Boekenkrant Nieuwsbrief - 26 maart 2019

---

Vermoeide schrijvers in moeders schoot

Vrijdagavond vertrokken Janneke en ik opgedoft naar het Boekenbal in International Theater Amsterdam, waar Suzanna Jansen om half negen al vol passie in de rij voor de ingang danste. Eenmaal binnen voor het zaalprogramma werd kersverse CPNB-directeur Eveline Aendekerk ruw onderbroken door Freek de Jonge, maar ze liet zich niet lastig vallen. Zangeres Leona Philippo zong ‘Respect’ van Aretha Franklin en een voordracht van Marieke Lucas Rijneveld werd afgewisseld met komische oldskool filmfragmenten van Van Kooten en De Bie.

Halverwege de avond stuurde iemand mij een tweet: de Franse schrijver Michel Houellebecq was op het bal gespot. Ik hield m’n ogen goed open, maar ben hem niet tegen gekomen. Later zag ik op Instagram dat hij zich had verschanst in moeders schoot, een enorme tent van luchtkussens. Communiceren ging ook niet makkelijk met de sterauteur, het Frans van de meeste gasten was net zo slecht als zijn Engels. In dezelfde ruimte genoot Aafke Romeijn van een suikerspin en lieten vermoeide schrijvers hun schouders masseren. Zien en gezien worden, dat is het Boekenbal. En de jonge generatie viel wel het meest op. Neem Joost Klein met zijn enorme donkerbruine ribjack of Tim Hofman met een zwart Versace bomberjack en sneakers. Zijn vriendin Lize Korpershoek droeg een lichtgeel pak. Zij stalen met hun outfit uiteindelijk wel de show.

Ruth Janse

Redacteur Boekenkrant
ruth@boekenkrant.com

Meer lezen over het Boekenbal en de foto's zien? Kijk op boekenkrant.com

---

Literatuur

Boekfragment: Een plek voor ons

Na drie jaar stilte keert Amar terug naar zijn familie. Waarom liep hij weg en wat betekent het dat hij nu terug is? Een plek voor ons is een aangrijpend, herkenbaar familieportret van een veelbelovende nieuwe stem: Fatima Farheen Mirza. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Interview: Jan Siebelink

Het verlangen naar afzondering van de leraar in zijn noodlokaal uit Suezkade, de drang om te promoveren uit De blauwe nacht en de zorg om de kwekerij uit Knielen op een bed violen. Het zal de lezer niet ontgaan dat in het Boekenweekgeschenk Jas van belofte echo’s doorklinken uit eerder werk van Jan Siebelink.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Booklovers' Tour

Een dagje Amsterdam én kennis maken met de literaire kant van de stad. Mechteld Jansen van Booklovers’ Tours leidt je aan de hand van het boekenweekthema ‘De moeder de vrouw’ in twee uur door de hoofdstad, waarbij je een aantal schrijfsters beter leert kennen.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Non-fictie

Boekfragment: Hoe overleef ik moeilijke mensen?

In dit boek introduceert psychotherapeut Jörg Berger beproefde strategieën voor de omgang met moeilijke mensen. Ben jij een praatjesmaker, vermijder of een grensoverschrijder?

Lees verder op boekenkrant.com

---

Doe je al mee met onze fotowedstrijd?

Tijdens de Boekenweek zijn er in alle 160 boekhandels posters te zien waarop iedereen wordt uitgenodigd de Boekenkrant gratis mee te nemen. Neem een foto van de poster in je boekhandel en maak kans op een boekenpakket ter waarde van 50 euro.

Meedoen met deze fotowedstrijd? Het werkt als volgt: maak een mooie, originele foto van de poster en stuur die voor 31 maart 2019 naar redactie@boekenkrant.com. Vermeld de naam en plaats van de boekhandel waar je de foto gemaakt hebt. De jury kiest uit de inzendingen drie winnaars.

---

Volg je ons al op social media?

• facebook.com/deboekenkrant

• twitter.com/boekenkrant

• instagram.com/boekenkrant

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 36 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 1 april verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant, inclusief de BKFilosofie

Adverteren in de volgende editie? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com