant Nieuwsbrief - 7 mei 2019

---

Van groot naar klein

Ieder boek vraagt om zijn eigen leestempo. De twee indrukwekkendste boeken die ik de laatste tijd las, heb ik respectievelijk in drie maanden en in één zitting verslonden. De eerste was East of Eden van John Steinbeck, een Amerikaanse klassieker van ruim zevenhonderd pagina’s. Het verweeft grote beschouwingen over de tijdgeest en de mensheid met een heel persoonlijk familieverhaal over twee broers in het Californië van begin 1900. Het soort roman waarvan je op pagina 350 denkt: O nee, ik ben al op de helft!

Het boek dat ik in één dag uitlas, was De trooster van Esther Gerritsen. Waar East of Eden generaties overspant, beslaat deze roman een korte periode uit het leven van één personage: Jacob, een conciërge in een klooster die een afgezonderd leven leidt. Gerritsen werkt één gekristalliseerd idee uit, zonder een woord te veel te gebruiken. En toch gaan beide boeken over hetzelfde grote thema: goed en kwaad. Waar Steinbeck de broers Cal en Aaron hun versie van het verhaal van Kaïn en Abel laat uitspelen, neemt Jacob in De trooster zowel de rol van Jezus als Judas op zich. Twee boeken, hoe verschillend ook in leesduur, die je nog lang bijblijven.

Mirjam Mulder

Redacteur Boekenkrant

mirjam@boekenkrant.com

---

Nu verschenen: Boekenkrant editie 6 mei – Met John Boyne, Suzanna Jansen en Robert Fabbri

Aan het begin van de maand mei gaat de nationale aandacht uit naar bevrijding. In deze Boekenkrant staan niet alleen oorlogsoverwinningen centraal, maar ook sterke vrouwen uit de geschiedenis.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Literatuur

Interview: Jón Kalman Stefánsson

De boeken van Jón Kalman Stefánsson zijn even grillig en adembenemend als de IJslandse natuur. Het verhaal van Ásta draait om grote thema’s als liefde en spijt, maar ook om de kleine dagelijkse beslommeringen. En dat alles gevangen in de poëtische stijl die de auteur typeert.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Recensie: Onzichtbaar

Onzichtbaar is een origineel verhaal over Hendrik en Diane. De eerste is een oudere journalist die zijn werk mist en teveel drinkt; zij een stil meisje dat een moeizame relatie met haar ouders heeft. Ondanks deze verschillen ontstaat er tussen hen een speciale band.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Jeugd

Boekfragment: Er zit een gat in de weg

Wanneer Charlie een gat in de weg vindt, steekt hij het in zijn broekzak. Maar al snel komt hij erachter dat dat niet heel handig is…

Lees verder op boekenkrant.com

---

Non-fictie

Boekfragment: Kinderikjes

Dagelijks beschrijven lezers van NRC Handelsblad in ik@nrc.nl in maximaal 120 woorden een opvallende gebeurtenis uit hun leven. De bijdragen over kinderen behoren tot de grappigste en ontroerendste ikjes.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Boekfragment: Feministen dragen geen roze

In Feministen dragen geen roze vertellen meer dan vijftig vrouwen – van Hollywoodactrices tot (tiener)activisten – hun verhaal. Dit boek is voor iedereen die weet dat zij/hij een feminist is, maar nog enigszins geïntimideerd is door het woord.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Volg je ons al op social media?

• facebook.com/deboekenkrant

• twitter.com/boekenkrant

• instagram.com/boekenkrant

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 36 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 3 juni verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant en onze special over kinderboeken BKJunior.

Adverteren in de volgende editie? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com